שתף קטע נבחר
 

למרות הפרסומים: אל תמהרו לזרוק לפח את החוט הדנטלי

הפרסומים של השבועות האחרונים בכלי תקשורת בחו"ל לפיהם יעילותו של החוט הדנטלי מוטלת בספק, גרמה גם לציבור לתהות לגבי הצורך בכך. מומחית לרפואת חניכיים עושה סדר ומסבירה מתי החוט יכול לעזור לבריאות השיניים ומתי אפשר לוותר

בשבועות האחרונים אנו עדים לפרסומים הטוענים כי לא הוכחה היעילות של שימוש בחוט דנטלי לשיפור בקרת הרובד. מקור אותם פרסומים הינו "תחקיר" של סוכנות הידיעות AP, שמצטט מאמרים מסוימים מהספרות הדנטלית בארה"ב.

 

אותה בדיקה של סוכנות הידיעות מציינת גם את עמדתן הרשמית של שתיים מהאינסטנציות הגבוהות ביותר לבריאות הפה בארה"ב: האיגוד האמריקני לבריאות השיניים, והאקדמיה האמריקנית לרפואת שיניים. שדוקא תומכת בכך שלשימוש בחוט אכן יש יעילות במניעת הצטברות פלאק על השיניים.

 

מה למדנו? א'. שיעור קצר ומאלף על ג'ונגל המחקרים הקיים בתחום המחקר הרפואי ברחבי העולם, בבחינת מרוב עצים כבר לא רואים את היער; ב'. במו במקרה של ג'אנק פוד או כלכלת סאב-פריים: לפעמים עדיף לא לתת לאמריקניזציה לחלחל.

 

וכך נראה כי יש מחקרים, ויש מציאות.

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

צחצוח בלבד לא תמיד עוזר. שמירה על בריאות השיניים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צחצוח בלבד לא תמיד עוזר. שמירה על בריאות השיניים(צילום: shutterstock)

 

למניעת מחלות חניכיים - לטפל ברובד בין השיניים

הרוב הניכר של הספרות המקצועית, והנתונים המדעיים המוכרים על-ידי מרבית גופי המחקר העולמיים המובילים על-ידי מומחים ברפואת שיניים, שלא לדבר על הפרקטיקה שאנחנו נתקלים בה בפועל - מוכיחים מעל כל ספק: כדי למנוע מחלות חניכיים והתפתחות עששת, יש לסלק את הרובד המצטבר בגבול בין השיניים והחניכיים.

 

לאנשים שונים ישנה אנטומיה שונה ומבנה שיניים שונה. ולכן יש צורך בהתאמה אישית של האביזרים לניקוי. בהכללה, מברשת השיניים אינה מספיקה לנקות את הרובד סביב כל משטחי השן. במיוחד באזורים אחוריים של שיניים טוחנות, שהן שיניים גדולות יותר.

 

לכן, יש צורך בשימוש בחוט לשיפור הגישה לאזורים שמתחת לנקודות המגע בין השיניים. כל אדם מעל גיל 8 שבפיו שיניים קבועות, יפיק יתרון לבריאות הפה באם ישתמש בחוט דנטלי. וככל שהשיניים צפופות יותר, הצורך בשימוש בחוט דנטלי עולה.

 

המסקנה שבכל זאת אפשר לקחת מהמחקרים המצוטטים בכתבה האמריקנית, היא כי לחוט דנטלי אכן אין כלל יתרון – אם לא משתמשים בו בצורה יעילה.

 

חשוב להדגיש, למשל, כי כאשר ישנם כתרים רבים על השיניים ואף שתלים בפה - התוספת של החוט הדנטלי כבר לא תהיה יעילה, ויש להוסיף לצחצוח במברשת גם מברשות בין שיניות (פרוקסברש) לשיפור הגישה לשולי הכתרים - לאזור שבין הכתר ובין החניכיים.

 

מיומנות ואימון בשימוש בחוט הדנטלי

אין אינדיקציה חד-משמעית לאנשים עם חניכיים בריאות להשתמש בחוט דנטלי לשיפור בקרת הרובד שלהם, אך למרביתה הניכר של האוכלוסייה - זו תהיה תוספת חשובה למניעה יעילה.

 

השימוש בחוט דנטלי דורש מיומנות ואימון. ישנה חשיבות להדרכות חוזרות ונשנות על ידי הצוות הרפואי כדי לסגל הרגלי היגיינה יעילים. לכן, אנשים רבים אינם משתמשים בחוט דנטלי - כי הם לא מאומנים כהלכה (זה לא רק פונקציה של עצלות).

 

על כל אדם, אבל על אחת כמה וכמה מי שבפיו כתרים, שתלים, בני נוער ומבוגרים העוברים טיפול ליישור שיניים - לפנות תקופתית לרופא השיניים או למומחה למחלות חניכיים, לעבור אבחון, ולעבור התאמה אישית לשימוש באביזרי היגיינה המתאימים לו בתלות במצב הפה האישי.

 

ד"ר טלי שקרצ'י היא מומחית לרפואת חניכיים (פריודונטיה) וחברה בפורום המומחים ברפואת שיניים

 

אם אתם משתמשים בחוט דנטלי - כך תעשו זאת נכון:

 

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להשתמש או לא להשתמש בחוט דנטלי?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים