טראמפ במכסיקו: זכותנו להקים חומה בגבול
אחרי שכינה את המכסיקנים "אנסים ופושעים" והבטיח לבנות חומה בגבול ולאלץ את מכסיקו לשלם עליה, הגיע המועמד הרפובליקני לביקור מפתיע במכסיקו סיטי ושמע מנשיאה, שהשווה אותו בעבר להיטלר: "למכסיקנים מגיע כבוד. ההגירה פחתה דרמטית". הוא השיב: "היא נמשכת, חייבים לעצור אותה"
רך יותר, דיפלומטי יותר - אבל לא מתפשר: באחד המעמדים היותר מוזרים בקמפיין הבחירות הנוכחי בארה"ב נפגש אמש (יום ד') המועמד הרפובליקני לנשיאות דונלד טראמפ במכסיקו עם הנשיא המכסיקני אנריקה פניה נייטו, שאת ארצו ואת בני עמו הרבה לתקוף בשנה האחרונה. אחרי פגישתם, על הבמה מול הכתבים, התעקש טראמפ ואמר שוב - הפעם על אדמת מכסיקו - כי לארה"ב יש הזכות להקים חומה בגבול בין המדינות כדי לעצור את ההגירה הבלתי חוקית ממכסיקו לשטחה. מנגד דרש ממנו נשיא מכסיקו - גם כן בדיפלומטיות - לכבד יותר את המכסיקנים החיים בארה"ב, וטען שבמציאות המצב בגבול גרוע הרבה פחות מכפי שמתאר אותו טראמפ. בסיום לחצו השניים ידיים.
ההודעה על קיום הפגישה בין השניים נמסרה רק בלילה בין שלישי לרביעי, והיא נקבעה להיערך מעט לפני שטראמפ יחזור לארה"ב כדי לשאת נאום שבו ידבר על מדיניות ההגירה שלו. לאחר הפגישה ביניהם יצאו פניה נייטו וטראמפ לשאת דברים בפני הכתבים, ונשיא מכסיקו אמר כי הייתה להם שיחה "פתוחה ובונה", אף שהודה כי לו ולטראמפ יש חילוקי דעות משמעותיים בנושאים הנוגעים להגירה. "אנחנו אולי לא מסכימים על נושאים מסוימים, אבל בנושא הסחר אני חולק עם מר טראמפ את האמונה שהסחר החופשי בצפון אמריקה הניב תועלת רבה לארה"ב ולמכסיקו", אמר פניה נייטו.
נשיא מכסיקו הדגיש כי ארצו תהיה שכנה שתשמור על יחסים בונים עם כל מי שייבחר לנשיא ארה"ב, וכי הוא מצפה לפגוש גם את המועמדת הדמוקרטית הילרי קלינטון בקרוב. פניה נייטו הוסיף כי לתיאום הביטחוני בין מכסיקו לארה"ב יש חשיבות קריטית וכי ביקורו של טראמפ במכסיקו מעיד ששתי המדינות חשובות זו לזו.
על רקע "תוכנית החומה" של טראמפ בגבול מכסיקו אמר פניה נייטו כי יש להגביר את צעדי הביטחון בגבול כדי להפוך את מעברי הגבול בין המדינות ליעילים ובטוחים יותר. הוא אמר כי הגבול המשותף למדינות צריך להפוך נכס לאזור. עם זאת, הוא גם ערער על קביעותיו של טראמפ לגבי המתרחש בגבול, כשאמר כי ההגירה הבלתי חוקית ממכסיקו לארה"ב לא רק שפחתה משמעותית – אלא הגיעה אפילו לנקודה שבה היא שלילית. לדבריו ההגירה הזו אמנם הגיעה לשיא לפני עשר שנים, אבל מאז היא נמצאת במגמת ירידה מתמדת.
פניה נייטו אמר כי מהצד השני נשק וכסף זורמים מדי שנה מארה"ב למכסיקו ומחזקים את קרטלי הסמים שאחראים לאלימות המשתוללת במכסיקו, וכי את הזרם הזה יש לעצור. הוא ציין כי שתי המדינות צריכות להשקיע יותר בגבול ביניהן. פניה נייטו פנה לטראמפ, ועל רקע דבריו של טראמפ נגד מכסיקנים החיים בארה"ב אמר לו כי בראש סדר העדיפויות שלו עומדת ההגנה על המכסיקנים בכל מקום שבו הם נמצאים. הוא אמר לטראמפ כי מכסיקנים החיים בארה"ב תורמים בדרכים רבות, וכי הם אנשים כנים שעובדים קשה, כך שמגיע להם כבוד מכולם.
טראמפ דיבר אחריו ואמר כי ניהל שיח "משמעותי, ישיר ובונה" עם הנשיא המכסיקני, וכי יש לו "רגשות עזים" כלפי המכסיקנים-אמריקנים. הוא אמר כי היה זה "כבוד גדול" להיפגש עם פניה נייטו. טראמפ הדגיש כי אמר לנשיא מכסיקו "עלינו לפעול כדי לשים קץ לאובדן העצום של מקומות עבודה בארה"ב". הוא סיפר כי אמר לו גם שלכל אחת משתי המדינות צריכה להיות הזכות לבנות מכשול בגבול ביניהן: "קיום גבול בטוח הוא זכות ריבונית ודבר שמניב תועלת לשני הצדדים", הוא אמר, וציין כי יהיה זה "צעד בעל חשיבות עליונה הן לארה"ב והן למכסיקו".
טראמפ אמר כי לא דן עם נשיא מכסיקו בשאלה מי צריך לשלם על בניית חומה בגבול, אף שבמהלך הקמפיין שלו הוא טען כי יאלץ את מכסיקו לשלם בעצמה על בניית החומה שארה"ב תקים. הערב אמר טראמפ "אנחנו שומרים את הדיונים למועד אחר", והוסיף כי המדינות חייבות לפעול כדי לשים סוף להגירה הבלתי חוקית: "חייבים לפתור את זה מהר". בדברי ריכוך הוא אמר גם כי "האינטרס של ארה"ב הוא שמכסיקו תהיה מדינה חזקה, משגשגת ותוססת".
המכסיקנים: לא רוצים פה את טראמפ
ההודעה על הפגישה בין טראמפ לנשיאם הפתיעה מאוד את המכסיקנים שפתחו בבוקר את מהדורות החדשות. מכסיקו והקהילה המכסיקנית בארה"ב הן היעד הראשון שנגדו יצא טראמפ להתקפה שנויה במחלוקת במהלך הפריימריז הרפובליקניים: הוא האשים את המוני המכסיקנים החיים בארה"ב כי הם מביאים אליה פשע, סמים ואלימות, והבטיח להקים חומה בגבול בין ארה"ב למכסיקו ולאלץ את מכסיקו עצמה לשלם על ההקמה. פניה נייטו הזהיר לפני חודשים אחדים כי דבריו של טראמפ נשמעים כמו דברי היטלר ומוסוליני.
בדיוק בשל כך תוהים רבים מדוע הסכים פניה נייטו להיפגש עם טראמפ, שלפי שעה מפגר בסקרים אחרי המועמדת הדמוקרטית הילרי קלינטון. אלחנדרו הופ, תושב מכסיקו סיטי, אמר שאולי פניה נייטו רצה להזמין את קלינטון לפגישה, אבל כללי הטקס מחייבים אותו בזמן בחירות להזמין את שני המועמדים – ואף אחד לא חשב שדווקא טראמפ יהיה הראשון להיענות להזמנה.
בעיתון המכסיקני "אל-אוניברסל" נכתב במאמר המערכת ש"טראמפ תפס את הדיפלומטים המכסיקנים לא מוכנים" כשקיבל את ההזמנה המנומסת שהעביר לו פניה נייטו. נשיא מכסיקו לשעבר, ויסנטה פוקס, אמר אמש ל-CNN: "אנחנו לא אוהבים את טראמפ. אנחנו לא רוצים אותו כאן. אנחנו מתנגדים לביקורו". הוא כינה את הביקור של טראמפ במכסיקו "תרגיל פוליטי". הגברת הראשונה לשעבר, מרגריטה סבאלה, כתבה בטוויטר: "לנו המכסיקנים יש כבוד, ואנחנו דוחים את דברי השנאה שלך".
קלינטון עצמה לעגה אמש להחלטתו של טראמפ לנסוע למכסיקו, ואמרה שכדי לפצות על "שנה של העלבות" נדרש יותר מאשר ביקור בזק במכסיקו. בנאום באוהיו היא אמרה: "זה פשוט לא עובד ככה". גם דובר הבית הלבן, ג'וש ארנסט, עקץ את טראמפ בתדרוך היומי שלו: "זה כמובן לא נדיר שמועמדים מובילים לנשיאות נוסעים לחו"ל. אחד הרגעים הגדולים מהסוג הזה היה בביקור בגרמניה שבו הנשיא (אובמה) דיבר בברלין בפני קהל של כ-100 אלף גרמנים שקיבלו אותו בחום ובהתלהבות והריעו לנאומו. נראה אם מר טראמפ יזכה לקבלת פנים דומה".
הפגישה בין טראמפ לפניה נייטו נקבעה כאמור להיערך שעות לפני שטראמפ ינאם בעיר פיניקס שבאריזונה בנושא ההגירה לארה"ב - נושא שנוי במחלוקת שעמד במרכז הקמפיין מעורר הסערה שלו. מושל ניו ג'רזי כריס כריסטי, יועץ קרוב ביותר לטראמפ, היה מאלה שלחצו עליו לנסוע למכסיקו. כך סיפר אדם שהיה מעורב בשיחות שהתנהלו במטה של המועמד הרפובליקני. כריסטי עצמו ערך ביקור מוצלח למכסיקו סיטי בספטמבר 2014 ויש לו קשר חם ביותר עם הנשיא המכסיקני.
עם זאת, בפגישותיו באחרונה עם תומכים מהקהילה ההיספנית הגדולה, טראמפ אמר שהוא עשוי לשנות את הקו הנוקשה שהציג במהלך הבחירות המקדימות במפלגה הרפובליקנית. מנהל הקמפיין שלו אמר
שעמדתו בנושא גירוש "טרם נקבעה".
ביקורו של טראמפ במכסיקו היה מסעו השני מחוץ לארה"ב במהלך הקמפיין לנשיאות. בחודש יוני ביקר טראמפ במגרשי הגולף שלו בסקוטלנד, על רקע הצבעת בריטניה לצאת מן האיחוד האירופי.