שתף קטע נבחר

 

בוז עולמי לג'ודוקא המצרי: "מהרגעים המביכים שנראו"

איסלאם א-שהאבי שסירב ללחוץ את יד הישראלי אורי ששון סופג גינויים בתקשורת העולמית: "האולימפיאדה היא זמן להתאחד אבל הוא הפר את כללי האתיקה, הפוליטיקה גלשה למזרן". עיתוני ברזיל: "התנהגות מביכה". איטליה: "ספורטאיות מצפון קוריאה ומדרום קוריאה עשו סלפי, אבל עם המצרי אין חיוכים". בקהיר מבינים: "הפסדנו בספורט - וגם בהסברה"

החלום של כל ספורטאי שמגיע לאולימפיאדה הוא לעשות משהו שכל העולם ידבר עליו, שבכל פינה ברחבי תבל יכתבו עליו. הג'ודוקא המצרי איסלאם א-שהאבי הגשים אתמול (ו') את החלום הזה, אבל מכל הסיבות הלא נכונות, ויש לו מעט מאוד על מה להתגאות. כלי תקשורת מאירופה עד אפריקה, מאסיה עד דרום אמריקה, מדווחים על ההחלטה המכוערת שלו לסרב ללחוץ את יד יריבו הישראלי אורי ששון ולקוד לו קידה כפי שמחייבים כללי הטקס בענף הג'ודו.

לחיצת היד שלא הייתה - ששון מושיט, המצרי מתרחק (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
לחיצת היד שלא הייתה - ששון מושיט, המצרי מתרחק(צילום: אורן אהרוני)

"לא תמיד הספורט מאחד", כתבו על המצרי ב"קוריירה דלה סרה" האיטלקי בכתבה תחת הכותרת "הג'ודוקא המצרי סירב ללחוץ את יד יריבו הישראלי". "אם במשחקים האולימפיים בריו ראינו כבר תמונת סלפי משותפת היסטורית של ספורטאית מצפון קוריאה וספורטאית מדרום קוריאה, הרי שעל המזרן אתמול לא היו לא חיוכים ולא מחוות של פיוס בין המצרי איסלאם א-שהאבי לבין יריבו הישראלי אורי ששון. היריבות הספורטיבית כנראה לא עניינה במיוחד במקרה הזה. מצלמות הטלוויזיה וצלמי הסטילס הנציחו את היעדר לחיצת היד בין השניים בסיום הקרב שבו ניצח הישראלי בן ה-25 באיפון. כשאורי ששון התקרב לא-שהאבי, המצרי בן ה-34 סירב ללחוץ את ידו". ב"לה רפובליקה", אתר החדשות הנקרא ביותר באיטליה, דיווחו גם כן בעמוד הראשי על התקרית וכתבו: "הג'ודוקא המצרי התעלם מהושטת היד של ששון וספג שריקות בוז מהקהל באולם".

הדיווח ב"גלובו" הברזילאי: "המצרי יצר את אחד המראות המביכים באולימפיאדה הנוכחית" ()
הדיווח ב"גלובו" הברזילאי: "המצרי יצר את אחד המראות המביכים באולימפיאדה הנוכחית"

"לה רפובליקה" האיטלקי: "המצרי ספג בוז" ()
"לה רפובליקה" האיטלקי: "המצרי ספג בוז"

"צפו ברגע שבו הג'ודאי המצרי מסרב ללחוץ יד ליריבו הישראלי". הצהובון הבריטי "מירור" ()
"צפו ברגע שבו הג'ודאי המצרי מסרב ללחוץ יד ליריבו הישראלי". הצהובון הבריטי "מירור"

"לה מונד" הצרפתי. "על המזרן לא היה קרב של ממש" ()
"לה מונד" הצרפתי. "על המזרן לא היה קרב של ממש"
ב"וושינגטון פוסט" האמריקני נכתב: "המשחקים האולימפיים הם בדרך כלל זמן שבו העולם מתאחד למרות מחלוקות דתיות ופוליטיות. אבל זה לא תמיד עובד. לפי המסורת ג'ודאים לוחצים ידיים בסוף קרב, אבל המצרי דילג על החלק הזה בתוכנית אחרי הפסדו המהיר לששון. הקהל קרא לו בוז". "לה מונד" הצרפתי הוסיף: "על המזרן לא היה קרב של ממש, אבל אחרי שניצח באיפון את יריבו המצרי אורי ששון הישראלי לא זכה לתגובה בניסיונו ללחוץ את יד היריב".

 

ב"גלובו", רשת החדשות המובילה בברזיל, דיווחו: "הג'ודוקא המצרי יצר את אחד המראות המביכים ביותר באולימפיאדה הנוכחית. אחרי שהפסיד באיפון בשלב הראשון לישראלי אורי ששון הוא סירב ללחוץ את ידו. אם לא די בכך, הוא החמיר את המצב כשהחליט לרדת מהמזרן מבלי לקוד קידה כפי שדורשת חוקת הג'ודו. הוא חיכה שהישראלי יעזוב את המזרן ורק אז שב כדי לקוד. ההתנהגות שלו גררה קריאות בוז אדירות כלפיו באולם". באתר הרשת הסבירו: "אין זו הפעם הראשונה שג'ודאים מישראל נאלצים להתמודד עם רגעים מביכים בטורניר הג'ודו האולימפי. הג'ודאית ג'וד פאהמי מסעודיה לא התייצבה ביום ראשון השבוע לקרב הראשון שלה". באתר ציינו כי מטרתה הייתה כנראה להימנע ממפגש עם הישראלית גילי כהן בשלב שלאחר מכן.

"פוקס ספורט", ארה"ב ()
"פוקס ספורט", ארה"ב

"לא תמיד הספורט מאחד". "קוריירה דלה סרה" באיטליה ()
"לא תמיד הספורט מאחד". "קוריירה דלה סרה" באיטליה

"טלגרף" הבריטי ()
"טלגרף" הבריטי

ב"מירור" הבריטי הציגו לקוראים סרטון של התקרית וכתבו: "זה הרגע שבו ג'ודוקא מצרי מסרב ללחוץ יד ליריבו הישראלי אחרי קרב. הוא ספג קריאות בוז רמות מהקהל בריו דה ז'ניירו ועשוי לספוג עונש משמעתי מהתאחדות הג'ודו העולמית".

 

"הפרה בוטה של כללי האתיקה"

סוכנויות הידיעות המובילות בעולם כמו AP וסוכנות הידיעות הצרפתית AFP הקדישו כל אחת ידיעה שלמה לתקרית. סוכנויות הידיעות הן גופים שכתבותיהם מתפרסמים בעשרות אלפי כלי תקשורת ברחבי עולם. AP דיווחה על התקרית בזו הלשון: "הפוליטיקה המזרח תיכונית גלשה היום למזרן הג'ודו. הג'ודוקא המצרי איסלאם א-שהאבי ספג קריאות בוז רמות באולימפיאדה בריו דה ז'ניירו אחרי ההפסד שלו בסיבוב הראשון למדורג חמישי מישראל, אורי ששון, משום שסירב לקוד קידה בפניו וללחוץ את ידו – הפרה בוטה של כללי האתיקה בענף הג'ודו".

ישראלים מעודדים את אורי ששון ביציע בריו דה ז'ניירו (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
ישראלים מעודדים את אורי ששון ביציע בריו דה ז'ניירו(צילום: אורן אהרוני)

את הקרב מול ששון אחר הצהריים - שלפני כמה ימים היה ספק אם א-שהאבי בכלל יתייצב אליו בגלל שנאתו לישראל - פתח הג'ודוקא המצרי בהתלהבות, אבל ככל שהתקדם הקרב הוא נחלש, וששון צבר ניקוד ולבסוף הכניע אותו באיפון – כלומר ניצח אותו ניצחון מוחץ. בסיום הקרב ניגש אל המצרי כדי ללחוץ את ידו כמקובל, אך המצרי צעד לאחור וסירב להושיט את ידו – אף שששון ניסה ללחוץ את ידו שוב ושוב. הקהל באולם בריו הגיב בקריאות בוז למצרי.

 

אחרי התקרית קרא השופט לא-שהאבי לחזור למזרן וחייב אותו לקוד קידה כשששון כבר לא היה שם – וא-שהאבי הסתפק בתנודה זריזה של ראשו בחוסר רצון. אחר כך סירב א-שהאבי להגיב על הדברים. התאחדות הג'ודו הבינלאומית מצדה מסרה לאחר התקרית כי עצם העובדה שהקרב התקיים היא התקדמות: "העובדה שמדינות ערביות מוכנות להתמודד מול ישראל היא כבר שיפור גדול", אמר דובר התאחדות הג'ודו הבינלאומית ניקולס מסנר, שהדגיש כי אין זו חובה ללחוץ יד בסיום הקרב, אך לקוד קידה – זה כן צעד שהג'ודוקאים מחויבים לו.

 

טענת התאחדות הג'ודו העולמית שמדובר בשיפור תמוהה, משום שאין זו הפעם הראשונה שיריבים מצרים וישראלים מתחרים זה נגד זה בג'ודו בתחרויות בינלאומיות, כך שבקרב אתמול לא היה כל חידוש ממשי. על כל פנים מסנר מסר כי אף שא-שהאבי קד קידה בסופו של דבר "הגישה שלו תיבחן אחרי המשחקים כדי להחליט אם יש לנקוט נגדו פעולה נוספת".

לא קד קידה - וחזר רק אחרי ששון ירד מהמזרן. א-שהאבי המצרי (צילום: AP) (צילום: AP)
לא קד קידה - וחזר רק אחרי ששון ירד מהמזרן. א-שהאבי המצרי(צילום: AP)

מוזרה לא פחות הייתה הצהרתו של מארק אדאמס, דובר הוועד האולימפי הבינלאומי, שהתייחס במסיבת עיתונאים לסירוב המצרי ללחוץ יד כאילו מדובר בהחלטה שהתקבלה בלהט הרגע בעקבות הקרב ולא בהחלטה פוליטית מתוכננת מראש - אף שזהו נוהג מצרי רב שנים בקרבות עם ישראלים. הוא אמר שלפעמים ספורטאים אינם מצליחים להביא את עצמם למצב של לחיצת יד מכמה סיבות: "בלהט הרגע קורים דברים שאינם מקובלים וכמובן אנחנו רוצים להזכיר לכל המתחרים את הערכים האולימפיים", אמר. "אנחנו מאמינים שהרוח האולימפית צריכה להיות סביב בניית גשרים ולא סביב בניית חומות. אין לזה שום תירוץ".

 

באתרי חדשות במצרים הופיעו אמש דיווחים לא מאומתים שלפיהם הג'ודוקא המצרי - שגם כך נמצא כבר בגיל מתקדם - שוקל לפרוש כעת. גורמים במשלחת המצרית לריו אמרו לכתב "ידיעות אחרונות" נדב צנציפר כי הוא אכן החליט לפרוש. שר הנוער והספורט המצרי, חאלד עבד אל-עזיז, אמר אתמול בערב כי יו"ר הוועד האולימפי המצרי וראש המשלחת המצרית לריו הסבירו לא-שהאבי לפני תחילת הקרב כי עליו לעמוד בכללים לנהוג ברוח ספורטיבית. השר טען כי הסירוב של א-שהאבי ללחוץ את ידו של ששון אחרי הקרב היה החלטה אישית של א-שהאבי עצמו, וכי לוועד האולימפי ולמשרד הספורט המצרי אין קשר לכך.

 

מצרים הושפלה: "א-שהאבי הובס כבוגד"

במצרים קיבלו קשה את ההפסד. אתר העיתון הנפוץ "אל-יום א-סאבע" כינה את ההפסד של א-שהאבי לששון "תבוסה", וכדי לשפר מעט את מצב הרוח הבליט בכותרת את העובדה שא-שהאבי סירב ללחוץ את ידו של ששון. בהיעדר הישג ספורטיבי, גם כלי תקשורת אחרים בחרו להבליט את הסירוב ללחוץ יד יותר מאשר את עצם הקרב שהתנהל בין השניים על המזרן.

 

בדקות שאחרי התבוסה של המצרי געשו הרשתות החברתיות במצרים. בקרב הגולשים המונים שיבחו את א-שהאבי על סירובו ללחוץ את ידו של ששון, אם כי היו גם לא מעטים שכתבו שמוטב היה לדבוק ברוח הספורט וכן לכבד את הישראלי בלחיצת יד. "לא רק שהוא הפסיד, הוא גם לא לחץ יד", כתב אחד מהם. פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטת קהיר, ד"ר אחמד עבד רבו, מתח ביקורת על א-שהאבי ואמר: "הוא חיפש רגע זול כדי לזכות באהדה מקומית". העיתונאי גלאל נאסר כתב בפייסבוק: "אם אתה כבר מסכים להתמודד עם ספורטאי ישראלי באולימפיאדה, עליך גם ללחוץ את ידו. עכשיו הפסדנו גם מבחינה ספורטיבית וגם מבחינה פוליטית".

 

הכירו את אורי ששון

הכירו את אורי ששון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הקרב בין ששון לא-שהאבי בריו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הקרב בין ששון לא-שהאבי בריו(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

גולשים רבים מיהרו לפרסם "ממים" שהשוו את התקרית לסצינות מסרטים, והשוו בין סירובו של א-שהאבי ללחוץ את ידו של ששון לבחירתו של שר החוץ המצרי סאמח שוכרי דווקא ללחוץ את ידו של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו בזמן ביקורו בארץ.

"תבוסה לאיסלאם א-שהאבי מול הישראלי" ()
"תבוסה לאיסלאם א-שהאבי מול הישראלי"

"א-שהאבי סירב ללחוץ יד לישראלי". במצרים רבים התגאו בהחלטה ()
"א-שהאבי סירב ללחוץ יד לישראלי". במצרים רבים התגאו בהחלטה

על ההפסד הצורב על המזרן כתב אחד הגולשים: "א-שהאבי משקף את מצרים כיום - מדינה עם אפס הישגים". גולש אחר התלוצץ וכתב שא-שהאבי הפסיד לששון משום שמיהר לתפילת אחר הצהריים. א-שהאבי, נזכיר, ידוע כמוסלמי אדוק. "איסלאם א-שהאבי הוא בושה לספורט המצרי", כתב גולש אחר. "הוא חי כפחדן והובס כבוגד. לא לנורמליזציה הספורטיבית". עוד גולש כתב "איסלאם א-שהאבי הוביל לאבדון את

הכבוד של המצרים והערבים אחרי שהיינו אדוני כדור הארץ", ומצרי נוסף הגדיל לעשות כשהשווה את ההפסד לששון לתבוסה לישראל במלחמת ששת הימים: "יש לנו את התבוסה של 1967 וגם את ההפסד של איסלאם א-שהאבי".

 

בערוץ המצרי "ניל ספורט" שידרו את הקרב בין א-שהאבי לששון באיחור, ונמנעו מללוות את הקרב בפרשנות. לאחר שהתברר כי א-שהאבי הפסיד – חזר הערוץ במהרה לשדר התמודדות של שחקנית טניס שולחן מצרית, שבה התמקד הערוץ קודם לקרב.


פורסם לראשונה 12/08/2016 23:36

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
"הפרה בוטה של כללי האתיקה". הלחיצה שלא הייתה
צילום: אורן אהרוני
מומלצים