המהומות באתיופיה: "כבר יותר מ-90 הרוגים"
דאגה במערב מהטיפול של ממשלת אתיופיה, בעלת בריתו במלחמה נגד ארגוני ג'יהאד, במפגינים המוחים על הפקעת קרקעות. דיווחים על עשרות הרוגים באורומיה ובאמהרה, "אמנסטי": "הוצאה להורג ללא משפט"
יותר מ-90 בני אדם נורו למוות בימים האחרונים על-ידי כוחות הביטחון של אתיופיה המנסים לדכא את הפגנות המחאה נגד הממשלה באזור אורומיה ובאזור אמהרה. שלשום בבוקר דווח על שני הרוגים בלבד, אבל בשעת האחרונות הולכים ומתבררים כנראה ממדי ההרג האמתיים. המהומות באתיופיה הביאו את משרד החוץ בירושלים לפרסם בסוף השבוע אזהרת מסע לאזורים המועדים לפורענות שם.
ההתקוממות באורומיה נמשכת זה כמה חודשים, והיא החלה בעקבות תוכנית ממשלתית להקצות אדמות מסביב לבירת האזור לפרויקט פיתוח. השלטונות גנזו את התוכנית בינואר בעקבות המחאה, אבל ההפגנות פרצו שוב בסוף השבוע במחאה על המשך מעצרם של מפגינים מהאופוזיציה.
"עד כה גיבשנו רשימה של 33 בני אדם שנהרגו על-ידי כוחות הביטחון, כולל שוטרים וחיילים, אבל אין לי ספק שהמספר יעלה", אמר אתמול בבוקר סגן יו"ר מפלגת "הקונגרס הפדרליסטי של אורומו", מולטו גמצ'ו. מקרי ההרג נרשמו לדבריו בעשר ערים לפחות באזור אורומיה, בהן אמבו, דמבי-דולו ונקמט – אזורים שבהם היו כבר גלי מחאה לאחרונה. "26 בני אדם נפצעו וכמה נוספים נעצרו", הוא אמר.
אורומיה היא האזור השני באתיופיה שמהומות מטלטלות אותו בימים האחרונים. באמהרה סיפרו תושבים ששוטרים ירו אש חיה על מפגינים במהלך הפגנות על שטח שבמחלוקת, הפגנות שנמשכו עד שעות הבוקר המוקדמות אתמול בעיר באהיר דאר. "חיילים ירו אש חיה על מפגינים ובתי חולים התמלאו בגופותיהם של מתים ובפצועים", סיפר תושב, שטען כי 60 בני אדם נהרגו שם.
זה שני עשורים שיש מתיחות סביב שאלת מעמדו של אזור וולקייט באמהרה. מדובר בשטח שלדברי מפגינים באמהרה הועבר באופן בלתי חוקי לאזור טיגריי הסמוך, השוכן מצפון. ניגוסו טילאהון, דובר ממשלת המחוז, אמר לכלי תקשורת מקומיים כי שבעה בני אדם נהרגו שם בסוף השבוע.
לדברי ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל", ייתכן כי מרחץ הדמים בבאהיר דאר עונה להגדרה "הוצאות להורג ללא משפט". לדברי הארגון, 30 בני אדם לפחות נהרגו שם ביום אחד. ארצות הברית מסרה כי היא "מודאגת עמוקות" מהאלימות בשני האזורים, וקראה "לכבד את הזכויות שאמורה להבטיח חוקת אתיופיה לכל האזרחים, כולל אלה המזדהים עם עמדות האופוזיציה".
כל סימן לתסיסה ולחוסר יציבות באתיופיה זוכה לתשומת לב עולמית משום שאתיופיה היא בעלת בריתן של מדינות המערב במלחמה נגד המורדים האיסלאמיסטים בסומליה השכנה, והיא מעצמה כלכלית אזורית
הנחשבת למוקד של יציבות יחסית באזור שברירי.