שתף קטע נבחר

 

הקורבן לפריצה: "לא מופתע מהקשר בין איחוד האמירויות לחברה ישראלית"

שלשום פורסם כי תוכנה שפותחה על-ידי חברה ישראלית הייתה הפעם הכלי התורן בניסיון לרגל אחר פעיל זכויות האדם אחמד מנסור. הוא מאשים את איחוד האמירויות בהתנכלות תמידית ולא מתרגש מהקשר הישראלי למדינתו: "הם רק מפתחים ומוכרים"

 

מנסור עם הטלפון ביד (צילום: AP) (צילום: AP)
מנסור עם הטלפון ביד(צילום: AP)

העולם הוכה בתדהמה לאחר שחברת "אפל" הודיעה על עדכון גרסה דחוף ברחבי העולם בעקבות חשיפת הניסיון הכושל לפרוץ למכשיר האייפון של אחמד מנסור, פעיל זכויות אדם מאיחוד האמירויות. במקרה הזה הייתה גם מעורבות ישראלית כשחברות אבטחה מידע הצביעו על חברת NSO כאחראית לתוכנת הפירצה "פגסוס". עם זאת, מנסור עצמו כלל לא מופתע.

 

"לא מדובר בניסיון הריגול הראשון אחריי מצד השלטונות באיחוד האמירויות בין מדובר גם בדואר האלקטרוני או בחשבונות שלי ברשתות החברתיות", אמר אתמול (ו') מנסור בן ה-46 בראיון לאתר אינטרנט במפרץ. "הניסיון לפגוע בי הפך לצורך תמידי עבור הגורמים הרשמיים וליתר דיוק מנגנוני הביטחון".

 

כאמור, מנסור מאשים את מדינתו באחריות לריגול. הוא גם אינו מופתע משיתוף הפעולה בין מדינת המפרץ לחברה ישראלית. "חלק סבורים כי שיתוף הפעולה של איחוד האמירויות עם חברה ישראלית הוא דבר חריג, אבל מההיכרות שלי עם הגורמים פה והדרכים להשיג את המטרות שלהם, אין להם אמצעי מסוים. כל האמצעים כשרים ביחס אליהם. הנורמליזציה בין ישראל לאיחוד האמירויות קיימת והיא הפכה לפומבית ובחסות האו"ם ותירוצים אחרים ובאמצעות ביקורים רשמיים".

על הקשר הישראלי: "הם רק מפתחים תוכנה ומוכרים אותה" (צילום: AP) (צילום: AP)
על הקשר הישראלי: "הם רק מפתחים תוכנה ומוכרים אותה"(צילום: AP)

מנסור הוסיף כי "זו חברה ישראלית שמנגנוני הביטחון באיחוד האמירויות קנו את התוכנה ממנה. האנשים באיחוד האמירויות מוקסמים לגמרי מרעיון הריגול והפיקוח. זה גורם להם לשלם מיליונים כדי להשלים את היעד ולהשיג אותו מבלי קשר לחברות שמשתפות עמן פעולה או המדינות שמשתפות איתן פעולה".

 

הדברים שלו לא נאמרים בחלל ריק. ב-2011 מנגנוני הביטחון באיחוד האמירויות עצרו את מנסור אחרי שהתראיין ומתח ביקורת חריפה על טוהר המידות של השלטונות וקרא לרפורמות דמוקרטיות. הוא הואשם בזמנו בהסתה לפעולות שעשויות לפגוע בביטחון באיחוד האמירויות ובהעלבת נשיא איחוד האמירויות. ב-2015 הוא קיבל פרס בגין פועלו בתחום זכויות האדם, אך השלטונות לא מאפשרים לו לצאת משטחי הממלכה לשם כך עד לרגע זה.

 

לדבריו, הניסיונות לפגוע בו נמשכים כבר זמן רב. "מאז 2011 אני מקבל הרבה תוכנות זדוניות שעוצבו על ידי חברות המתמחות בתחום ההאקינג לשלל האמצעים מדואר אלקטרוני ועד למחשבים. הדואר האלקטרוני שלי נפרץ על ידי חברת האקינג טים האיטלקית".

 

הוא גם טען כי בזמן שפרצו לדואר האלקטרוני שלו, גם החשבונות שלו ברשתות החברתיות נפרצו. ב-2011 נשלחה תוכנה זדונית נוספת מחברת פיינפישר, אבל הבחנתי בכך והם לא הצליחו לפרוץ את הדואר האלקטרוני שלי. מבחינתי זה לא דבר חדש". 

 

מנסור נשאל כיצד ההתפתחות תשפיע על הביטחון של האנשים באיחוד האמירויות: "הגורמים הרשמיים במדינה ששיתפו פעולה עם הגורמים הישראליים יודעים בוודאות שהתוכנות שנעשה בהן שימוש נמצאות בשליטה מוחלטת שלהם. לכן איני סבור שנשקפת סכנה עבור המשתמשים באיחוד האמירויות. הישראלים מוכרים את התוכנה הזו במלואה לגורמים שמשתמשים בה. הם לא מנהלים אותה או עובדים עליה אחרי שהם מכרו אותה. הם מפתחים את התוכנה ומוכרים אותה למדינות ולגורמים מסוימים בהתאם לחוק כפי שהם אומרים ומכשירים אותם להשתמש בתוכנה".

אחד המסרונים שקיבל מנסור למכשירו ()
אחד המסרונים שקיבל מנסור למכשירו

בתשובה לשאלה מה הייתה התגובה של השלטונות באיחוד האמירויות לחשיפת תוכנת הריגול ואם הוא קיבל איומים מהם, הוא ענה: "זה לא קרה עכשיו וגם לא קרה לפני כן. השלטונות באיחוד האמירויות סירבו למסור הצהרות לסוכנויות הידיעות הבינלאומיות ולעיתונות הבינלאומית כשיצרו עמם קשר כדי לדבר על הנושא".

 

התוכנה שדולה מידע מכל מקום בעולם

חברות אבטחת המידע Lookout ו-Citizen אמרו שלשום כי היה ניסיון להחדיר תוכנת ריגול למכשיר האייפון של מנסור ולטענתן, האחראית היא חברת NSO מהרצליה. החברה פיתחה מערכת שמאפשרת למפעיליה לדלות את כל המידע מכל מכשיר טלפון נייד מכל סוג בכל מקום בעולם רק על בסיס מספרו ובשלט רחוק. החברה הוקמה בשנת 2009 על-ידי עומרי לביא, שלו חוליו וניב כרמי וביצעה אקזיט לפני שנתיים.

 

בחברת Citizen אמרו כי לפני שבועיים קיבל מנסור הודעת SMS שנראתה לו חשודה. יום לאחר מכן הוא קיבל מסרון נוסף עם טקסט זהה. בהודעה נכתב כי מובטחים לו סודות חדשים לגבי עצירים שעונו באיחוד האמירויות. המסרון כלל היפר-לינק מאתר שאינו מוכר.

 

מנסור מיהר להעביר את המסרונים לחברה שפתחה בחקירה. הוא סיפר להם כי מאז 2011 הוא היה יעד למתקפות סייבר. "כשקיבלנו את ההודעות ממנסור, זיהינו מיד את הלינקים", אמרו בחברת אבטחת המידע. "שם הדומיין שייך לרשת דומיינים שאנחנו מאמינים ששייכים לתשתית של חברת NSO. בפעם הראשונה שנתקלנו בתשתית שלהם הייה במהלך מחקר אחר תוכנה שלהם שנקראת פלקון". ב-Citizen הגיעו למסקנה כי תוכנת פגסוס של NSO אחראית לניסיון הפריצה למכשירו של מנסור.

 

NSO מסרה בתגובה: "החברה מפתחת מוצרים שמטרתם לסייע לממשלות להילחם בפשיעה וטרור. החברה מוכרת אך ורק לגופי ממשל מורשים ומוסמכים, בהתאם לכל חוקי הייצוא הביטחוני. יודגש כי החברה אינה מפעילה את המערכות עבור לקוחותיה, אלא מפתחת את הטכנולוגיה בלבד. החוזים הנחתמים עם לקוחות החברה מחייבים שימוש חוקי בלבד בטכנולוגיה, אך ורק במטרה לחקור ולמנוע פשיעה וטרור".


פורסם לראשונה 26/08/2016 22:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים