הלהקה שגדלנו עליה בדרך לישראל: 20 דברים שלא ידעתם על הסטרנגלרס
מדוע הואשמו בחילול הקודש וקליפ שלהם נאסר לשידור, מה הקשר בין הלהיט "Golden Brown" להרואין ואיזה שיר שלהם אואזיס גנבו? סליחה, לקחו ממנו השראה. לקראת הגעתם לארץ קיבצנו לכם את העובדות הכי פיקנטיות על החונקים
ב-17 בנובמבר תנחת בישראל להקת הסטרנגלרז, מההרכבים החשובים בהיסטוריה המוזיקלית של בריטניה, ומחלוצי הניו ווייב. ב-40 שנים הספיק ההרכב לדעת הצלחות, עליות, ירידות ושינויים מבניים, אבל גם היום הוא מחזיק בכמה להיטים קאנוניים שממשיכים להתנגן על בסיס יומיומי בתחנות רדיו בכל העולם -גם באלו הישראליות. לכבוד הגעתם של החונקים לארץ, קיבצנו 20 עובדות על ההרכב שהביא לכם את "Golden Brown, ו"Always The Sun".
1. כשהלהקה הוקמה ב-1974, היא נקראה במקור The Guildford Stranglers, על שם העיר הבריטית ממנה הגיעו. או ליתר דיוק, העיר השכנה לכפר ממנו הגיעו, צ'ידינגפולד.
2. הסטרנגלז נמנו עם הרכבי הפאנק והניו ווייב היחידים ששילבו אורגן במוזיקה שלהם. כן, קלידים לא בדיוק מתחברים לפאנק, אבל לצד שמות כמו איאן דיורי והבלוק הדס, הסטרנגלרז שברו את חוקי הז'אנר.
3. אולי זה קשור לחיבה הגדולה שלהם לשירם של הדורז (הם הואשמו לא אחת בגניבת קטעים מג'ים מוריסון ושות').
וככה זה היה נראה בהתחלה. הסטרנגלרז המוקדמים
4. לא בטוח שההגדרה "פאנק" בהכרח הולמת את החבורה. כן, היו לה אלמנטים של פאנק, אבל באותה מידה היא יכולה גם להחשב להקת ניו ווייב, רוקנ'רול, הארד רוק, ארט רוק, רוק גותי ואפילו פופ. אבל למה ליפול להגדרות?
5. בעוד "החונקים" זה שם נהדר ללהקה, הייתה להם פאזה קצרה במהלכה הם קראו לעצמם גם "המוטציות" (The Mutations). הם אף שחררו שני סינגלים תחת השם (הפחות מוצלח) הזה.
6. בטרם הפכו להרכב מוכר וידוע בתחומם, הסטרנגלרז היוו הרכב החימום עבור פטי סמית.
למה ליפול להגדרות? "No More Heroes"
7. עד שנת 1976 ההרכב צבר מספיק פופלריות והכרה, וגוייס כמופע החימום בהופעה הראשונה אי פעם של הראמונס בלונדון.
8. אחת ההבלחות המוקדמות של הלהקה לתקשורת המיינסטרימית הייתה בעקבות סקנדל שעוררה. כאשר במהלך הופעה בלונדון שילבה בהופעתה חשפניות. המשטרה הוזעקה למקום, כותרות העיתונים צווחו פאניקה וללהקה זה עשה בעיקר טוב. כמתבקש, שם השיר בו שולבו החשפניות היה "Nice and Sleazy".
9. וזו ממש לא השערורייה היחידה שהסטרנגלרז עמדו במרכזה. ב-1979 הקליפ שהוציאו לשיר "Duchess" צונזר ונאסר לשידור על ידי ה-BBC. הסיבה? בוידאו נראים חברי הלהקה בכנסייה, כשהם משתעשעים ברמיזות נאציות כשהם לבושים בגדי נערי מקהלה. "חילול קדוש", הייתה הסיבה הרשמית שניתנה לכך. בתגובה הופיעה הלהקה בתוכנית "טופ אוף דה פופס" כשחבריה עונדים על זרועותיהם, סרטים שחורים.
10.בכלל, בראשית ימיה ללהקה יצא שם רע, פשוט לא מעט מההומור השחור בשיריה הובן לא נכון. סדרת הופעות בלונדון (כן, ההופעה מהסעיף למעלה גם נכללת) גרמה להם להסתבך עם שלל קבוצות בעיר, מקבוצת אנטי-פאנק, דרך העירייה (שלא אהבה את העובדה שקורנוול לבש חולצה עם הסמל של מכונית הפורד, שהוסב למילה אחרת שמתחילה ב-F) ועד קבוצות נשים.
11. לצד חיבה למוטציות וחניקות, הסטרנגלז גם גילו עניין בריא בעב"מים. בשלב מסוים הם כונו על ידי מעריציהם "הדברים בשחור" – גם בשל חיבתם של חברי הלהקה לפרטי לבוש כהים, ובעיקר כרפרנס לעניינם בעולם החייזרים ותאוריית סוכנים ממשלתיים שמסתובבים בחליפות ומשקפי שמש שחורים, כמו בסרט ההוא עם וויל סמית וטומי לי ג'ונס.
12.סביר להניח שאם אתם נמנים עם מעריציה של הלהקה אתם כבר יודעים את העובדה הבאה, אבל רק למקרה שלא - "Golden Brown", הלהיט הגדול ביותר של הלהקה, הוא למעשה שיר הלל להרואין. הלהקה אישרה והכחישה את העיניין לאורך השנים, ובשלב מסוים אף טענה שמדובר במקבילה מוזיקלית לכתם רורשך, אבל בספרו "הסטרנגלרז: שיר אחר שיר" מ-2001 סיפר קורנוול שהנושא של "גולדן בראון" הוא למעשה דו משמעי – מצד אחד הוא שיר על נערה, מצד שני הוא אכן עוסק בהרואין. "שניהם מספקים לי עונג והנאה", כתב.
13. איך יודעים ששיר הוא קלאסיקה? ובכן, אם אואזיס גנבו אותו כנראה שהוא קלאסיקה. וזה בדיוק מה שהחבורה ממנצ'סטר עשתה ב-2005 בשיר "Part of the Queue" , מתוך האלבום "Don't Believe he Truth". כמובן, כמו תמיד במקרה של האחים גאלאגר, לא מדובר בגניבה כמו בהשאלה, או לכל היותר השראה. בוטה. מאוד.
אואזיס - "Part Of The Queue". גנבו או לא גנבו? בטח גנבו
14. ואגב שירים שנויים במחלוקת. השיר "Bring On The Nubiles" נחשב לשיר שכולו שנאת נשים, ומבחינת הלהקה הוא מעולם לא היה מתוכנן לשרוד צנזורה. כאשר סולן ההרכב יו קורנוול התבקש על ידי כתב הבוסטון גלוב להתייחס להאשמה כי מילות השיר הן מיזוגיניות, ענה "אנחנו לא מיזוגינים, אנחנו מיזנתרופים. אנחנו שונאים את כולם".
15. השיר השני המפורסם ביותר של ההרכב הוא כמובן "Always The Sun", ששוחרר באוקטובר 1986 ובקרוב יחגוג 30 שנים לצאתו. אבל מפורסם, אהוב ומוכר ככל שיהיה, הוא מעולם לא זכה לכבוש את המקום הראשון במצעד הפזמונים הבריטי. למעשה, הוא הגיע רק למקום ה-30 במצעד! במקומות אחרים הוא הצליח קצת יותר (מקום 15 בצרפת, 16 באירלנד ו-21 באוסטרליה) ואפילו הביא ללהקה הכרה מסוימת בארצות הברית, אבל דווקא בארץ המוצא של ההרכב הוא לא התקרב אפילו לפסגה. ולא באמת ברור למה.
16. אגב, השיר ההוא יצא במסגרת האלבום "Dreamtime", שאחת התמות שלו הייתה דאגה לאיכות הסביבה.
17. קורנוול עזב את הלהקה ב-1990 לאחר שהרגיש שההרכב הגיע למיצוי. החונקים הנותרים בחרו להמשיך בלעדיו, וגייסו במקומו את ג'ון אליס – מוזיקאי שהיה מוכר לחברי הלהקה היטב: הוא כבר החליף בעבר את קורנוול בהופעות חיות ב-1980 (כשהאחרון ריצה עונש מאסר בעוון אחזקת סמים), עבד עם כמה מחברי ההרכב בפרויקט צדדי, ליווה אותם בהופעות חיות כגיטריסט ליווי וחשוב מכל – חימם אותם ב-1970 כחבר בלהקת "הויברטורים"
18. הסולן והגיטריסט הנוכחי של ההרכב, באז וורן, היה בעבר חבר בלהקת פאנק אחרת שתבקר בארץ בקרוב, הטוי דולז.
19. ב-2008 יצא סרט אימה בשם "The Stranglers", אבל אין לו כל קשר ללהקה. פס הקול של הסרט כולל שירים של ווילקו, ג'ואנה ניוסום ואחרים, ואף לא שיר אחד של הסטרנגלרז!
20. אחרי שהגיטריסט פול רוברטס עזב החליף אותו באז וורון – שגם נכנס מאוחר יותר לנעליו של ג'ון אליס. בהנהגתו של וורן ההרכב ממשיך להופיע עד היום. למעשה, הוא היה אמור להגיע לישראל ב-2001, כמופע החימום של הרד הוט צ'ילי פפרז, בהופעה ההיא מ-2001 שהתבטלה בשל סיבות בטחוניות. הם לבסוף הגיעו לפה ב-2008, כמעט 20 שנה אחרי הביקור הראשון במחוזותינו, בפברואר 1987.