תושבים נגד המפחמות: "מרעילים את הילדים"
בחריש ובמועצה האזורית מנשה אומרים כי נתוני המשרד להגנת הסביבה, המראים כי לא נמצאה עלייה בריכוזי החלקיקים הנשימים שניתן לקשור לפעילות המפחמות, אינם מתיישבים עם המציאות בשטח. תושבים בחריש: "עברנו על מנת לשפר איכות חיים והתעוררנו חנוקים"
המשרד להגנת הסביבה הצהיר כי לא נמצאה עלייה בריכוזי החלקיקים הנשימים שניתן לקשור לפעילות המפחמות ביישובים פלסטינים בשומרון, אך תושבי המועצה האזורית מנשה, חריש, פרדס חנה ומקומות נוספים עדיין מתלוננים על ריחות כבדים.
בעקבות סיור בחריש בחודש מרס הציב המשרד להגנת הסביבה תחנת ניטור ניידת בפאתי העיר בחודשים מאי-יוני, במטרה לבחון את השפעת המפחמות על איכות האוויר. לאחרונה יצאו במשרד בהודעה כי מנתוני תחנת הניטור בפאתי חריש עולה, כי לא נמצאה עלייה בריכוזי החלקיקים הנשימים העדינים שניתן לקשור לפעילות המפחמות. "יחד עם זאת", מסרו, "המשרד להגנת הסביבה מודע למפגעי הריח באזור בעקבות פעילות המפחמות".
ברשויות המקומיות באזור טוענים כי ניטור האוויר לוקה בחסר. זאת, בהתחשב בעובדה כי תושבי חריש עדיין מתלוננים על ריחות חריפים באזור. בקבוצת הפייסבוק "עשן המפחמות הורג אותנו" משתפים התושבים את תחושותיהם בנושא. מוטי גבאי כתב כי "אנחנו חייבים להביא את הנושא למודעות השכנים העתידיים שלנו". הוא הוסיף כי "בתור תושב חדש, אני יכול להעיד שהתהליך שעברתי מהכחשה (אף אחד לא רוצה להאמין שהוא מרעיל את ילדיו), למצב שבו המציאות מוטחת בפני היה מהיר. כחודש אני גר בחריש מתוכם לפחות שבועיים אנחנו מריחים ריחות עשן. בעלי אינטרס יגידו שמדובר במדורות פועלים, שריפות חורש או כל דבר שיישמע כמו מקרה חד פעמי. בפועל המציאות שונה ולילה אחרי לילה האוויר פה נוראי. בעיקר בשעות הבוקר המוקדמות".
תושבים אחרים סיפרו על בקרים מחניקים בחריש וריחות עשן נוראיים. "זה חזר", כתבה שיר כהן דוד. "להילחם או להיחנק", כתבו אחרים. "עברנו על מנת לשפר איכות חיים והתעוררנו חנוקים", כתב ליאור גבל.
"עדויות תושבי חריש מאמתות את העמדה שהצגנו מיד עם פרסום דו"ח המשרד להגנת הסביבה לפיה תחנת הניטור שהציב המשרד איננה מנטרת את הגורמים הפעילים בעשן המפחמות וזאת על דעת מומחי איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה שרון-כרמל, שהינם אנשי המקצוע האחראים על ניטור האוויר באזור", אומר ראש המועצה האזורית מנשה אילן שדה, המוביל את מאבק בנושא. "המדינה משקיעה מילארדי שקלים בהקמת העיר חריש, אך עשן המפחמות הפוגע קשות בבריאות תושבי האזור ובכלל זה תושבי חריש יוריד זאת לטמיון. על הממשלה ליישם באופן מיידי את המלצות הועדה הבין משרדית לפתרון המפגע".
במשרד להגנת הסביבה אמרו בעבר כי המשרד רואה במפחמות מפגע סביבתי ובריאותי קשה, ומוביל יחד עם משרדי החקלאות, הבריאות והאוצר יישום מהיר של תוכנית רב שלבית לפיתרון המפגע. בין היתר איסור חוקי העברת גדמי עץ לשטחי יהודה ושומרון, הגדלת הפיקוח והאכיפה, תמיכה כספית לייצור תחליפי אנרגיה ומוצרי עץ מגדמי העצים בהיקף של 26 מיליון שקל והרחבת ניטור האוויר.
במשרד להגנת הסביבה נמנעו מתגובה ישירה לטענות התושבים. בתגובות דוברות המשרד נמסר: "התוכנית הבין משרדית מתקדמת לפי המתוכנן בדרך למיגור המפגע: בתחום האסדרה: הצו לפי פקודת היערות, המסדיר את הכריתה וההובלה של עצי מטעים, עבר את אישור הכנסת, לרבות קנסות מנהלים על המוביל ושולחו. גויס כוח אדם באמצעות רט"ג, להגברת הפיקוח על תנועת הגדמים. פורסם קול קורא לרכישת מרסקות גדמים גדולות, לטיפול בגדמים לפני שיגיעו אל המפחמות. פורסם קול קורא לתמיכה בייצור כופתיות ביומסה מהגדמים, כחלופה כלכלית למפחמות. נקבעו הנהלים לפיילוט שריפת 1,000 טון גדמי מטעים בתחנת כוח פחמית של חח"י, צעד בדרך ליצירת חלופה כלכלית למפחמות. הפיילוט יתבצע כנראה בקיץ הבא".
עוד נמסר כי "המשרד פועל כדי למנוע הגעה של גדמים חדשים אל מעבר לקו הירוק".