מה אתם עושים הקיץ? פסטיבל בת-ים חוזר
פסטיבל בת-ים הבינלאומי לתיאטרון ואמנות רחוב חוזר, ובמסגרת חגיגות ה-90 לעיר מציע שלושה ימים של הופעות מהארץ ומחו"ל, מיצגים ענקיים, פעילויות לכל המשפחה ועוד - הכניסה חופשית. בואו לראות מה מחכה לכם
בשיתוף עיריית בת-ים
הפסטיבל הבינלאומי, בניהולו האמנותי של אמיתי יעיש בן אוזיליו, הוא אחד הפסטיבלים העשירים והמוערכים בארץ. בסוף אוגוסט יתקיים הפסטיבל ה-19 ויהפוך את המרחב הציבורי היומיומי של בת-ים למעין בימה ענקית שתציג למעלה מ-30 מופעים מקומיים ובינלאומיים של תיאטרון, קרקס, מחול, ליצנות, אקרובטיקה, מיצגים, תהלוכות מוזיקה ועוד. גם השנה יציע הפסטיבל מתחם קמפינג מיוחד שיאפשר למשפחות ליהנות מחוף הים של העיר.
למעלה מ-60,000 מבקרים נהנו בפסטיבל בשנה שעברה, והוא זכה לתהודה בינלאומית: הגארדיאן הבריטי פירסם תמונות מהפסטיבל ומנהליו הוזמנו לדבר על אמנות במרחב הציבורי בכנסים ברחבי העולם.
בפסטיבל יתארחו קבוצות ואמנים בינלאומיים מהשורה הראשונה בעולם ביניהם: Volants Plasticiens מצרפת, שיציגו דגי ענק מעופפים, הליצן המפורסם Leandre הספרדי עם המופע החדש שלו, Iceberg מופע עמוד סיני מרהיב, קבוצת של הענק עכברושי Circ Panic של Campi Qui Pugui Productions ועוד.
לצד אלו יעלו בכורות ישראליות רבות ביניהן: "זוג" - מופע אקרובטיקה של מערכת יחסים, "ג'ונגל אורבני" - מחול עם תלבושות מרהיבות של עדר חיות, קבוצת סטנגה מעלה את "גמר גביע" ומחזירה את משחק הסטנגה השכונתי לשכונה. קבוצת אלומיניום עטורת הפרסים לראשונה במופע רחוב. בת-ים ארכיון - מיצב ארכיוני המציג אוספים ייחודיים ומקומיים מהעיר במסגרת חגיגות ה 90 ועוד.
מופעים בינלאומיים
צרפת | Plasticiens Volants // Pearl - פרל (Pearl) יהפוך את בת-ים לאקווריום עצום, ואת באי הפסטיבל לצוללנים המשייטים בו. Volants Plasticiens היא אחת הקבוצות המובילות בעולם לתיאטרון רחוב. הניסיון והמחקר שלהם הובילו אותם לתת חיים וצורה לדמויות: הבובות המתנפחות והאובייקטים המעופפים העצומים, נמצאים במגע עם הסביבה האורבנית: מחליקים במעלה הרחוב, וחומקים בסמטאות העיר.
הקבוצה נודדת מערים לכפרים, מפסטיבלים קטנים לאירועים עולמיים (כולל טקסי הפתיחה והסיום של המשחקים האולימפיים בברצלונה בשנת 1992 ובסידני בשנת 2000) ובשנות קיומה פגשה הקבוצה קהל מחמש היבשות
ספרד | Leandre Ribera // Iceberg - קרחון ענק יוקם באמצע בת-ים, בשלהי חודש אוגוסט, ע"י ליאנדרה ריברה (Ribera Leandre) המפתיע והמקורי, מהליצנים ואמני הקרקס המובילים בעולם. ריברה משתמש בצחוק וברוך במופעיו, אותם העלה בכל העולם לאורך קריירה שנמשכת מעל עשרים וחמש שנה. לצד החדשניות והייחודיות של עבודתיו, שורשיו נטועים עמוק במסורת אמנות הקרקס והליצנות.
ספרדש | Piss Manneken’s // Produccions Campiquipugui - פסל ה"ילד המשתין" המפורסם מבריסל מתעורר לחיים בבת-ים, לא מתאפק ועושה פיפי מצחוק וצחוק מפיפי. מופע שמשלב את טכניקת פסל חי עם תיאטרון בצורה משעשעת שמעלה בהומור את הבחירה של החברה להפוך את הילד המשתין לסמל אוניברסלי.
ספרד | האיש שאיבד את כפתוריו // Panic Circ - "האיש שאיבד את כפתוריו" (L'home que perdia els botons) הוא מופע אקרובטיקה פואטי לאיש בו רועה צאן תמים מחפש את דרכו תוך דיאלוג עם עמוד סיני שמהתל בו.
Panic Circ נוסדה ב2001 על ידי אמן הקרקס ג'ורדי פאנרדה (Jordi Panareda) ואלקסה לקונט (Alexa Lecomte). המופע הראשון של השניים domicili a Servei עלה יותר מ-400 פעמים ברחבי אירופה. המופע השני, caravana La ,passa ביסס אותם כקבוצה מובילה בזירה הבינלאומית. ב-011 החלו לעבוד על מופע היחיד איתו יגיעו
לפסטיבל ובמרכזו עמוד סיני, יצירה שממשיכה להסתובב ולהופיע ברחבי העולם.
ספרד | Campiquipugui Produccions // Rats - מי מפחד מעכברושים ? חבורת עכברושים שובבים ומצחיקים פולשת לבתים, מסתובבת בטיילת ועושה ככל העולה על רוחה. איפה החלילן מהמלין כשצריך אותו?
מופעים ישראליים בבכורה בפסטיבל
גמר גביע // קבוצת סטנגה: דוד "דוש" בראשי ויוסי רחמני - משחק ה"קלאסיקו סטנגה" האגדי בין צמד הענקים חיים
דה סטפאנו ואפרים מראדונה, חוזר אל השכונה אחרי 30 שנות נאחס, מאז אותו תיקו מלוכלך ששיסע את השכונה לשני מחנות, והשאיר את פצע האליפות פתוח.
האם סוף סוף תסתיים היריבות הספורטיבית ותוסר קללת הנאחס מהשכונה? הפרויקט התפתח במסגרת שהות אמן ב"פסט'פקטורי", מתחם האמנים של הפסטיבל בשכונת ניצנה בבת-ים.
בת-ים: עיר ארכיון // ליאוני שיין - מיצב ארכיוני המציג אוספים ייחודיים ומקומיים שנוצרו מתוך מפגש של היוצרת עם העיר בת- ים. המיצב מציג אפשרות של ארכיון לעיר בת-ים. הארכיון, אותו יצרה האמנית לאורך שהותה בשנה האחרונה
בעיר, כולל אוספים מגוונים ובהם פריטים שנוצרו, נאספו וקוטלגו בתוך מבנה עצמאי שנבנה כדי לשמש 'בית אוספים' וגוף ארכיוני עירוני מצטבר.
האמנית ליאור שיין: " במהלך השנה האחרונה למדתי את העיר בת-ים. הגעתי עם זיכרון ילדות וקשר רופף שהתנתק לפני זמן רב, ועם תכנית ליצור בית אוספים, מוזיאון זיכרונות, ארכיון עירוני אישי, שיציג את העיר בת-ים כפי שהיא נגלית לעיניי במהלך חודשי התחקיר, האיסוף, התיעוד והקטלוג".
הפרויקט פותח במסגרת שהות אמן ב"פסט'פקטורי", מתחם האמנים של הפסטיבל בשכונת ניצנה בבת-ים בסיוע מפעל הפיס.
ג'ונגל אורבני // עדי לגזיאל - עדר חיות מגיע מהמרחב הפראי והפתוח לעיר, ג'ונגל חדש שהם לא מכירים. המפגש עם
העולם החדש מעלה התמודדויות ושאלות חדשות : כיצד תתנהגנה החיות במקום החדש? האם וכיצד יצליחו להשתלב בהמון האדם יאמצו את ההרגלים והתרבות החדשים או ישמרו על שלהם? על מה יאלצו לוותר כדי להיטמע בג'ונגל החדש ? המתח המלווה כל מפגש של קבוצה קטנה ו"אחרת" עם ההמון מלווה גם את עדר החיות המוזר שמגיע לבת-ים. שיתוף פעולה עם פסטיבל עכו.
Criaturas callejeras (יצורי רחוב) // קבוצת אלומיניום - חמישה יצורים שנראים כמו מכוכב אחר, נוחתים בעיר ומחפשים את דרכם. הם מתהלכים על הטיילת עד שפוגשים בנווה מדבר של אלומיניום, ואת מי שתוכל להחזיר אותם לביתם. לראשונה בפסטיבל בת-ים הבינלאומי לתיאטרון ואמנות רחוב תצא קבוצת אלומיניום לרחוב.
הקבוצה, שמופיעה כבר 15 שנים בכל רחבי הארץ והעולם, בחרה השנה להצטרף לפסטיבל ולשחרר את יצוריה לרחוב, להפגיש אותם עם הקהל ועם סביבת הרחוב ללא מחיצות, תחת כיפת השמיים.
סירנה צוענית // מוטי ברכר - פנטזיה בתנועה לאיש, בובה וכינור: איש בודד נתקל בבובה של צוענייה המוטלת על ספסל בעיר. היא מתעוררת לחיים ומעוררת אותו, ובין השניים מתפתחת מערכת יחסים במהלכה הוא שוקע להוויה צוענית סוערת, רוויית תשוקה ומסוכנת. הפרויקט פותח במסגרת שהות אמן ב"פסט'פקטורי", מתחם האמנים של הפסטיבל בשכונת ניצנה בבת-ים.
שיר ערש בת-ימי // ענבל אושמן - ארבעה רקדנים וזמרת במחול עכשווי לשירי ערש שנאספו מקהילות שונות בבת-ים. דמויות מתעוררות במיטות לקול אימהי השר שירי ערש בלב רחוב הומה. המנגינות מרגיעות, אבל מילות השירים מגוללות סיפורים על אהבה נכזבת, על כאב ועל מלחמה. המפגש בין המחול לתרבויות השונות ושירי הערש יוצר מבט חדש על השירים, על תפקידם ועל תוכנם. פרויקט זה פותח במסגרת שהות אמן ב"פסט'פקטורי", מתחם האמנים של הפסטיבל בשכונת ניצנה בבת-ים בסיוע מפעל הפיס.
פורטרט עירוני // ענבר רוטשילד - פרויקט צילום תיעודי המשלב תמונות של נערים ונערות מהעיר עם הנוף האורבני הבת-ימי. השנה האחרונה עברה על ענבר רוטשילד בשיטוטים ברחובות בת-ים, בהם נאספו סיפורים ותמונות של נערים ונערות מהעיר, על רחובות מתחדשים ועל אוכלוסיות מגוונות המרכיבות עיר מורכבת. סיפורים על רחובות ובניינים נטושים, אזורי תעשיה ריקים, בניינים צבעוניים וססגוניים, בנייה חדשה ומרהיבה ואוכלוסיה מגוונת וצבעונית המורכבת מנופשים ותיירים בים, תושבים ותיקים לצד עולים, אתיופים, רוסים ונערים הגדלים ומתבגרים פה.
כל החלקים הללו מרכיבים פאזל עשיר ומרתק של עיר בעלת אלפי פנים. פעולת התלייה עצמה תהפוך גם היא לחלק מתערוכת הרחוב : במהלך שלושת ימי הפסטיבל כמה צוותים יתלו את הצילומים לאורך הערב, כך שהתערוכה תיווצר במהלך הפסטיבל ותשתנה כל הזמן. הקהל המגיע יוכל לפגוש את השתנותה של העיר ושל התערוכה. פעולה משותפת עם גרעין אנ"ת. הפרוייקט פותח במסגרת שהות אמן ב"פסט'פקטורי", מתחם האמנים של הפסטיבל בשכונת ניצנה.
זוג // חמדה בן צבי ואמיר גואטה - מופע אקרובטיקה של מערכת יחסים. זוג אקרובטים משתף את הקהל ברגעי ההצלחה והקושי באופן לא טיפוסי ב-hand to hand שבמערכת יחסים. באמצעות תנועה אקרובטית ושימוש בטכניקת האישה על הקרקע והגבר באוויר, מביאים השניים את הזוגיות אל הבמה ומשתפים את הקהל במורכבות היחסים בין בני זוג. בגלל היפוך התפקידים בין השניים הם יוצאים לחקור וללמד עצמם טכניקות שונות שיתאימו ליחסים המיוחדים שלהם. העבודה שואבת השראה מתנועה, אמנויות לחימה וקצב, בשילוב אקרובטיקה סטטית ודינמית.
מופעים ואירועים מיוחדים נוספים
כנס: אמנות במרחב הציבורי - מתוקף תפקידו של הפסטיבל בשדה האמנותי והתרבותי בארץ כמוביל את תחום האמנות במרחב הציבורי, בחר השנה הפסטיבל לקיים כנס מקצועי בנושא אמנות במרחב הציבורי.
הכנס, בשיתוף איגוד מנהלי תרבות ברשויות המקומיות, נועד לאפשר מרחב של חשיבה על האמנות במרחב הציבורי, ולתת
כלים נוספים למנהלים ברשויות המקומיות העוסקים בתחומים אלו. בכנס יתקיימו פאנלים בנושא האתגרים וההתמודדויות של האמנות במרחב הציבורי בישראל, אוצרות ותמיכות. כן ישתתפו וידברו נציגי המידברן, המרכז לאמנות דיגיטלית בחולון, נציגי מתחם האמנים הפסט'פקטורי ומוזיאון בת- ים, וכן גם גורמי תמיכה נוספים.
הכנס יתקיים בתאריך 25.7.16 , יום ה', בין השעות 14:00 ל-19:30 בשיתוף איגוד מנהלי תרבות ברשויות המקומיות.
פעימות - מופע קרקס עכשווי המפגיש שלושה אנשים בקוביה תלת מימדית. השלושה יוצאים למסע פנימה והחוצה בקוביה, ובמרחבי הנפש והתודעה. המודע והלא מודע, הם נפגשים ונפרדים, ועוברים בדרכם רגעים פשוטים ומורכבים. יוצרת ומפיקה: אנה קליינר.
מיצג: הגמל המעופף // עידן שליט - ספינה טרופה נסחפה אל חופה של בת-ים. האגדה מספרת על רוחות רפאים של פיראטים אבודים שעדיין מחפשים את רב החובל שיקים לתחייה את הספינה האגדית. האמיצים שיתקרבו יוכלו לשמוע את קריאותיהם. גובהה של הספינה 10 מטרים, אורכה כ-12 מטרים, רוחבה 3 מטרים והיא שוקלת כ-10 טון. כיוון שכיום ספינות מעץ בעבודת יד אינן יכולות להפליג ללב ים, החליט היוצר להקים את הספינה על גבי משאית כדי לאפשר לה לנוע ברחבי הארץ, ולאפשר לכל תושבי הארץ ליהנות ממנה. הספינה מגיעה לבת-ים לאחר שנוצרה והוצגה לראשונה במידברן, והיא תעגון על שפת הים.
מוסיקה: ביט ים - על ספינת הפיראטים האדירה יפגשו לראשונה עולמות מוסיקליים שונים לכדי יצירה משותפת : מוסיקה
קלאסית, ספוקן וורד, ג'אז, ראפ והיפ הופ שחוברים יחדיו למופע מוסיקלי בביצוע נערי הקונסרבטוריון, נערי המגדלורים ונערי "בית סיסטם עאלי". המופע יפתח את הפסטיבל בכל יום עם השקיעה, על סיפונה של ספינת הפיראטים הענקית ליד המזח.
מיצג: נציב תלונות הציבור - נציב תלונות הציבור (השחקן אהוד ורדי) קבע את מקומו בטיילת בת-ים, ומעניק בימי הפסטיבל הזדמנות חד-פעמית לעוברים ולשבים להגיש לפניו כל תלונה שיבחרו.
הורה דממה ריקודי עם באוזניות - הפסטיבל מזמין את קהל הרוקדים למרתון ריקודי עם באוזניות: מעגלים, זוגות, מתחילים ומתקדמים עם מרקיד מקצועי בשטח הפסטיבל, כשה פעם המוסיקה תנוגן לאוזניהם של הרוקדים בלבד. כשמשקיטים את המוסיקה ונשארת רק התנועה, אפשר להבחין בהבדלים הדקים שבתנועה בין אחת לשני, בוריאציה
הייחודית שכל אחד מציג, ובפעולה הקבוצתית שכולם ביחד יוצרים, במילים אחרות : הכוריאוגרפיה של ההמון.
מרכז כלים בת-ים מציג בפסטיבל: Know Motion - מיצב וידאו דאנס תלוי מקום מאת יערה ניראל נשים נעות על קיר בניין, זוחלות, מטפסות, נעות, שוכבות. תוך כדי שהן חושפות את הקיר, הן הופכות לחלק מהטקסטורה של ו ומעלימות את עצמן.
פיאסטה ספרדית מופע מוזיקלי - חנה אדרי אלמלח, זמרת נשמה, ששרה במגוון שפות וסגנונות אותן הכירה ואימצה במסעות שערכה מסביב לעולם. בבסיס אמנותה ושיריה מוסיקה שורשית מבית אמה, אותה היא מביאה אל המאזין דרך קולות חובקים עולם, מלווה בנגנים מהשורה הראשונה בשיתוף עמותת "למה כובע".
הופליי אורות - אמנות האורות עם חישוקי הולה הופ זוהרים היוצרים צורות קסומות אל תוך הלילה והחושך. מוזמנים
להצטרף לחגיגה שהיא מסיבה של מוסיקה אורות ותנועה.
פונפון רגאיי מופע מוזיקלי - חומר מקורי עשיר בהשפעות מעולם המוסיקה השחורה, עם שורשים ברוק ובבלוז. מופע גרובי ושוטף, בעברית אנגלית וג'יבריש בשיתוף עמותת "למה כובע".
פאנטם מופע מוזיקלי - קטעים מקוריים שהולחנו על הפאנטם, כלי נגינה אקזוטי עם צלילים שמימיים. תומס בן טוב, מוסיקאי אשר התאהב בכלי, טייל איתו ברחבי אירופה והוציא שלושה אלבומים מרתקים.
אינדיגו סאן מופע מוזיקלי של איש אחד - אינדיגו סאן הוא מופע מטריף חושים של אדם אחד: יוחאי הרפז, שמנגן במקביל על גיטרה, דיג'רידו, תופים ומחשב. המוזיקה כולה היא אינטואטיבית, מה שהופך את המופע לחוויה חד פעמית וסוחפת. בשיתוף עמותת "למה כובע".
לצד ההשקעה חסרת התקדים באמנות ותרבות, הפסטיבל מקדם אג'נדות חברתיות ומעורבות בקהילה. הפסטיבל ממשיך את המסורת שהחלה בשנה שעברה ויצרף לשורותיו אנשים עם מוגבלויות, תושבי בת-ים, על כסאות גלגלים ממונעים שיאיישו עמדות מודיעין ניידות. כמו כן, יתקיים שיתוף פעולה עם גרעין אנ"ת (אמנות נותנת תרומה) רשת של אמנים חברתיים מצויינים בתחומים שונים שעובדים עם בני נוער דרך תנועת הצופים שייקחו השנה חלק בפסטיבל ובפעילויות השונות.
בנוסף, לרגל חגיגות ה-90 לעיר פנתה עיריית בת-ים לרשויות וערים בכל רחבי הארץ והזמינה את תושביהן להתארח ללא תשלום בשטח הקמפינג על חוף ימה של העיר.
פסטיבל בת ים הבינלאומי לתיאטרון ואמנות רחוב - 25-24.8 בין השעות 23:00-19:30, מוצ"ש 27.8 בין השעות 00:00-20:30, טיילת בת-ים. מידע נוסף באתר העירייה