400 שקל מת"א לנתב"ג: התיירים מספרים איך "דופקים אותם" בישראל
פרצופה של המדינה: בעקבות חשבון הענק של הסינים במסעדת אבו גוש, יצאנו לבדוק האם ואיך אנחנו עובדים על התייר המבקר בישראל. מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת בראיון לאולפן ynet: "אנחנו קומבינטורים, אי אפשר להתנהג ככה"
השבוע התפרסם סיפורה של קבוצת התיירים מסין שהגיעה למסעדת אבו גוש ויצאה עם חשבון של 16,500 שקלים. הסיפור עורר סערה גדולה והעלה מחדש את נושא התיירים בישראל, שלא פעם חשים ש"עובדים עליהם" בכל הזדמנות. יצאנו לשטח ובדקנו עם התיירים הנמצאים כעת בישראל כיצד הם מרגישים: האם "דופקים אותם" והם משלמים יותר על כל דבר בארץ או שיש תמורה בעד כספם?
אחת התיירות, פרלה מצרפת, סיפרה כי על נסיעה לנתב"ג היא נדרשה לשלם 400 שקלים. משה מטקסס סיפר על נסיעת מונית עירונית של 20 דקות עליה נתבקש לשלם יותר ממאה שקלים. תייר אחר סיפר על נסיעה קצרצרה במונית בתל אביב עליה שילם 60 שקלים.
בדומה למקרה של הסינים, התחושות לא עוזבות את התיירים גם בתחום המזון. אוליבר משווייץ סיפר על ארוחת בוקר עליה שילם 200 שקלים ועל ארוחה שלמה עליה נתבקש לשלם 800 שקלים
יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת תיירות נכנסת, סיפר בראיון לאולפן ynet: "אנחנו מעידים על עצמנו שאנחנו קצת קומבינטורים בדרך כלל, אבל יש מדד מאוד ברור - משרד התיירות עושה סקר מדי שנה, והדבר שנמצא בתחתית שביעות הרצון של התיירים זה נושא התמורה בעד הכסף. אין לנו סטטיסטיקה מסודרת של מעשי נוכלות אבל הנה - גם אתם לא הצלחתם למצוא צדיק אחד ממה שראיתי. התחושה היא שישראלים נותני שירות פוגשים תיירים שמתבלבלים בין שקלים לדולרים - ונותני השירותים לא תמיד מצליחים לעמוד בפיתוי הזה.
מה עושים כדי לחנך את אותו מוכר להתנהג בצורה ראויה לתיירים?
"קודם כל עושים את הריאיון הזה וחושפים למשל מקרים כמו שקרו באבו גוש ומעלים את זה לסדר היום הציבורי. אני חושב גם שבעלי עסקים צריכים להבין שבימינו הפרטיות מתה. אין סיטואציה שהוא יכול לעבוד על תייר וזה לא יצא בסוף החוצה. או שהתייר יוציא את זה, או שאנחנו נוציא את זה, העולם הפך להיות מקום שהוא כולו תוכני ריאלטי, והדברים מצולמים ומפורסמים ללא הרף. ואל תשכח שתייר יחזור הביתה ויספר את זה, נותני השירות ובעלי העסקים עצמם יסבלו כי יהיו פה פחות תיירים ותהיה פחות פרנסה. מכיוון שהתיירות אצלנו במצב קצת יותר שברירי, אנחנו צריכים להיות הרבה יותר קפדניים ולא יכולים להרשות לעצמנו אולי דברים שעושים במדינות אחרות".