שתף קטע נבחר

 

הכפתור האדום של ארה"ב: המזוודה הגרעינית

בינואר הקרוב יעביר אובמה את "כדור הפוטבול הגרעיני" ואת "הביסקוויט הגרעיני" לקלינטון או לטראמפ, שאמר לאחרונה: "אם יש לנו אטום, למה שלא נשתמש בו?". מה יש בתוך המזוודה ומי הנשיא שאיבד את הקודים?

עוד כחמישה חודשים, ב-20 בינואר 2017, ברק אובמה כבר לא יהיה האחראי למזוודה הגרעינית. הילרי קלינטון או דונלד טראמפ ייכנסו באותו יום לתפקיד נשיא ארצות הברית, ומאותו רגע היועץ שילווה אותם יישא את "כדור הפוטבול הגרעיני" ואת "הביסקוויט הגרעיני" - כלי הנשק האימתני בעולם, והוא בכלל כרטיס קטן.

 

"אתם רוצים שהאצבע שלו תהיה אפילו ליד הכפתור?", אמרה המועמדת הדמוקרטית קלינטון בנאום לאחרונה בסן דייגו - והעלתה שוב את השאלה הגרעינית על השולחן. כל זאת, לאחר שהמועמד הרפובליקני טראמפ, שעל פי הסקר האחרון מפגר ב-8% אחר קלינטון, שאל-תהה בראיון במרס: "אם מישהו מדאעש יפגע בנו, לא תילחם בו בחזרה עם אטום?".

 

המזוודה הגרעינית (צילום: GETTYIMAGES) (צילום: GETTYIMAGES)
המזוודה הגרעינית(צילום: GETTYIMAGES)

בראיון ב-CBS באותו חודש נשאל טראמפ אם ארצות הברית צריכה להשתמש בנשק גרעיני: "אני משתמש במושג בלתי צפוי. אתה רוצה להיות בלתי צפוי". בראיון אחר נשאל אם יפציץ באטום את אירופה, וענה: "אירופה זה מקום גדול. אני לא הולך להסיר קלפים מהשולחן".

 

דוגמה נוספת לאסטרטגיה הגרעינית של טראמפ הובאה בתחילת החודש. מגיש MSNBC ג'ו סקרבורו ציטט בראיון עם ראש ה-CIA לשעבר מייקל היידן בתוכנית הבוקר "מורנינג ג'ו" ואמר: "לפני כמה חודשים, מומחה מדיניות חוץ נפגש עם טראמפ כדי לייעץ לו. שלוש פעמים הוא שאל אותו לגבי השימוש בנשק גרעיני. ואז הוא שאל - אם יש לנו אותם, למה אנחנו לא יכולים להשתמש בהם".

 

בכל מקרה, בין אם קלינטון תיבחר ובין אם טראמפ ינצח בבחירות שייערכו בנובמבר - אביזר אחד לא יעזוב אותם. בכתבה נרחבת ב"גרדיאן" מתוארים "הביסקוויט גרעיני" ו"כדור פוטבול גרעיני", שבהם מצויד כל נשיא אמריקני מאז ג'ון קנדי. הביסקוויט הגרעיני הוא כרטיס פלסטיק בגודל של כרטיס אשראי, שמכיל את הקודים שהנשיא צריך לדעת כדי להורות על שיגור נשק גרעיני.

 

נאום של דונלד טראמפ    (צילום: רויטרס)

נאום של דונלד טראמפ    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הנשיא אמור לשאת את "הביסקוויט הגרעיני" עמו כל העת, אך בעבר דווח כי בשנות השבעים ג'ימי קרטר שכח אותו בחליפה, בעת ששלח אותה לניקוי יבש. 20 שנה אחר כך, במהלך כהונת ביל קלינטון, "הקודים אבדו לכמה חודשים" - כך לפחות לפי האוטוביוגרפיה של גנרל יו שלטון, יו"ר המטות המזוינים באותה עת. "ביום שאחרי חשיפת סקנדל מוניקה לוינסקי שאל אחד מיועציו הצבאיים של קלינטון את הנשיא איפה הכרטיס, כדי שיוכל לספק לו גרסה מעודכנת. הנשיא לא הצליח למצוא את הכרטיס".

   

בנוגע ל"כדור הפוטבול הגרעיני", הוא נכנס לפעולה ברגע שהנשיא יוצא מהבית הלבן. זו למעשה מזוודה שמשקלה 20 קילוגרם ונישאת על ידי יועץ צבאי של הנשיא, שמתלווה אליו. לפי שר ההגנה בעבר רוברט מקנמרה, המזוודה נקראת כך בעקבות תוכנית גרעינית שכונתה מבצע "Drop Kick", כמו בפוטבול. 

 

ביל גאלי, ששימש בעבר כאחראי על הלשכה הצבאית בבית הלבן, תיאר באוטוביוגרפיה שכתב ב-1980 מה נמצא בתוך אותה מזוודה: "יש ארבעה דברים בתוך הפוטבול. הספר השחור שכולל את אופציות התגובה, ספר שבו נכללים כל האתרים המסווגים, תיקייה ובה 8-10 דפים המתארים את נהלי מערכת השידור בשעת חירום, וכרטיס קטן עם הקודים".

  

למזוודה הגרעינית יש אנטנה, מה שמצביע ככל הנראה שבתוכה מערכת תקשורת שבאמצעותה הנשיא יכול להיות בקשר עם מרכז הפיקוד של הפנטגון, שעוקב אחר איומים גרעיניים ברחבי העולם ויכול להורות על תגובה גרעינית מיידית.

קלינטון וטראמפ. מי יחזיק במזוודה? (צילום: AFP, רויטרס) (צילום: AFP, רויטרס)
קלינטון וטראמפ. מי יחזיק במזוודה?(צילום: AFP, רויטרס)

ב"גרדיאן" נכתב כי אחד מיועציו של רונלד רייגן נשא את המזוודה הגרעינית ברחבי הכיכר האדומה במהלך הביקור הנשיאותי ההיסטורי של רייגן במוסקבה. בתיאוריה, רייגן היה יכול להורות על מתקפה גרעינית על ברית המועצות באותה העת. בכל מקרה, גם אחד מיועציו של מקבילו הסובייטי - נשיא ברית המועצות דאז מיכאל גורבצ'וב - נשא תיק דומה לאותה מטרה באותו ביקור. זהו הצ'מדנצ'יק, או "המזוודה הקטנה".

 

במהלך השנים היו כמה "כדורי פוטבול גרעיניים", וכולם יוצרו לבית הלבן על ידי חברה מיוטה, שסיפקה אותם גם לסרטים כמו "גברים בשחור 2", "אייר פורס 1" ועוד. "כדור הפוטבול הגרעיני" הראשון נכנס לשירות ב-1962, לאחר משבר הטילים בקובה. הנשיא קנדי דאג כיצד הפנטגון וקציני השיגור הגרעיני יידעו בוודאות שהנשיא הוא שהורה על מתקפה גרענית. מסמכים מאותה תקופה מגלים את חששותיו: "מה אגיד לחדר המבצעים ככדי לשגר מייד? איך האדם שיקבל את ההוראות שלי יוודא שזה אני?"

 

כיום יש שלושה כדורי פוטבול גרעיניים. אחד שמור לנשיא כשהוא יוצא מהבית הלבן, האחר לסגן הנשיא ושלישי מאוחסן בבית הלבן. אחד מהם יעבור בעוד חמישה חודשים מהנשיא ברק אובמה למחליפו - טראמפ או קלינטון. השני יועבר לסגן המיועד - מייק פנס או טום קיין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: GETTYIMAGES
"כדור הפוטבול הגרעיני"
צילום: GETTYIMAGES
מומלצים