דיארבקיר, זירת קרב. ביקור במעוז הכורדי בטורקיה
מאות נהרגו, אזורים נכתשו ומדיניות העוצר הפכה לשגרה: מאז שהמחתרת הכורדית (PKK) העבירה את הלחימה שלה לרחובות, מי שמשלם את המחיר הם תושבי הערים הכורדיות בטורקיה. למרות הזעם על המשטר באנקרה ועל ארדואן, הכורדים עדיין מאמינים שאפשר להגיע לשלום. שמענו על כאבם ותקוותם ב"בירת הכורדים בטורקיה"
ב-24 באוגוסט חצו טנקים טורקיים את הגבול לסוריה לעיירה ג'רבלוס במטרה לסלק את לוחמי "המדינה האיסלאמית" (דאעש) מהמקום. אלא שהכורדים מאמינים שהם הם המטרה האמיתית של מבצע "מגן הפרת".
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
צ'גלאר דמירל, סגנית יו"ר "מפלגת העם הדמוקרטית" (HDP) הפרו-כורדית בדיארבקיר, אמרה לנו שהיא לא מאמינה שטורקיה כנה בהכרזות המלחמה שלה נגד דאעש. "הם טוענים שהם נלחמים נגד דאעש מעבר לגבול, אבל אם זה היה נכון, הם היו צריכים תחילה לעשות משהו בנוגע לרשת של דאעש פה במדינה שלנו", אמרה דמירל. גורמי ממשל טורקיים הכריזו שהמבצע בצפון סוריה נועד לטהר את "כל קני הטרור", ואנקרה הרי כבר מזמן האשימה את המיליציה הכורדית "יחידות ההגנה העממיות" (YPG) בקשרים עם המחתרת הכורדית (PKK), שמוגדרת ארגון טרור על ידי טורקיה, ארצות הברית והאיחוד האירופי.
מאז הבחירות הכלליות בטורקיה ביוני 2015, פעל דאעש נגד מטרות כורדיות במדינה לפחות ארבע או חמש פעמים - התקיפה האחרונה של ארגון הטרור הסוני הייתה לפני יותר משבוע כשמחבל מתאבד פוצץ את עצמו במסיבת חתונה בעיר גזיאנטפ. יותר מ-50 בני אדם, בהם 29 ילדים, נהרגו בפיגוע ההתאבדות. נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, ביקר בעיר ביום ראשון כדי להביע את תנחומיו בפני המשפחות האבלות, ואף ביקר את פצועי הפיגוע בבית החולים המקומי. אולם לדברי דמירל, מדובר במחווה ריקה מתוכן.
מי חיבל בשיחות השלום?
חוסר הכנות במדיניות הטורקית מטרידה מאוד את נפשו של העם הכורדי. אף שארדואן מעולם לא קיבל את המפלגה הפרו-כורדית HDP כפרטנר לשלום במהלך המשא ומתן עם מנהיג ה-PKK הכלוא, עבדאללה אוצ'לן, הכורדים היו מרוצים מעצם קיום השיחות, והקרבות בין הצדדים שככו לזמן מה. אולם נראה כי ארדואן לא קיבל את מה שרצה ושיחות השלום נעצרו. מה שקרה בפועל הוא עדיין בגדר מסתורין, אבל המפלגה הפרו-כורדית בטורקיה, שעשתה היסטוריה כשעברה בבחירות האחרונות את אחוז החסימה הגבוה (10 אחוזים), נשבעה שלא לסייע לארדואן להגשים את רצונו ולהפוך את המשטר במדינה לנשיאותי.
הכורדים מאמינים כי מי שעומד לכאורה מאחורי ניסיון ההפיכה הצבאית בטורקיה בחודש יולי, ארגונו של איש הדת הגולה ויריבו הגדול של ארדואן פתהוללה גולן, ניסה לפגוע בשיחות השלום בין הכורדים לבין הטורקים כבר בשלביהן הראשונים.
אצבע מאשימה לעבר איש הדת הגולה גולן
לטענת הכורדים, אנקרה מאשימה את ארגונו של גולן FETO בשורה ארוכה של אישומים, למעט אחד - ההרס הנורא שבוצע בערי הכורדים בטורקיה מאז הבחירות הכלליות ביוני 2015. "במשך 90 ימים היינו עדים לכך ששכונת סור הולכת והופכת לגל הריסות בהפגזות הטנקים", אמר ל"ידיעות אחרונות" ול-ynet מוראט אקינצ'ילאר, ראש "מכון דיארבאקיר למחקר פוליטי וחברתי" (DISA).
האיש שנתן את ההוראה לשטח את השכונות הכורדיות היה אדם הודוטי, מפקד הארמיה השנייה, שנמצא כיום במאסר בחשד לחברות בארגונו של גולן. בעבר הוא זכה לשבחים על פעילותו בשכונת סור ונתפש כגיבור, אבל כל זה היה נכון עד שבוע שעבר.
תושבים בעוצר: "אנחנו מחוסלים כלכלית"
ממשלת טורקיה הטילה עוצר על שכונת סור בדיארבקיר כבר שש פעמים מאז ספטמבר 2015 וגם עצרה כ-50 צעירים שהשתייכו ל-PKK אחרי שאלה חפרו שוחות והכריזו על אוטונומיה. העוצר האחרון נמשך 103 ימים רצופים וגרם לסבל רב לתושבים, שנמשך עד היום. "החנות שלי הייתה סגורה במשך יותר משישה חודשים", אמר אחמד ארדם, תושב המקום. "אני מפרנס שלוש משפחות", הוא אמר. "תודה לאל שכולנו נותרנו בחיים, אבל מבחינה כלכלית אנחנו מחוסלים. ה-PKK לא היה צריך להביא את המלחמה הזאת אל סף דלתנו".
בסופו של דבר, אומר אקינצ'ילאר ממכון DIA, יותר מ-300 בני אדם נהרגו בסור בלבד, בהם 84 ילדים. כמעט שני מיליון בני אדם באזור נאלצו לנטוש את בתיהם ונותרו ללא קורת גג כשהחורף בפתח. במשך 90 יום, מסוף 2015 ועד תחילת 2016, הייתה דיארבקיר תחת מצור של הצבא הטורקי, ובעיר - בייחוד סביב שכונת סור - התנהלו קרבות קשים והצבא הטורקי כתש את האזור.
"לאנשים באנקרה לא אכפת מה קורה לנו"
הכורדים חשים ששאר אזרחי טורקיה אכזבו אותם. "לאנשים באנקרה לא אכפת מה קורה לנו. הם רוצים שכולנו ניהרג או ניעלם!", אומר הידיר, רוכל מקומי, ל"ידיעות אחרונות" ול-ynet. "האם מישהו בכלל נותן את הדעת על מה שקורה פה?"
הדיכוי של המשטר והעוצר שמוטל על העיר מדי פעם עושים את שלהם. האווירה בעיר דיארבקיר שקטה במיוחד ביחס לעבר. ככה זה כשכוחות ביטחון רבים, בהם יחידות לפיזור הפגנות, נראים בכל פינה בעיר וברקע מתנוססים דגלי המדינה הטורקית.
"אף אחד באנקרה לא רואה את המצב כפי שאנחנו רואים אותו מכאן. כי אנחנו נמצאים וחיים כאן, ואנחנו אלה שמשלמים את המחיר", אומרת דמירל מהמפלגה הפרו-כורדית. "אנחנו נדרוש מהמדינה לקחת אחריות על מה שקרה כאן, אבל כמובן זה משהו שהם לא יעשו".
המפקדים שהרסו ערים כורדיות נמצאים עכשיו בכלא
במהלך גל המעצרים שבוצע בטורקיה מאז ניסיון ההפיכה, נעצרו גם מפקד משטרת המחוז בדיארבקר, סמיל טורקוזקאן, ומפקד משטרת דיארבקר, צ'ייהון קילס. שניהם, ביחד עם מפקד הארמיה השנייה העצור אדם הודוטי, נאשמים בהשתייכות לארגון הטרור של גולן. השלושה מילאו, כאמור, תפקיד מרכזי ביישום המדיניות המיליטריסטית של טורקיה בערים הכורדיות.
"עוד לפני 15 ביולי התרענו בפני הממשלה אינספור פעמים שאם כוחות הצבא והמשטרה הללו יתחזקו, שאם הם יהיו חסינים מפני כל אחריות שהיא - זה יחזור ויפגע בה בסופו של דבר. הממשלה התעלמה מהאזהרות שלנו ועכשיו היא משלמת את המחיר", אמרה דמירל.
שאה אסמאיל בדירהנגולארי, איש עסקים מבוסס בדיארבקיר, מותח ביקורת על מדיניות המפלגה הפרו-כורדית HDP. "כולם צריכים להבין שארדואן לא מתכוון להסתלק מהזירה. כל מי שניסה להפיל אותו - נכשל. אנחנו, הכורדים, איננו חלק בניסיון הזה, ואין שום סיבה שה-HDP ינסה להמריץ אותנו לצאת נגדו בצעד שעלול לעורר את חמתו עלינו", הוא אמר ל"ידיעות אחרונות" ול-ynet. "הממשל מנסה כל הזמן להשתמש בטקטיקות של הפחדה, וכבר ביטל בעבר את החסינות של הנציגים הפוליטיים הכורדים".
הסמל הכי גדול של הכורדים
כורדים רבים גורסים כי אם הממשלה הטורקית תשחרר מהכלא את אוצ'לן, ותאפשר לו להיפגש עם משפחתו ועורכי דין, דבר שלא הורשה לעשות מאז 2011, הדבר יהווה מסר חשוב וחזק ביותר לכורדים. "זה יעזור מאוד להפיג את המתח ברחובות", אמרה דמירל.
בשיחות פרטיות מביעים חלק מהכורדים תקווה לחידוש תהליך השלום. "זה יקרה, ללא ספק, במוקדם או במאוחר, ומה שהצדדים מנסים לעשות עכשיו הוא להשיג את עמדות המיקוח הטובות ביותר שאפשר", אמר אחד מתושבי דיארבקיר, שביקש להישאר בעילום שם. "אני רק מקווה שלא יהיו עוד הלוויות עד שנגיע לרגע ההוא".
"חרף כל הכאב והסבל, אני מאמין שהטיהור הגולניסטי יסייע לסכל פרובוקציות עתידיות בסיבוב הבא של שיחות השלום", אמר אקינצ'ילאר.
הכורדים מתקשים לגבש עמדה אחת לגבי ארדואן, אבל הדבר היחיד שברור להם הוא שהם לא רוצים לאבד את התקווה לשלום ושייתכן שדווקא ארדואן הוא זה שיביא להם את השלום המיוחל. "המוצא הטוב ביותר לבעיה הכורדית יהיה להפוך את המדינה לפדרציה", אמר בויזל.
יותר מ-60 אינטלקטואלים כורדים פרסמו הצהרה פומבית לפיה הם מוכנים לקחת כל אחריות שתידרש כדי להבטיח את חידוש שיחות השלום עם טורקיה. אם לצטט את אקינצ'ילאר, הכורדים לא חשים בנוח למתוח ביקורת על ה-PKK, ממש כפי שהטורקים לא ששים למתוח ביקורת על הצבא שלהם. אבל כורדים רבים מתקשים להסתיר את התרעומת שלהם כלפי ה-PKK על שהביא את הלחימה אל לב הערים, וגרם להרג יקיריהם.