שתף קטע נבחר
 

המבצע הטורקי בסוריה: שלוש ציפורים במכה אחת

בנוסף להרחקת דאעש מהגבול הטורקי, המטרות הנוספות של מבצע "מגן הפרת" הן למנוע מהכורדים ליצור רצף טריטוריאלי ולהקים שטח אוטונומי כורדי על הגבול, וגם להקים אזור בטוח לפליטים הסורים בתוך סוריה ולא בשטח טורקיה

   

המבצע הצבאי של טורקיה בסוריה    (צילום: רויטרס)

המבצע הצבאי של טורקיה בסוריה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מבצע "מגן הפרת". זה הכינוי שבחרה ממשלת טורקיה למבצע הצבאי שהחל היום (ד') עוד לפני עלות השחר. הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן שלח את צבאו ומיליציות של מורדים סורים הנאמנים לו לכבוש את העיר ג'רבלוס הסורית, שמרוחקת כקילומטר מהגבול הסורי-טורקי - העיר היחידה בטווח זה שנמצאת עדיין תחת השליטה של ארגון המדינה האיסלאמית. מג'רבלוס יצאו רוב פיגועי ההתאבדות וההפגזות שביצע דאעש בשבועות האחרונים נגד ערי גבול טורקיות.

 

אנשי דאעש שלחו מג'רבלוס את המחבלים המתאבדים שהרגו כ-50 חוגגים כורדים בחתונה בעיר הטורקית גזיאנטפ, שרוב תושביה הם כורדים אזרחי טורקיה. רק אתמול הפגיז דאעש במרגמות וברקטות את העיר הטורקית קרקמיס הסמוכה לגבול. לא פלא שהכורדים אזרחי טורקיה, שמתגוררים בערים הסמוכות לגבול, זועמים על ארדואן ויש אפילו מי שמאשימים אותו בשיתוף פעולה עם דאעש נגדם.

 

ארדואן, הזועם על דאעש וחושש מהשאיפות הלאומיות של הכורדים משני עברי הגבול, החליט לשלוח את הצבא הטורקי כדי לכבוש את ג'רבלוס. נראה שהממשל האמריקני היה שותף לתכנון ואישר את המהלך כדי לרצות את ארדואן, מפני שאם המבצע יצליח הוא יהווה מכה קשה לדאעש.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

המבצע של צבא טורקיה בתחומי סוריה, היום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המבצע של צבא טורקיה בתחומי סוריה, היום(צילום: EPA)
ארדואן מנסה להשיג במבצע "מגן הפרת" שלושה יעדים אסטרטגיים: הראשון, הרחקת דאעש מהגבול בין סוריה לטורקיה באמצעות כיבוש ג'רבלוס, עיר המאחז העיקרית שלו באזור, כדי להקשות על דאעש לשגר מפגעים ורקטות לשטח טורקיה. כיבוש העיר יהיה גם תגמול עונשין כבד לדאעש על ההתקפות שביצע הארגון לאחרונה בשטחה של טורקיה. ג'רבלוס, שכיבושה הוא היעד למבצע "מגן הפרת", שוכנת על הגדה המערבית של נהר הפרת, וכיבושה יעניק לטורקים אחיזה אסטרטגית בתוך סוריה, באזור הצמוד לגבול בין שתי המדינות.

 

כל שאר הערים בסוריה הסמוכות לגבול עם טורקיה, חוץ מג'רבלוס, כבר נכבשו על ידי המיליציה הכורדית-סורית YPG הנתמכת על ידי ארצות הברית. כ-300 יועצים אמריקנים נמצאים עם ה-YPG ומתאמים את תקיפות חיל האוויר האמריקני המתבצעות כסיוע למיליציה הזו במלחמתה בדאעש. בעיני הטורקים המיליציה הכורדית מסוכנת לא פחות מדאעש מפני שהיא קשורה לארגון המורדים הכורדיים הטורקים ה-PKK. ארדואן וממשלת טורקיה חוששים שהכורדים הסורים והכורדים הטורקים יעשו יד אחת, יקימו מדינה או שטח אוטונומי משני עברי הגבול הטורקי-סורי, וכך יקרעו את דרום-מזרח טורקיה משליטת המדינה.

 

מכאן המטרה השנייה של המבצע: טורקיה רוצה שההשתלטות על ג'רבלוס תבוצע על ידי מיליציות סוריות-סוניות שאנשיהן נתמכים וממומנים על ידה, כדי שהכורדים הסורים (YPG) לא ישתלטו כליל על אזור הגבול בצדו הסורי. טורקיה רוצה לתקוע טריז בין האזורים שכבר נשלטים על ידי הכורדים הסורים לאורך הגבול, כדי למנוע הקמת רצף טריטוריאלי בריבונות הכורדית. לא מזמן כבשו הכורדים בסיוע ארצות הברית את העיר האסטרטגית מנביג' הנמצאת סמוך לג'רבלוס, מה שמהווה עבורם קרש קפיצה להגשמת מטרותיהם. ארדואן נחוש למנוע זאת מהכורדים - לא פחות ואולי יותר משהוא נחוש להילחם בדאעש.

 

פיגוע ההתאבדות בחתונה בגזיאנטפ    (צילום: רויטרס)

פיגוע ההתאבדות בחתונה בגזיאנטפ    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

אזור הקרבות בסוריה. ק"מ מהגבול הטורקי ()
אזור הקרבות בסוריה. ק"מ מהגבול הטורקי


כוחות כורדים בקרב על העיר מנביג'. ארדואן חושש מיצירת אוטונומיה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כוחות כורדים בקרב על העיר מנביג'. ארדואן חושש מיצירת אוטונומיה(צילום: EPA)

המטרה השלישית של מבצע "מגן הפרת" היא להקים "אזור בטוח" שאורכו 90 ק"מ ורוחבו 40 ק"מ בתוך שטחה של סוריה, בין הערים ג'רבלוס ומראה. האזור הזה יהיה בתוך שטחה של סוריה, אבל אחרי כיבוש ג'רבלוס טורקיה והמיליציות הסוריות הנאמנות לה ישלטו בו. אל ה"אזור הבטוח" הזה, כך מתכנן ארדואן, יברחו הפליטים הסורים מאימת צבאו של בשאר אסד ושם יאובטחו ויקבלו סיוע בינלאומי בחיפוי אווירי וקרקעי של הקואליציה המונהגת על ידי ארצות הברית.

 

ארדואן מנסה לייצר אזור בטוח כזה כבר זמן רב אבל המעצמות, ובעיקר רוסיה, מתנגדות, מפני שעצם הקמת האזור מהווה "התערבות בענייניה הפנימים של סוריה", כלומר קורעת את האזור סופית משליטת אסד. אבל ארדואן מעוניין שהפליטים הסורים לא יגיעו לשטחו ושהטיפול בהם ייעשה בתוך שטח סוריה, על ידי הקהילה הבינלאומית ובמימונה, לא על חשבון המדינה הטורקית. ארדואן אולי מקווה שכך יוכל לחסוך חלק ממיליארדי האירו שהוא מקבל מאירופה עבור הפליטים.

 

ארדואן עם פוטין. יזכה לאוזן קשבת בקרמלין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארדואן עם פוטין. יזכה לאוזן קשבת בקרמלין(צילום: AFP)

מתווה המבצע שבו בחרו הגנרלים של ארדואן מותאם למצבו העגום של הצבא הטורקי אחרי הפיכת הנפל שסוכלה. המבצע החל הבוקר באש ארטילריה והפצצות מטוסים טורקיים ומטוסים אמריקניים. במקביל נכנסו כוחות קומנדו טורקיים לעומק השטח כדי לחסום הזרמת תגבורות של דאעש לג'רבלוס מהעיר רקה, בירת דאעש בסוריה. בשלב השני החלו כוחות קרקע רגליים בחיפוי טנקים לחצות את הגבול הטורקי דרומה ולהתקדם לעבר ג'רבלוס.

 

הכוחות הרגליים שאמורים לבצע את ההשתלטות המעשית על ג'רבלוס הם קבוצות מורדים סורים הנאמנים לטורקיה. מעט הטנקים הטורקיים שנכנסו עמם רק מחפים עליהם מהאגפים. כוח השריון הטורקי שנכנס לסוריה מונה כרגע כ-20 טנקים וכמספר הזה של נגמ"שים שרק מסייעים למורדים הסורים, שאמורים לבצע את המשימה העיקרית - לכבוש את העיר.

בכך מנסה טורקיה לקבל לגיטימציה בינלאומית למבצע שכן היא טוענת שכיבוש ג'רבלוס, עיר סורית, ייעשה על ידי סורים ולא על ידי טורקים.

 

אישים בכירים בטורקיה ובראשם ארדואן חוזרים ומצהירים שהם מצדדים "בשלמותה הטריטוריאלית ובריבונותה של סוריה". כוונתם אינה לתמוך באסד אלא להבהיר שכיבוש אזורי הגבול על ידי YPG הכורדים אינו לגיטימי.

 

מדובר במבצע שאפתני במטרותיו מנקודת ראות טורקית, אך מוגבל לפי שעה בהיקפו. הוא אושר מראש על ידי האמריקנים ומתבצע בהשתתפותם הפעילה, הישג לא מבוטל לארדואן. רוסיה לעומת זאת צפויה להתנגד למהלך בתואנה שזו התערבות בענייניה הפנימיים של סוריה מצד טורקיה. סביר להניח שהטורקים יטענו וגם יזכו לאוזן קשבת בקרמלין, באומרם שהם היו חייבים לסלק את דאעש ואת סכנת המורדים הכורדים מגבולם. זו אותה טורקיה שלפני ימים ספורים טענה כי פעולת צה"ל בעזה בעקבות ירי הרקטה לשדרות הייתה לא מידתית ולא לגיטימית.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המבצע הטורקי, היום
צילום: רויטרס
מומלצים