המשטרה לנתניהו: "עבודות ביום אחר - סכנת חיים"
בסיעות החרדיות טוענים כי ראש הממשלה הבטיח להם שיימצא פתרון בנוגע לעבודות המתוכננות בשבת בשדרוג תחנת רכבת השלום. עם זאת, בחוות דעת של המשטרה שנשלחה לנתניהו נאמר כי לא ניתן לקיים את העבודות ביום אחר. אם נתניהו יורה על ביטול העבודות, הדבר עשוי להגיע לבג"ץ
ההבטחה וההסתבכות: אחרי הזעם של הסיעות החרדיות נגד קיום עבודות בשבת בפרויקט שדרוג תחנת רכבת השלום בתל אביב וההבטחה של ראש הממשלה בנימין נתניהו כי יימצא פתרון, נשלחה אתמול (ה') חוות הדעת של המשטרה לנתניהו שמבהירה כי לא ניתן יהיה לקיים את העבודות באמצע שבוע ובכך למעשה מסבכת עוד יותר את המצב.
רב-פקד הדס פטר, עוזרת של היועץ המשפטי של המשטרה, כתבה במכתב: "העבודות מחייבות חסימה חלקית, אך משמעותית של נתיבי איילון דרום. בהתאם להמלצה מקצועית של ראש אגף התנועה ירון בארי, לא ניתן לבצע באמצע השבוע חסימה כזו היות והיא תגרום לפקקי תנועה ולחסימות בכל אזור גוש דן. בנוסף, כוחות ההצלה לא יוכלו לנוע באזור, דבר המהווה סכנת חיים ממשית לכל האזרחים".
פטר סיכמה במכתב כי "המועד לעבודות משישי ב-16:00 ועד למוצאי שבת נבחר בקפידה כדי למנוע סכנה לחיי אדם ובשל התנועה הדלילה יחסית בכבישים במועד זה בשל ריבוי חופשות".
חוות הדעת למעשה מכניסה את נתניהו לבעיה קשה. מצד אחד, גורמים בסיעות החרדיות טוענים כי נתניהו הבטיח שהנושא ייפתר ולא יופר הסטטוס קוו. זאת בלי שהכיר את הסוגיה לעומקה. מנגד, אם יבטל את העבודות, הוא ייתקל בביקורת ציבורית קשה, ובנוסף יטענו הסיעות החרדיות כי נתניהו למעשה שיקר להם.
סוגיה בעייתית נוספת היא שאם יפעל נתניהו נגד חוות הדעת של המשטרה, הנושא עלול להגיע לבג"ץ. ושם הוא אף עלול להפסיד זאת לצד סיכון חיי אדם כפי שעולה מחוות הדעת.
השרים אריה דרעי ויעקב ליצמן, יחד עם חבר הכנסת משה גפני, ניהלו שיחה קשה עם שר התחבורה ישראל כץ ואמרו לו שהם רואים את התנהלותו כחמקנית ושהם לא יתנו לעבודות לצאת לפועל. "תמיד היה ידוע שמה שלא חייבים לא עושים. אתה שר התחבורה ואתה צריך לקבל אחריות", אמרו לו. "אם לא תדאג לזה, אנחנו רואים בזה הפרה של הסטטוס קוו".
השר כץ הסביר לראשי המפלגות החרדיות כי חוות דעת משפטית אוסרת עליו להתערב ולהנחות בנושא ביצוע עבודות הרכבת בשבת. בשיחה הוא אמר להם כי הדרך החוקית היחידה למנוע את העבודות בשבת היא ביטול ההיתרים על-ידי שר העבודה, חיים כץ, דבר שיחייב נימוקים מקצועיים, כולל עמדה חד משמעית של המשטרה שמזהירה ושוללת ביצוע העבודות ביום חול או פנייה לראש הממשלה לקבלת החלטת ממשלה לפי סעיף 4א' שתנחה את הרכבת לבטל את העבודות, שלא בהתאם לשיקולים מקצועיים.
ל-ynet נודע כי לאחר מכן שיגרו הבכירים החרדים מכתב לנתניהו ובו נכתב: "עבודות אלו, באם יבוצעו בהנחיית ממשלת ישראל בראשותך תוך חילול שבת בפרהסיה, יהוו תקדים חמור מאוד והפרה בוטה של הסטטוס קוו. תהליך זה מוביל דה פקטו להפיכת השבת הציבורית במדינת ישראל למרמס, דבר שלא קרה מאז הקמת מדינת ישראל".
עוד כתבו השלושה כי "נוכח הדחיפות, ומאחר ואין אנחנו יכולים לשאת באחריות ממשלה הרומסת את קדושת השבת בפרהסיה, נבקשך כי תורה על מתן הנחייה מיידית לדחות את ביצוע העבודות המתוכננות בשבת קודש עד לכינוס ישיבה עם כל הגורמים הנוגעים בדבר ובחינת משמעות המהלך והשלכותיו".
במערכת הפוליטית הגיבו בחריפות לסוגיה: "לא ייאמן ששוב ושוב צריך להזכיר שמדינת ישראל היא לא מדינת הלכה ועדיין מותר לעבוד גם בשבת", אמרה חברת הכנסת תמר זנדברג ממרצ. "הרי גם חברי הכנסת החרדים וגם הדתיים יודעים שעבודות שכאלה יהוו סכנה אמיתית לשלומם של אזרחים אם לא יתבצעו בשבת, אבל לטובת ההון הפוליטי הם שכחו לגמרי שפיקוח נפש דוחה שבת ומנסים לרכב באופן ציני על שלומם של אזרחים בדיוק כפי שהם עושים כשמונעים את הפעלת התחבורה הציבורית בשבת".
בימין, לעומת זאת, גיבו את עמדת המפלגות החרדיות. השר אורי אריאל מהבית היהודי אמר: "פגיעה בסטטוס קוו היא חמורה ועלולה להביא למשבר פוליטי שאף אחד לא רוצה בו. אני מבין שעבודות התשתית לרכבת הן ייחודיות ועדיין אין מקום שחברה ממשלתית תבצע עבודות בשבת".