26 שעות של מחאה - המתמחים הקימו מאהל
המתמחים הקימו הערב מאהל מחאה בכיכר רבין שיהיה פתוח 26 שעות, כחלק ממאבקם על אורך התורנויות שנמשכות 26 שעות. ד״ר אראל בוצ׳ינסקי, מוביל המאבק: "הציבור מבין אותנו ונותן לנו רוח גבית"
מאות אנשים הגיעו הערב (ה׳) למאהל המחאה של הרופאים המתמחים בכיכר רבין בתל אביב. הרופאים המתמחים מנהלים כבר חודש וחצי מאבק במטרה לקצר את משך התורנויות שעומדות כיום על 26 שעות. לדבריהם, מערכת הבריאות בישראל צריכה לאמץ מודלים שמקובלים בחלק ממדינות אירופה, ארצות הברית וקנדה ולקצר את אורכה של התורנות לבין 12-16 שעות.
המאהל נפתח הערב בשעה 16.00 והוא צפוי לפעול 26 שעות ברצף עד מחר סמוך לכניסת השבת. למאהל הגיעו ראשי ארגון מרשם - ארגון הרופאים המתמחים, מתמחים רבים, סטודנטים לרפואה ועוברי אורח שביקשו לחזק את הרופאים ולתמוך במאבקם.
מדידת לחץ דם
המתמחים פתחו בפינת המאהל עמדות למדידת לחץ דם, בדיקת משקל והם גם מקיימים הרצאות בנושאי תזונה נכונה והפסקת עישון. בין התומכים שהגיעו להביע הזדהות ובאותה הזדמנות גם למדוד לחץ דם הייתה מיכל ארז מתל אביב: ״אני תומכת במאבק של הרופאים המתמחים. זה באמת לא הגיוני לעבוד כך כך הרבה שעות. הם עושים מאמץ גדול כדי לטפל בנו החולים אבל הם פשוט קורסים. אני הייתי עם אמא שלי בחדר מיון לפני כמה חודשים וראיתי מה קורה שם באחת בלילה״.
גם איציק רגש מרחובות הגיע כדי לחזק ולתמוך: ״אני יודע שהמתמחים עושים את המאבק הזה בשבילנו. הם עדין מאמינים ברפואה הציבורית בישראל והם רוצים שאנחנו נקבל טיפול טוב יותר. הם צודקים במאה אחוז. זה הרבה יותר חשוב מנסיעה של ראש הממשלה לאפריקה״.
בימים האחרונים מחריפים המתמחים את הטון וקוראים לשר האוצר כחלון להתערב במשבר ולהביא לסיומו. בימים אלו עומדים פקידי האוצר על תקציב המדינה לשנתיים הקרובות, והמטרה של המתמחים לדרוש תוספת תקציבית להגדלת תקנים של רופאים בבתי חולים שפירושה הקטנת העומס וקיצור אורך התורנויות.
"הציבור מבין אותנו"
ד״ר ענבר ספרא מתמחה ברפואת משפחה שהגיעה למאהל: "יצאנו לפני חודש וחצי לקמפיין ציבורי שמטרתו להסביר לציבור שרופאים עובדים בתורנויות של 26 שעות וזה לא הגיוני. קיבלנו המון תמיכה ואנחנו לפני שלב נוסף במאבק שלנו הוא להגיד תודה לציבור שתמך בנו וגם לאותת לפני השלב הבא שהוא מאבק ברמה הפוליטית. יש דיונים בכנסת בנושא, שר הבריאות הביע את תמיכתו. הנושא הזה הגיע לפתחו של שר האוצר. זה נושא של פיקוח נפש".
ד״ר אראל בוצ׳ינסקי, רופא מתמחה בבית חולים מאיר ויושב ראש ארגון הרופאים המתמחים שמוביל את המאבק, אמר: ״הציבור תומך בנו בקיצור התורנויות והגענו לפגוש אותו. הציבור מבין אותנו ונותן לנו רוח גבית, אבל למרבה הצער אנחנו לא מקבלים מספיק תמיכה מפוליטיקאים ואנחנו מצפים משר האוצר כחלון להכניס את התקינה של המתמחים לתקציב הבא, וזה חייב להיכנס בהקדם״.
"אתם לא מפונקים"
מי שהגיע לתמוך במתמחים הוא גם הפסיכיאטר ד״ר אילן רבינוביץ. "אם תצליחו במאבק שלכם, המערכת הציבורית תצליח בעשרות מונים״, אמר רבינוביץ׳. ״מי שבחר להיות רופא לא רצה חיים קלים ואי אפשר לקרוא לכם מפונקים כמו שחלק מהעמיתים שלי, הרופאים המומחים אומרים.
"כשאתם לא ישנים, אנחנו נמצאים במצב של מצוקה אתם נהיים עצבניים, אז איך אפשר להיות חביב ואדיב למטופלים? הגיעו אלי מתמחים לקליניקה עם סימנים של דיכאון וחרדה מעומס של עבודה. חסך בשינה פוגע בכם גופנית והקוגניטיבית ופוגע בשיקול הדעת שלכם".
גם חברת הכנסת יעל גרמן (יש עתיד) וחברת הכנסת רוויטל סויד (המחנה הציוני) הגיעו להביע תמיכה. "זה לא מאבק על שכר זה מאבק על חיים - רופא עייף הוא רופא מסוכן. למה אתם מחכים שחולה ימות בגלל ניתוח שכשל או אבחון שגוי - רק אז תזכרו לעשות שינוי? זוהי שעת המבחן שלכם לאחד כוחות ולתקן את העיוות המסוכן להוסיף תקנים ולקצר שעות התורנות", אמרה סויד.
בין הפעילויות הצפויות, יתקיימו הרצאות של רופאים בתחום החדשנות הרפואית, דרכי מניעה למחלות לב, סדנאות החייאה לתינוקות וילדים, הסברה על חשיבות החיסונים ועל הפרעות קשב וריכוז.