"משטובה": ממשחטות הרכב לידי המחבלים
ברבים מאירועי הטרור האחרונים השתמשו המחבלים ב"משטובות" - מכוניות מישראל שנמכרו לפירוק ושופצו בשטחים, אך לוחיות הרישוי הצהובות לא הוסרו מהן
השלטים "קונה רכבים לפירוק" הפכו למחזה נפוץ בצמתים ברחבי הארץ. לא מעט מבעלי הרכבים שרוצים לקבל כמה גרושים עבור הרכב הישן, שהורד מהכביש על-פי חוק, מוסרים אותו לפירוק - אך לא תמיד זוכרים לקחת את מספרי הרישוי, כפי שצריך. הטעות הזאת מסייעת גם למחבלים בגל הטרור האחרון.
חלק מכלי הרכב המיועדים לפירוק מגיעים למשחטות בשטחי הרשות הפלסטינית, ושם משמישים אותם בחזרה והם נמכרים תמורת כמה אלפים בודדים. רכב כזה מכונה "משטובה" - שפירושו מחוק בערבית - והכוונה היא שמספר הרישוי מחוק וניתן להשתמש ברכב בלי חשש. שוטרי התנועה של משטרת מחוז ש"י מתמודדים עם התופעה בשנים האחרונות, בדרך כלל בעבירות תנועה, אלא שבגל הטרור האחרון הולכת התופעה וצוברת תאוצה.
בנובמבר האחרון אירע פיגוע ירי בגוש עציון ונרצחו בו שניים. מחבל פתח באש מתוך רכב עם לוחית זיהוי ישראלית כשהיה בפקק בצומת - ומאוחר יותר התברר כי מדובר ב"משטובה". במרס אירע פיגוע דריסה כפול בכניסה לקריית ארבע באמצעות "משטובה", כאשר פלסטינים דרסו תושבים שעמדו בטרמפיאדה. ביוני אירע פיגוע דריסה באותו המקום. מחבלת נכנסה עם רכבה ברכב ישראלי. הרכב שהפלסטינית נהגה בו היה עם לוחיות צהובות והתגלה כ"משטובה". וגם פיגוע הדריסה ביולי האחרון בגוש עציון שבו רכב עם נהג פלסטיני התנגש ברכב צבאי וגרם לפציעתם של שלושה חיילים נעשה עם "משטובה".
"המפגע הבודד רוכש את ה'משטובה' בזול יחסית ויש לו כמה יתרונות. מלבד המחיר הנמוך לרכב יש לוחית זיהוי צהובה שלא מעוררת חשד בנסיעה סמוך ליישובים יהודיים. בנוסף, על-פי המספר אי-אפשר להגיע למי שמכר את הרכב אלא רק לבעליו בישראל, כי הרכב אינו רשום בשום מקום", כך מסביר גורם בכיר באגף התנועה במחוז ש"י.
הנתונים מצביעים על התופעה שהולכת ומתפשטת. ב-2014 נתפסו 600 "משטובות", ב-2015 המספר עלה לאלף וב-2016 נתפסו עד כה 900 מכוניות כאלו. 700 מהן רק במרחב חברון.