שתף קטע נבחר
 

למה דווקא ילידי הארץ חולים יותר בהודג'קין לימפומה

מחקר חדש ומדאיג קובע: הסיכון של ילידי הארץ לחלות בסרטן לימפומה מסוג הודג'קין גדול ב־60 אחוזים לעומת עולים מארצות אחרות ותושבים שלא נולדו בישראל. ההערכה: תנאים סביבתיים כמו זיהום אוויר ולחץ נפשי אחראים לתחלואה הגבוה בקרב הצברים

ילידי ישראל חולים יותר בהודג'קין לימפומה: במטרה להבין מדוע סרטן מסוג לימפומה על שם הודג'קין הוא כל כך שכיח בקרב מבוגרים בישראל ביחס ליתר העולם, חוקרים מהאוניברסיטה העברית ומהמרכזים הרפואיים "הדסה" ו"שיבא" ערכו מחקר מקיף שבחן את נסיבות התחלואה בארץ והעלה ממצא מדאיג ביותר: הסיכון לילידי הארץ לחלות במחלה גבוה באופן משמעותי לעומת עולים וקבוצות של אנשים שהיגרו לישראל ולא נולדו בה.

 

המשמעות: קיימים גורמים בתנאים הסביבתיים בישראל שכנראה מעלים את הסיכון לחלות במחלה בקרב ילידי הארץ.

 

קראו עוד

ישראל ראשונה בתחלואת סרטן הלימפומה; שנייה בתמותה

התרופה שמצילה את חולי הלימפומה שלא מגיבים לטיפול

 

 

המחקר החדש שמתפרסם היום (ו') בכתב העת הרפואי החשוב "Leukemia and Lymphoma" בחן את הנתונים, לפי ארץ לידה, של 2.3 מיליון צעירים וצעירות בני 17 שנבדקו בישראל לפני גיוסם לצה"ל — הן מבחינה פיזית (משקל וגובה) והן לגבי מצבם הסוציו־דמוגרפי — בין השנים 1967 ל־2011. הנתונים שלהם הוצלבו עם נתוני התחלואה בסרטן בישראל עד 2012.

 

לפי הממצאים, נרשמו בישראל 2,093 מקרי סרטן לימפומה בשנים אלו על שם הודג'קין. ולאחר ההפחתה של גורמים פיזיולוגיים אחרים שעלולים להשפיע - כמו למשל מסת גוף, מין, שנת לידה ומצב כלכלי - נמצא שבקרב ילידי ישראל התחלואה הייתה גבוה ב־60% לעומת עולים וילידי חו"ל.

 

הסיכון היה דומה בכל ארצות המוצא: בין אם מדובר בעולים מאירופה, אסיה או צפון אפריקה, הסיכון לחלות תמיד היה גבוה יותר עבור ילידי הארץ. בנוסף, הוא עלה בצורה ניכרת עם הזמן, כך, למשל, שבמהלך שנות ה־90 ובשנות ה־2000 גדל שיעור החולים בקרב ילידי ישראל לעומת עולים והגיע עד ל־70%. סיכון מוגבר לחלות נמצא בקרב נשים, בעלי מסת גוף גדולה וקומה גבוהה.

 

"שיעור התחלואה בסרטן לימפומה מסוג הודג'קין בישראל הוא מהגבוהים בעולם", אומר ד"ר חגי לוין, ממובילי המחקר וראש המסלול לבריאות וסביבה בבית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית והדסה.

 

הערכות: לחץ נפשי מגביר הסיכון לחלות

המחקר עוד נערך בידי פרופ' ג'רמי קרק מבית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית והדסה, ד"ר מרב לייבה מהמרכז רפואי שיבא ובשיתוף גב' אסטלה דרזנה־שמחוני וד"ר עדי לייבה מחיל הרפואה, פרופ' ליטל קינן־בוקר ממשרד הבריאות וד"ר יעל בר־זאב מאוניברסיטת תל־אביב.

 

אף שהחוקרים לא יודעים להצביע על הסיבות לעודף התחלואה בקרב הילידים, ההערכה היא כי ישנם גורמים בסביבה הישראלית, כגון זיהום סביבתי ולחץ נפשי - המגבירים את הסיכון.

 

"יש אפשרות שמדובר בזיהומים סביבתיים שגורמים לעלייה בשכיחות הסרטן, למשל חומרי הדברה - ישראל מובילה בשימוש בחומרים מהסוג הזה. חשיפה לחומרים מסוימים בעיקר בתקופה העוברית או הילדות יכולה להעלות הסיכון למגוון מחלות ובכללם סרטן" אומר ד"ר לוין. "אפשרות נוספת היא לחץ. אנחנו יודעים שמדובר באזור עם עימות מתמשך ויש יותר ויותר מחקרים שמראים שחשיפה של האם בתקופת ההיריון ללחץ קשורה להתפתחות מחלות, כולל סרטן".

 

הנתונים החדשים מישראל, לצד שיעור גבוה של חולים במחלה בלבנון וברשות הפלסטינית, מובילים למסקנה שהתנאים הסביבתיים הם ככל הנראה אלו שגורמים לעליה בשכיחות המחלה.

 

המחקר מומן על ידי הקרן לחקר הסרטן בישראל והקרן לבריאות וסביבה.

 

הכתבה התפרסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

כך תא סרטני מתפתח. צפו:

 

 

 

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterskock
סרטן לימפומה הודג'קין. ישראלים חולים יותר
צילום: shutterskock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים