הממשלה אישרה: הגברת התחרות במערכת הבנקאית
השרים אישרו את החוק להגברת התחרות וצמצום הריכוזיות בשוק הבנקאות בישראל, המבוסס על מסקנות הוועדה לבחינת התחרותיות במערכת הבנקאית. במקביל פרסם בנק ישראל הוראות הפותחות את שוק הסליקה והתשלומים לתחרות ולכניסת שחקנים חדשים
הממשלה אישרה היום (א') פה אחד את החוק להגברת התחרות ולצמצום הריכוזיות בשוק הבנקאות בישראל. החוק, המובסס על מסקנות ועדת שטרום, שגובשו בשיתוף האוצר ובנק ישראל, מביא ליישום חלק מהמלצות הוועדה.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה
עיקרי החוק מתמקדים בהכנסת וביסוס גורמים חדשים לענפי השירותים הבנקאיים, והפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים הגדולים. זאת על מנת להגביר את התחרות ולהוזיל מחירים בענף.
החוק כולל הגנות לשחקנים חדשים, שתאפשרנה להם להתבסס ולהתחרות בבנקים הקיימים. כמו כן ישנן הוראות נוספות להגברת התחרות, ביניהן איסור על גוף פיננסי לשנות לרעה תנאי התקשרות בהסכם עם לקוח, רק בשל העניין לקבל שירותים מגוף פיננסי אחר, וגם מתן אפשרות בהסכמת הלקוח לשיתוף מידע אודותיו בין התאגיד הבנקאי לחברת כרטיסי האשראי על מנת להגדיל את יכולת התחרות של השחקנים החדשים על הלקוח.
שחקנים חדשים בענף התשלומים
בתוך כך פרסם היום בנק ישראל את תנאי הגישה למערכות התשלומים והסליקה בישראל המופעלים כיום על ידי מועדון שחקנים סגור. המהלך בא כדי לאפשר לשחקנים חדשים להשתלב בתנאים מקלים.
כיום, מערך התשלומים בישראל נשלט על ידי חברות שב"א ומס"ב, שהן למעשה אותה חברה הנמצאת בבעלות הבנקים. מערכות "שירותים בכרטיסי חיוב" ו"מכשירי בנק אוטומטיים", המופעלות בידי חברת שב"א (שירותי בנק אוטומטיים בע"מ), מרכזות את כל הפעילות בתחום סליקת כרטיסי האשראי ומשיכות המזומנים. מערכת "זיכויים, חיובים והעברות תשלומים" מופעלת בידי חברת מס"ב (מרכז סליקה בנקאי בע"מ), והיא מרכזת את הפעילות בתחום העברות התשלומים.
כיום מערכות התשלומים בישראל מאפשרות השתתפות ישירה בלבד, וקביעת תנאי הגישה מהווה צעד משמעותי להצטרפותם של משתתפים עקיפים - כאלו שישתמשו בתשתיות ובשירותים הקיימים כדי להתחבר למערכות (בדומה ל"מפעילים וירטואליים" בשוק הסלולר). צעד זה יאפשר לגופים חוץ-בנקאיים להשתתף במערכות התשלומים באופן עקיף. בנק ישראל יחייב את הגופים הפעילים באופן ישיר כיום - כגון בנקים וחברות כרטיסי אשראי לאפשר שימוש בתשתיות שלהם.
לדברי עירית מנדלסון, מנהלת המחלקה לחשבות ולמערכות התשלומים והסליקה בבנק ישראל, "פרסום תנאיי הגישה למערכות המבוקרות מהווה נדבך משמעותי נוסף בצעדים שיאפשרו לגופים נוספים לפעול במערכת".