שתף קטע נבחר

 

שלום כיתה א': הפחדים של ההורים

מה יהיה אם הוא לא יספיק להעתיק מהלוח? איך הוא יסתדר בלי החברים הטובים שלו בכיתה? ומתי הוא יכין שיעורים? הורים רבים חוששים לקראת המעבר לכיתה א' אבל שוכחים שזו חוויה של הילד. רגע לפני - כך תפחיתו לחץ מיותר ותעבירו לילד מסרים חיוביים

גם אם זה לא הילד הראשון שעולה לכיתה א', עבור הורים רבים ליווי ילדם לכיתה א' הוא טעון. טעון בראש ובראשונה בהתרגשות ומתח לקראת הרגע המיוחל. הוא כמובן גם טעון בחששות ואולי אף בפחדים לגבי היכולת של הילד להסתגל למערכת החינוך. עלייה לכיתה א' עשויה להיות גם טעונה בחוויה האישית של ההורים, שבמודע או שלא במודע, משפיעה על האופן שבו הם יתייחסו לכניסה של ילדם לכיתה א'.

 

הורים רבים, מצפים שילדם יהיה יותר אסרטיבי ממה שהם היו. אחרים מצפים שהילדה שלהם תהיה מובילה בקרב הבנות ולא תהיה "נגררת" וכדומה. ברוב המקרים הורים מתקשים מאוד לתת אמון בילד שלהם ולסמוך עליו שהוא יסתדר בעצמו. הם גם מצפים מהמערכת הלימודית או המערכת החברתית לזהות בזריזות את הפוטנציאל של ילדם ולטפח אותו. ילדים רבים חשים את אווירת המתח והציפייה מהם, וכתוצאה ביטחונם העצמי נפגע והחשש שלהם גובר. לעיתים ילדים מסוימים אף מסרבים להתחיל את השנה ודורשים לחזור לגן.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מחצר המשחקים לשולחן הכתיבה

"איך הוא יצליח לשבת שעות על הכיסא, להקשיב למורה, לכתוב, להעתיק מהלוח ולהבין הכל אחרי שהיה רגיל רוב היום לשחק?" גם אם הילד דווקא נהנה מהחופשיות של הגן, מהמשחקים המגוונים ולא נראה לכם שמסגרת זה בדיוק מה שהיה חסר לו, שווה להפחית מהחששות, לתת אמון בילד שילמד מהר איזו הסתגלות נדרשת ממנו ושיידע לעשות את השינוי כדי להצליח.

 

רוב הילדים בהגיעם לגיל 6 מוכנים באופן טבעי למעבר למסגרת החינוכית והמערכת החינוכית בעצמה עורכת את השינויים הנדרשים באופן הדרגתי ומותאם. כיתה א' היא אומנם התחלה חדשה, צעד אל ה"לא נודע", אך גם הזדמנות חדשה, במיוחד עבור ילדים שלא הסתדרו במרחבי הגן.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

המסגרת בגן בנויה ברובה על פעילות חופשית וספונטנית במרחב, ויש הרבה ילדים שאינם מוצאים את עצמם ואינם יודעים למקסם את יכולותיהם במצבים עמומים מעין אלו. ילדים כאלו עשויים דווקא ליהנות מהכניסה לכיתה א', שם המסגרת יותר מובנת וברורה, ישנה חלוקה לזמני לימוד והמשחק החופשי מתוחם בזמן קצר יותר של הפסקות.

 

אם בכל זאת תרצו, אפשר להכין בימים הקרובים את ילדיכם למשימות הדידקטיות הנדרשות בכיתה א'. כך למשל, אפשר לתרגל אחיזה נכונה של כלי הכתיבה, הכרת מספרים, אותיות וצלילים, וגם קריאת שעון דיגיטלי. הורים רבים חוששים שמא ילדם לא יעמדו בקצב הלימוד של כיתה א' ומנסים להכין את ילדם מראש. אם כבר, כדאי לעשות זאת בצורה משחקית. ובהחלט לא להתייאש אם הילד אינו מצליח בכל המשימות, ובעיקר לא לתת לו תחושה שהוא במרוץ נגד הזמן.

 

אם אתם חוששים אפשר לפנות להתייעצות עם איש מקצוע ולבחון איך הילד יכול להיות יותר בשל לעליה לכיתה א' ואיך תוכלו לעזור לו בזמן שלפני ובמהלך השנה בהסתגלות טובה יותר. אם אתם מודעים לכך שבעבר הילד שלכם סבל מקושי חברתי, יש לו נטייה לפחדים או שחווה קושי במעבר בין מסגרות בעבר - זה הזמן לטפל בכך בכדי למנוע ממנו מלהכליל את הקשיים שלו מהעבר לחוויה הבית ספרית החדשה. טיפול ממוקד בקשיים השונים יכול לסייע לו לצלוח את התקופה המאתגרת של כיתה א' ואף יותר מכך, ללמד אותו כיצד לעמוד באתגרים עתידיים בביטחון ובתחושת ערך עצמי.

 

 איזה תיק מתאים לכיתה א'? צפו:

 

צילום: אורי דוידוביץ'

צילום: אורי דוידוביץ'

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לא מה שביקשנו

לא פעם, בנוסף לקשיים ולחששות, מצטרפת בעיה ממשית נוספת - השיבוץ. סביר להניח כי כל או לפחות הרוב הגדול של הילדים בשלב זה כבר קיבל את השיבוץ שלו לשנה הבאה. השיבוץ בכיתות נעשה על פי קריטריונים שונים ומגוונים והמלאכה הרבה בעריכתו עשויה ליצור גם מצבים בהם חלק מהילדים יאלצו להיפרד מחבריהם מהגן ולהתחיל את הכיתה חדשה ללא או עם מעט מאוד חברים מהגן.

 

להשלים עם העובדה? להילחם? להכין את הילד או לתת לו להתמודד לבד? הורים רבים מזדהים עם המצוקה הפוטנציאלית, ועשויים אף להיזכר במצב דומה שהיה להם בכניסה לכיתה א'. תחושה של חוסר אונים ואובדן עשויה ללוות אותם ולעבור גם לילד. על כן, במצבים כאלו, כשנדמה שהנורא מכל קרה עבור ילדיכם, חשוב שאתם ההורים תזכרו שאתם קברניטי הספינה. הכיתה היא ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, וגם אם חבר זה או אחר לא יהיה בכיתה עם ילדיכם, שהרי ייתכן שיש ילדים נוספים וחדשים שילדיכם יכול לחבור אליהם.

 

עוד בערוץ הורים:

- הילדים שלא יילכו ב-1 בספטמבר לבית ספר

- "אנשים כל הזמן שואלים אם אני בהריון"

- חוזרים ללימודים - העצות של כל המומחים

 

איך הוא יסתדר?

הורים רבים שואלים - איך הילד שלי יצליח ללמוד, להכין שיעורי בית, ללמוד למבחנים ולדאוג להצלחתו בלימודים אם אפילו למזוג לעצמו מים הוא לא יודע או מתעצל? הורים רבים בעידן המודרני חשים קריסה נוכח נטל הדאגה והטיפול בילדיהם. רבים מהם טוענים שכשהם היו בגיל ילדיהם הם ידעו לעשות מגוון של דברים באופן עצמאי ותוהים למה זה לא קורה אצלם: למה אצלם הילדים "מפונקים", למה אצלם הם מרבים בצפייה בטלוויזיה ובמסכים אחרים, ולמה צריך לבקש מהם פעמים רבות עד שהם עושים משהו וגם אז הם מתלוננים.

 

הזמן תמיד מתאים ונכון לשינוי הרגלים - ולהקניית הרגלי למידה והתנהגות. הימים הקרובים ותחילת השנה יכולים להיות זמן נהדר להכנת הילדים לקראת משימות שידרשו להן במהלך השנה הנוכחית והשנים שלאחר מכן. זה הזמן להכיר להם את ארון הבגדים שלהם, לוודא שהם יודעים להתלבש, ללמד אותם לשרוך את שרוכי הנעלים, להזמין אותם להשתתף בהכנת כריכים טעימים ואז לצאת איתם לטיול לכיוון בית ספר, לראות שהם מכירים את הדרך, יודעים לחצות את הכביש בבטחה, ואם אפשר אז גם לעשות סיור בבית הספר.

 

ככל שבית הספר יהפוך למקום מוכר, כך הדבר יסייע בהפגת ההתרגשות והחששות הראשוניים. אפשר תמיד לצרף לסיור גם אחים גדולים שיכולים לתפקד על תקן "מורי דרך". ולא לשכוח סיור גם בשירותים הבית ספריים. ילדים רבים מסתבכים בכל הנוגע לנעילת דלתות ולשימוש במתקני השירותים עצמם וזה זמן מצוין להדריך אותם בנושא.

 

הרבה פעמים הורים מדווחים על סמכות הורית שמתפוגגת בקיץ ועל קושי רב בהתנהלות עם הילדים בימים הרבים של החופש, שלא יודעים שובע וכל הזמן מחפשים דרכים להפיג את השעמום, בין השאר - בקניות, ואיך לא גם הקניות של ציוד לימודי.

 

אז אמנם תוכלו לעשות את הקניות בלעדיהם אבל דווקא רכישת ציוד יחד, בקניון השופע מותגים ואפשרויות, מהווה הזדמנות מעולה להעביר את המסרים שחשוב לכם להעביר, כמו למשל החלטה וביצוע, שמירה על משאבים ועוד וכמובן הזדמנות נהדרת לחיזוק הגבולות.

 

כך למשל מומלץ לערוך עם ילדיכם הסכם קניות, כך שחלק מהציוד שאתם רוכשים אתם תהיו אחראיים על בחירתו, לפי שיקול דעתכם (למשל סוג התיק) וחלק תאפשרו לילדיכם לבחור ולהרגיש חלק מהתהליך. זה גם הזמן ללמד אותם צרכנות נבונה והשוואת מחירים.

 

ולכשיגיע הרגע החשוב, היום הראשון ללימודים, כל מה שצריך לזכור הוא שאין כמו חיבוק של ההורים בשער ואמון מלא שהם יצליחו.  

 

ד"ר אילן טל, פסיכיאטר מומחה וזיו אבן זהב, נוירופסיכולוגית-שיקומית מומחית 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך הילד יצליח לשבת על הכיסא במשך שיעור שלם?
צילום: shutterstock
מומלצים