שתף קטע נבחר

 

מחכה לנפילתה. רק קלינטון תציל את טראמפ

בלי כסף רב בקופה, בלי תשתית ארגונית לנהל קמפיין ארצי ועם פיגור בסקרים, סיכויי המועמד הרפובליקני להגיע לבית הלבן קטנים מאוד. גלגל ההצלה שלו יוכל להגיע דווקא מיריבתו למרוץ אם תסתבך למשל בשערורייה גדולה

קצת יותר מחודשיים לבחירות לנשיאות ארצות הברית ומזכירת המדינה לשעבר הילרי קלינטון מובילה בבטחה בסקרים. יתרונה משמעותי אף יותר, והוא מורכב משלושה גורמים.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

ראשית, בארה"ב רשאים האזרחים ברוב המדינות להצביע הצבעה מוקדמת. כלומר במדינות מסוימות, כמו צפון קרוליינה או אוהיו, ניתן יהיה בקרוב להצביע בקלפי או בדואר, זמן רב לפני מועד הבחירות הרשמי. כרבע מהמצביעים בבחירות האחרונות הצביעו כך, והשנה המספר צפוי לעלות. מכיוון שדונלד טראמפ מפגר בסקרים, המשמעות היא שבקרב אותם מצביעים מוקדמים קיים יתרון לקלינטון, וגם אם טראמפ יצליח לצמצם את הפער בזכות הופעה מוצלחת בעימותים, או שערורייה חדשה שתיקשר לקלינטון, יקשה עליו להדביק את הפער שיצרו אותם מצביעים מוקדמים.

 

מפגר בסקרים במדינות המתנדנדות. טראמפ (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגר בסקרים במדינות המתנדנדות. טראמפ(צילום: רויטרס)
שנית, בזמן שקלינטון מגייסת כספים מוול סטריט ועד האנשים הרגילים במיין סטריט, עשירי המפלגה הרפובליקנית לא ששים לתרום לטראמפ מהונם העצום. גרוע מכך, מתוך עשרת התורמים הרפובליקנים הגדולים ביותר, רק שניים תומכים בטראמפ, וגם אלה לא נותנים לו כסף ביד רחבה.

 

המיליארדר הרפובליקני מתקשה לגייס תרומות

עד כה גייס טראמפ כ-140 מיליון דולר לעומת כ-440 מיליון שגייסה קלינטון. כדי לשרוד במרוץ לבית הלבן טראמפ, איל נדל"ן מניו יורק, תרם לעצמו 48 מיליון דולר, אך על מנת לנצח הוא זקוק להרבה יותר. נכון לרגע זה תקציב הפרסום שלו במדינות מפתח כמו אוהיו ופלורידה מסתכם בארבעה מיליון דולר, בזמן שקליטון הקצתה להן כ-80 מיליון. המיליארדר שהתגאה כי אינו בכיסו של אף אחד מוצא עצמו מול קופה מידלדלת, ולאור הדיווח האחרון ב"ניו יורק טיימס" על כך שהאימפריה שלו בחובות של 650 מיליון דולר לבנקים ולמשקיעים סינים, לא ברור אם נותר לו עוד משהו בכיס.

  

שלישית, עד לפני שנה וחצי טראמפ אפילו לא חלם שיזכה במינוי של המפלגה הרפובליקנית, ולכן הוא מעולם לא טרח לבנות את התשתית הארגונית הנחוצה לניהול מרוץ לאומי. גם לאחר ניצחונו בפריימריז מצבו לא השתפר. קופתו הריקה לא מאפשרת לו לשכור אנשי שטח מנוסים, כאלה המתמחים בדרבון והנעה של בוחרים לקראת יום הבחירות. המטה שלו, ארגון שאמור לשכנע ולהניע 219 מיליון בעלי זכות הצבעה, מונה כיום רק 82 אנשי מקצוע, והאתר שלו, שאמור היה להפנות מתנדבים לאזורי הבחירה השונים, לא מתפקד.

 

מחשבת כל מילה שיוצאת מפיה. קלינטון (צילום: AP) (צילום: AP)
מחשבת כל מילה שיוצאת מפיה. קלינטון(צילום: AP)

מול טראמפ ניצבת מציאות הפוכה. קלינטון, שהחלה לחשוב על המרוץ הזה בשנות התשעים, מכירה כל מחוז בחירה בארה"ב, ובכל מחוז עומד לרשותה צוות של מתנדבים, שעליהם מופקדים 705 אנשי מקצוע בשכר. יתרה מזאת, הודות לתשתית הארגונית ומסדי הנתונים שקיבלה מברק אובמה והמפלגה הדמוקרטית, היא יכולה להגיע ולפלח את האלקטורט באופן כירורגי. לעומת זאת, בגלל השתלחויות חסרות רסן מצד טראמפ כלפי המפלגה הרפובליקנית והעומדים בראשה, והתחושה בקרב מנהיגיה שהוא חטף את המפלגה ומוביל אותה לאבדון, קיימת עוינות וחוסר אמון בינו לבין ראשי המפלגה והם לא ששים לסייע לו לוגיסטית.

 

טראמפ עדיין מאמין כי שיעור התמיכה בו גדול מהתמיכה שהוא זוכה לה בסקרים. אם נבטל תיאוריות קונספירציה שכל הסוקרים הם נגד טראמפ, יש שני מרכיבים לאופטימיות שלו. ייתכן שחלק מהמשיבים לסוקרים בחודש האחרון מרגישים לא בנוח ואפילו מתביישים להשיב שהם תומכים בטראמפ בזמן שהילרי מובילה בפער גדול וכשתדמיתו היא בעיקר שלילית. בנוסף, סוקרים לרוב מקזזים מהמודלים שלהם אנשים שנוהגים לא להצביע. סנגוריו של טראמפ, כמו שדר הרדיו השמרן ראש לימבו, טוענים שקיים רוב דומם אי שם, רוב שנוהג לא להצביע, אבל עבור מועמד כמו טראמפ הוא כן יילך להצביע.

 

לפחות בסיקור התקשורתי, טראמפ מוביל בגדול

גם אם נקבל מעט מטיעונים אלה, הרי ששיעור השינוי שהללו יביאו קטן מהשינוי שטראמפ מייחל לו. מספר האנשים שמשקרים בסקרים באשר להעדפה בין המועמדים הוא נמוך, ואם תוצאות הבחירות המקדימות מלמדות אותנו דבר או שניים, הרי זה שטראמפ לא הביא עמו קהלים חדשים של מצביעים. הקהלים העצומים שעליהם מדווח טראמפ בחשבון הטוויטר שלו מורכבים בעיקר מלבנים בעלי השכלה נמוכה, בדיוק אותם אנשים שנוהגים להצביע בשיערים נמוכים, נמוכים בהרבה מתומכיה הלבנים המשכילים של קלינטון.

 

עד לאחרונה חשב טראמפ כי כל היתרונות היחסיים של קלינטון יתגמדו מול היתרון העצום שלו בסיקור התקשורתי. במהלך הבחירות המקדימות טראמפ כמעט ולא שילם על פרסומות בטלוויזיה ובמדיה החדשה משום שהוא זכה לסיקור תקשורתי חינמי חסר תקדים. מחקר מצא שהוא זכה לסיקור שהיה גדול יותר מכל 16 המועמדים הרפובליקנים וכל חמשת המועמדים הדמוקרטים בפריימריז של שתי המפלגות, כולל קלינטון, יחדיו. בנוסף, טון הסיקור כלפיו היה בעיקרו חיובי, במיוחד בכלי תקשורת שמרניים שבהם צופים מצביעים רפובליקנים, כמו "פוקס ניוז", ואילו טון הסיקור כלפי קלינטון היה שלילי, אפילו בעיתונים ליברליים כמו "ניו יורק טיימס".

 

כעת, כשהוא ניצב מול קלינטון, טראמפ טוען שהתקשורת מוטה. בכך הוא צודק. אמצעי התקשורת תמיד יסקרו באופן ביקורתי יותר את זה שמעליב הורים לחייל שנפל בקרב, את זה שמבקש מרוסיה לרגל אחר היריבה שלו, ואת זה שטוען שיריבתו לא כשירה רפואית לתפקיד בזמן הוא מציג מסמך רפואי שחתום על ידי רופא קיקיוני לפיו הוא יותר בריא מכל נשיא אחר בהיסטוריה. בימים האחרונים אנו רואים כי התקשורת לא חוסכת ביקורת מקלינטון ופרשיות המיילים והתרומות לקרן של בעלה ביל, אך הסיקור מתאזן עם האמירות והפרשיות הנקשרות לטראמפ וליועציו.

 

במציאות הנוכחית טראמפ לא יכול לנצח בבחירות לנשיאות, אבל קלינטון עוד יכולה להפסיד בהן. בשל העובדה שהיא מועמדת מקצוענית וממושמעת כל כך, שמחשבת כל מילה שהיא אומרת, גם יועציו של המועמד הרפובליקני מבינים שזהו תסריט לא סביר, אך לאור מצבו, קלינטון היא היום תקוותו היחידה.

 

ד"ר ישראל ויסמל-מנור, מומחה לפוליטיקה אמריקנית, מלמד בבית הספר למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה

 

המכון ליחסים בינלאומיים ע"ש לאונרד דיוויס באוניברסיטה העברית בירושלים מפרסם בשיתוף פעולה עם ynet את מדור "מגלים עולם", שבו מופיעים מאמרי פרשנות ועמדה של חוקרים מרחבי העולם בתחום היחסים הבינלאומיים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מצבו בכי רע. טראמפ
צילום: רויטרס
ד"ר ישראל ויסמל-מנור
מומלצים