שתף קטע נבחר
 

באז אולדרין: לא חזרנו לירח כי המשימה הייתה יקרה ולא הייתה תמיכה ציבורית

האדם השני שדרך על אדמת הירח קיים מסיבת עיתונאים בטכניון, שבה התייחס לשאלה למה כבר יותר מ-43 שנה לא שולחים אדם לירח: "הציבור התעייף מהמשימה הזאת, הם התפכחו". הוא גם סיפר על תוכניתו ליישב את המאדים: "להקים שם מושבת קבע ב-2040"

לפני כשבוע מלאו 47 שנים לנחיתתם של ניל ארמסטרונג ובאז אולדרין על הירח. אולדרין, המשמש כנגיד אוניברסיטת החלל הבינלאומית, מתארח בטכניון שם מתקיים סמסטר הקיץ של האוניברסיטה. הערב (יום ג') הוא הרצה בטכניון בפני מרצים, סטודנטים באוניברסיטת החלל וסטודנטים בטכניון, שם סיפר על מסעותיו לחלל ועל שאיפתו לשלוח בני-אדם למאדים.

 

במהלך מסיבת עיתונאים, שהתקיימה לפני ההרצאה, התייחס אולדרין לשאלה מדוע אף רגל אדם לא דרכה על הירח מאז שנת 1972. "היה יקר מדי להגיע לירח. אז הקצו את הכסף לצרכים אחרים", הוא השיב. "הציבור התעייף מהמשימה הזאת, הם התפכחו. בלי תמיכה ציבורית אי אפשר לעשות כלום. זה לקח חשוב". לאחר אפולו 11 הגיעו לירח עוד חמש חלליות ובשנת 1972 הוחלט להפסיק את התוכנית.

 

אולדרין עם בנו אנדי בטכניון (צילום: ירון דרוקמן) (צילום: ירון דרוקמן)
אולדרין עם בנו אנדי בטכניון(צילום: ירון דרוקמן)

 

הנחיתה על הירח ביולי 1969    (צילום: NASA)

הנחיתה על הירח ביולי 1969    (צילום: NASA)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אולדרין, ששואף שאדם יגיע למאדים בעוד 23-24 שנים התייחס גם להגעה לשם: "חשבנו איך אפשר לשהות שם תקופה קצרה. הזמן המינימלי הוא 26 חודשים, כי זה לפי סיבובי כוכבי הלכת. אני מדבר על ביקור במאדים, לא שהות רצופה של בני אדם (מתחלפים). זה לא פשוט לוגיסטית. ביקור/תפיסה ותחלופה/יישוב קבוע".

האדם השני על הירח. אולדרין (צילום: ירון דרוקמן) (צילום: ירון דרוקמן)
האדם השני על הירח. אולדרין(צילום: ירון דרוקמן)

 

בהרצאתו בטכניון התייחס אולדרין לתוכניתו לישב כוכב ללכת אחר - מאדים. הוא אמר "לכבוש את מאדים" והוסיף כי המטרה היא להקים מושבת קבע במאדים. לפי תוכניתו, משנת 2040 תהיה נוכחות קבועה של בני אדם על מאדים. הוא דיבר על מערכת שליחת בני-אדם בכל חלון הזדמנויות, שבו כוכב הלכת השכן נמצא במקום הקרוב ביותר לכדור הארץ. הוא אמר כי טעות בחישוב לוח הזמנים, בשל תנועת כוכבי הלכת, עלולה לגרום לכך שהחללית לא תגיע למאדים וגם שהיא לא תוכל לחזור לכדור הארץ. 

 

הוא הדגיש את החשיבות בחינוך - ואמר כי יש להשקיע בלימודים. הוא סיפר גם על לימודיו באקדמיה הצבאית ועל הדרך שבה הפך להיות אסטרונאוט. "אני טייס ואמרו לי שמחפשים אסטרונאוטים", הוא סיפר. "אני רק טייס קרב ואיש חלל", הוא הצטנע. על ההישג בהגעה לירח, אמר אולדרין: "זה היה הישג גדול לאנושות ללכת למקום שחלמו עליו".

 

תמונה שהציג אולדרין בהרצאתו  (צילום: ירון דרוקמן) (צילום: ירון דרוקמן)
תמונה שהציג אולדרין בהרצאתו (צילום: ירון דרוקמן)

 

בסיום הרצאתו הוא הציג תמונה שלו עם חולצה ועליה הכיתוב "תזיזו את התחת למאדים". הוא זכה לתשואות מהקהל.

 

אולדרין בזמן שהציג את הסלפי הראשון בחלל בחודש אוקטובר בירושלים (צילום: ישראל בן אלי, לע"מ) (צילום: ישראל בן אלי, לע
אולדרין בזמן שהציג את הסלפי הראשון בחלל בחודש אוקטובר בירושלים(צילום: ישראל בן אלי, לע"מ)

 

אולדרין ביקר בישראל בפעם הקודמת בחודש אוקטובר כאורח שבוע החלל. על משימת אפולו 11 והנחיתה על הירח, אמר כי היה בר מזל שהגיע לעמדה הזו. הוא התבדח והסביר למה ניל ארמסטרונג היה האדם הראשון שצעד על אדמת הירח. "הסיבה שניל יצא ראשון  כי הוא היה קרוב יותר לדלת", הוא אמר וגרם לנוכחים בחדר לפרוץ בצחוק רם. כמה ימים לאחר מכן הוא סיפר כי במהלך משימת ג'ימיני 12 בשנת 1966 הוא יצא להליכת חלל, שם צילם את הסלפי הראשון מחוץ לכדור הארץ.

 

אולדרין, כיום בן 86, נחשב לדמות צבעוניות בעולם החלל. הוא שיחק בין היתר את דמותו ותרם את קולו לסדרות וסרטים. כך, למשל, השתתף כאורח בסדרה "המפץ הגדול", "רוק 30", "רוקדים עם כוכבים" ותרם את קולו לסדרות האנימציה המצליחות "משפחת סימפסון" ו"פיוצ'ימורה". על שמו קרויה גם הדמות המפורסמת "באז שנות-אור" מהסרט "צעצוע של סיפור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון דרוקמן
באז אולדרין בטכניון
צילום: ירון דרוקמן
מומלצים