דרמה בלונדון: סגן שגריר צפון קוריאה ערק לדרום
מבוכה למשטרו של רודן צפון קוריאה: "הפנים היפות" של קים ג'ונג און בבריטניה תאה יונג הו נעלם, עלה על מטוס - ונחת בדרום קוריאה. סיאול: "הוא העריק הבכיר ביותר אי פעם. נגן עליו". בלונדון הכירו אותו כדובר מתון, בניגוד לרטוריקה הבומבסטית של מכונת התעמולה של פיונגיאנג
רק לעתים נדירות בשנים האחרונות מגיעים דיווחים על עריקה של אזרחים מצפון קוריאה, אבל נדיר עוד יותר לשמוע על בכירי משטר שבורחים מארצו של קים ג'ונג און ועוברים לשורות האויב. היום (ד') זה קרה: אחרי שעות של דיווחים ושמועות הודיעה בצהריים דרום קוריאה כי סגן שגריר צפון קוריאה בבריטניה ערק עם משפחתו, עלה על מטוס - ונחת בדרום קוריאה. לדברי הממשלה בסיאול הוא האישיות הבכירה ביותר אי פעם שערקה מצפון קוריאה לדרום. ב-1997 כבר ערק שגריר צפון קוריאה במצרים, אבל הוא השתקע בארה"ב.
עוד לפני כן היום דיווח העיתון הדרום קוריאני "ג'ונג אנג אילבו" דיווח כי "דיפלומט רם דרג" של צפון קוריאה בבריטניה נמלט עם אשתו ועם בנו, ו-BBC דיווח כי העריק הוא הדיפלומט הוותיק תאה יונג הו, שהוא סגן השגריר בבריטניה. בעיתון הדרום קוריאני דווח כי הוא ומשפחתו נמלטו אחרי שהוא גיבש תוכנית מדוקדקת וכי בכוונתו לבקש מקלט מדיני במדינה שאליה יגיע בסופו של דבר. בצהריים כאמור התברר שהמדינה שאליה ברח היא דרום קוריאה - האויבת הגדולה של פיונגיאנג.
העריקה של תאה באה אחרי שורה של עריקות של אזרחים "פשוטים" יותר. המשמעותית ביותר הייתה מוקדם יותר השנה: 12 מלצריות שעבדו במסעדה שמפעיל המשטר הצפון קוריאני בסין נעלמו יום אחד וברחו לדרום קוריאה. מספר העריקות של צפון קוריאנים לדרום קוריאה השנה עמד נכון לחודש יולי על 814 – עלייה של 15% לעומת השנה שלפני כן.
כמה דיפלומטים מצפון קוריאה ערקו לדרום קוריאה בשנתיים האחרונות, בהם אחד מתאילנד. בסך הכול מספר העריקים, שרובם באים מאזור הגבול בין צפון קוריאה לסין, פחת מאז שקים ג'ונג און עלה לשלטון ב-2011 בעקבות מות אביו, השליט קים ג'ונג איל. "התמונה הרחבה יותר היא שאף שבסך הכול היו פחות עריקות בממוצע לשנה תחת שלטונו של קים ג'ונג און, היה מספר גדול יותר של עריקות של אישים פוליטיים בעלי חשיבות אסטרטגית", אומרים בארגונים המסייעים לעריקים מצפון קוריאה.
תאה היה מוכר היטב לתקשורת הבריטית, משום שהוא היה החוליה המקשרת המרכזית עבור כתבים בריטים שנסעו לצפון קוריאה. בלונדון הוא גר בסמוך לשגרירות הצפון קוריאנית בפרבר הלונדוני גנסרברי. הוא נאם לעתים קרובות באירועים של השמאל הקיצוני בלונדון, כולל בישיבות של המפלגה הקומוניסטית הבריטית שבהן הוא היה נושא נאומים נלהבים להגנתה של צפון קוריאה.
בנו של תאה, שהיה ידוע רק בכינוי "קום תאה", היה תלמיד בבית ספר סמוך לשגרירות. שנת הלימודים שלו הסתיימה ב-22 ביולי, ומעריכים שסביב התאריך הזה תאה נעלם. הבן, בן 19, התקבל לקולג' בלונדון שבו הוא אמור ללמוד מתמטיקה ומדעי המחשב.
תאה היה מוכר בסגנונו המדוד, המנוגד לרטוריקה הבומבסטית שבה משתמשים לעתים קרובות אנשי התעמולה של צפון קוריאה. בשיחות עם אנשי תקשורת הוא נהג להתלונן על הסיקור של צפון קוריאה, ומתח
ביקורת על התאווה של התקשורת הבריטית לסיפורים סנסציוניים על צפון קוריאה. "אני לא מאשים את הכתבים", אמר בנאום שנשא ב-2014. "אם הם ידווחו על מה שקורה בצפון קוריאה כפי שהוא באמת – העורכים של ערוצי הטלוויזיה והעיתונים ישנו זאת. ככל שהם יוצרים סיפורים מחרידים ומזעזעים יותר, כך הציבור הבריטי יצרוך אותם יותר".
לדברי ממשלת דרום קוריאה, תאה ערק בשל אי שביעות רצונו מהמשטר הצפון קוריאני ולמען עתיד בנו. "לעת עתה המשפחה זוכה להגנה של הממשלה והמוסדות הרלוונטיים נוקטים את ההליכים הנחוצים כפי שהם עושים תמיד", נמסר בהודעת סיאול.