סוף לסכסוך הכי ארוך באמריקה הלטינית: הסכם שלום בין קולומביה למחתרת
לאחר 50 שנות לחימה שגבתה את חייהם של 220 אלף בני אדם - הצדדים השיגו הסכם היסטורי שיסיים את המאבק האלים. אזרחי קולומביה יצביעו במשאל עם על אישורו באוקטובר. אובמה התקשר לברך: "שלום יקדם ביטחון ושגשוג לעם הקולומביאני"
לאחר חמישים שנים של סכסוך עקוב מדם ובתום ארבע שנות משא ומתן, הממשלה בקולומביה ומחתרת המורדים FARC הודיעו כי השיגו הסכם שלום. ההסכם יביא לסיום המאבק האלים הארוך ביותר שידעה אמריקה הלטינית, שגבה את חייהם של יותר מ-220 אלף בני אדם.
ההסכם ההיסטורי נחשף בהוואנה על ידי נציגים מקובה ומנורבגיה, שתיווכו בשיחות השלום. הצדדים מסרו כי ההסכם צפוי להביא שלום ויציבות למדינה. העסקה, שזכתה להתנגדות מצד שני נשיאים קולומביאנים בעבר, טוענת את אישור האזרחים במשאל עם, שהנשיא חואן מנואל סנטוס כבר הודיע שיתקיים ב-2 באוקטובר. לאחר חתימת ההסכם, הנציג הקולומביאני בשיחות, אומרבטו דה לה קלה ומפקד המחתרת איוון מרקיז לחצו ידיים. גם שר החוץ של קובה, ברונו רודריגז, נכח במעמד.
לאחר ההצהרה, נשיא ארצות הברית ברק אובמה בירך בשיחת טלפון את נשיא קולומביה חואן מנואל סנטוס. מהבית הלבן נמסר כי "הנשיא אובמה מכיר ביום ההיסטורי הזה כצומת דרכים קריטית בתהליך יישום הסכם שלום שיקדם ביטחון ושגשוג לעם הקולומביאני".
הסכסוך, שהחל ב-1964, גבה את חייהם של כ-220 אלף אזרחים, הוביל לעקירתם של כחמישה מיליון תושבים מבתיהם, ולהיעלמותם של עשרות אלפים.
ההסכם קורא לפירוק מחתרת "צבא המהפכה של קולומביה", שלוחמיה מומנו על ידי מכירת קוקאין. המחתרת מונה כ-8,000 חברים, והוכרה על ידי ארצות הברית והאיחוד האירופי כארגון טרור. הארגון החל את דרכו בשנות ה-60 כתנועה מרקסיסטית של איכרים שדרשו רפורמות בקרקעות, ובשיאו מנה כ-17 אלף חברים.
סקרי דעת קהל מורים כי המצביעים הקולומביאנים יגבו את ההסכם, אך סנטוס עדיין יצטרך לעבוד קשה כדי לזכות - לאור התנגדות עזה של מגזרים מרכזיים במדינה שדוגלים בכך שהפתרון היחיד לסכסוך הוא ריסוק צבאי של המחתרת.
בספטמבר שעבר הכריזו נשיא קולומביה ומנהיג FARC על פריצת דרך משמעותית במשא ומתן. "הסכמנו להגיע להסכם שלום סופי בתוך שישה חודשים", אמר הנשיא חואן מנואל סנטוס, והוסיף אז: "זו לא
תהיה משימה פשוטה, עדיין יש כמה מחלוקות, אך לא ניכשל. הגיע הזמן שהשלום יגיע". את סבב השיחות חתמו הצדדים בלחיצת יד היסטורית, שאליה הצטרף גם נשיא קובה ראול קסטרו שאירח את הפגישה. זו הייתה הפעם הראשונה שבה הנשיא הקולומביאני הצטרף לשיחות השלום ונפגש עם מנהיג המורדים, רודריגו לונדונו, המכונה "טימושנקו".