עוברים לחו"ל? אתם עדיין חייבים במס בישראל
עשיתם רילוקיישן? זה עדיין לא אומר שאינכם חייבים במס בישראל. תיקון בחוק שנעשה לפני מספר חודשים מרחיב את רשימת החייבים בדיווח, בין היתר בהתאם למספר הימים ששהיתם בישראל. מדריך
תיקון חדש לפקודת מס הכנסה קובע כי החל משנת המס 2016, תושב ישראלי אשר עובר למדינה אחרת יהיה חייב להגיש דיווח לרשות המסים, בתנאים מסוימים, ולהסביר מדוע לדעתו הוא אינו חייב במס בישראל.
מדובר ללא ספק בבשורה רעה לישראלים רבים הגרים בחו"ל ומגיעים לביקורים רבים בישראל, שכן מעכשיו רבים יידרשו להגיש דיווחים לרשות המסים, לצרף מסמכים ואישורים שונים, ואף להתמודד עם חקירות לא נעימות. בטור זה, אדון בהוראות החדשות ובדרכים להימנע מהחשיפה למיסוי ישראלי בגין הכנסות בחו"ל.
מה קובע התיקון החדש?
התיקון החדש לפקודת מס הכנסה קובע כי יחיד ששהה בישראל בשנת המס 183 ימים או יותר ומבקש לסתור את "חזקת התושבות" כאמור, דהיינו להוכיח כי מרכז חייו אינו בישראל, נדרש להגיש דו"ח לרשויות המס בארץ המפרט את העובדות שעליהן הוא מבסס את טענתו כי מרכז חייו אינו בישראל, ולצרף את כל המסמכים התומכים בטענתו. במידה והנישום לא יגיש דו"ח כאמור, הוא ייחשב כ"תושב ישראל" ותחול עליו חובה לשלם מס הכנסה בארץ.
התיקון לפקודת מס הכנסה נועד למנוע מצב שהתקיים בעבר ובו תושבי ישראל שביצעו רילוקיישן חלקי, החזיקו בעמדה לפיה הם אינם תושבי ישראל ובהתאם לא הגישו דיווחים לרשות המסים בישראל.
על מי ישפיע התיקון לחוק?
התיקון החדש לפקודת מס הכנסה ישפיע באופן מהותי על חבות המס של ישראלים שעברו לחו"ל והפסיקו לדווח בישראל מתוך אמונה שהם אינם תושבי ישראל לצרכי מסים. הדיווח החדש בהתאם לתיקון החדש לפקודת מס הכנסה נועד לאפשר לרשות המסים לבחון את העמדה שנקטו אותם ישראלים לעניין ניתוק התושבות, זאת באמצעות חיובם בדיווח מיוחד לרבות הגשת מסמכים רלוונטיים והעובדות הנדרשות. צפוי כי רשות המסים תפרסם טופס מיוחד למטרת דיווח זה.
שימו לב כי הגשת הדיווח המיוחד כאמור אינה פוטרת את היחיד מהגשת דוח מס שנתי כתושב חוץ בהתאם להוראות החוק, זאת במידה והייתה לו הכנסה חייבת בשנת המס אשר הופקה או צמחה בישראל, ממנה לא נוכה מלוא המס.
נציין כי התיקון לחוק חל על ישראלים ששוהים מחוץ לישראל בשנת 2016. למעשה, התיקון החדש לפקודת מס הכנסה עשוי לחול גם על ישראלים שעברו למדינה אחרת לפני שנת 2016, במידה והם מקיימים בשנת 2016 או בכל שנה לאחר מכן את אחת החלופות כאמור לעיל. ישראלי שחלות עליו אחת החלופות האמרות, חייב להגיש מידי שנה דו"ח לרשות המסים. הימנעות מהגשת דוח כאמור עלולה להוות עבירה פלילית.
כיצד מתמודדים עם הגזירה החדשה?
מי שרוצה שהוראות החוק החדש לא יחולו עליו, חייב לוודא שבכל שנה הוא לא יהיה מעל 183 ימים בישראל, וכמו כן, שלא היה בישראל מעל 30 ימים בשנה מסוימת אם באותה שנה ובשנתיים שקדמו לה במצטבר הוא שהה מעל 425 ימים.
שימו לב לכך שרשות המסים סופרת את הימים בצורה אחרת ממה שחשבתם. אם לדוגמא, הייתה לכם טיסה מישראל לחו"ל בשעה 14:00 בצהריים, הרי שיום זה נספר כאילו הייתם יום מלא בישראל. לעמדת רשות המסים, אין חצאי ימים. אם הגעתם לישראל והחתמתם את הדרכון בשעה 23:45, הרי שגם יום זה ייספר לכם בישראל.
מה עושים אם צריך להגיש דו"ח?
אם בכל זאת חלה עליכם הגזירה החדשה בהתאם לתיקון החדש לפקודת מס הכנסה, ואתם מחויבים בדיווח, הרי שיש להתכונן היטב למקרה שבו רשות המסים תבחן את מעמדכם כתושבים לענייני מסים. במקרה כזה, יש לחזק את הזיקות למדינה מחוץ לישראל בה אתם גרים ובמקביל ולנתק את הזיקות מישראל. בכל מקרה יש להיערך בהקדם האפשרי ולקבל ייעוץ משפטי בסוגיית מעמדכם כתושבי חוץ לענייני מסים זאת לפני שאתם מגישים את הדוח, לרבות קבלת חוות דעת משפטית מנומקת לעניין מעמדכם כתושבי חוץ.
ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מסים ומיסוי בינלאומי