שתף קטע נבחר
 

טורקיה נכנסה לבוץ הסורי ולא יודעת איך תצא ממנו

הפלישה הטורקית למדינה הערבית נועדה בעיקר להחליש את הכורדים, אך גם להשתלט על שטחי דאעש ולסייע למורדים בחלב. האם התנגשות בין הצבא הטורקי לצבא אסד ובעלי בריתו - רוסיה ואיראן - היא בלתי נמנעת?

 

טנקים טורקיים בדרך לסוריה    (צילום: רויטרס)

טנקים טורקיים בדרך לסוריה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

24 באוגוסט 2016, יום הפלישה הטורקית לסוריה, אינו תאריך מקרי. בתאריך זה בדיוק בשנת 1516 ניצח הצבא העות'מאני את הכוח הממלוכי ששלט בסוריה ואחר כך השתלט על כל שטחיה. הקרב המכריע נערך בצפון חלב במרג' דאבק, בדיוק באותו האזור שאליו פלש צבא טורקיה לפני שבועיים.

 

פירוקה של סוריה הוא מצב המזמין את התערבותם של כוחות חיצוניים ומעצמות זרות. אחרי איראן ורוסיה, למלחמה בסוריה מצטרפת גם טורקיה. מהן כוונותיה האמתיות של טורקיה? היכן ייעצר המבצע?

 

מדינה מתפרקת

אחרי מלחמת העולם הראשונה חילקו צרפת ואנגליה את "סוריה הגדולה" ביניהן. החלק הדרומי, שנקרא "פלסטין", נמסר לבריטים. אחרי חצייתה של סוריה בין המעצמות, קרעו הצרפתים מסוריה ב-1920 שטח הנקרא "לבנון". אחר כך, בשנות ה-30, מסר המנדט הצרפתי לטורקיה את חבל אלכסדרטה (האטיי) בצפון סוריה. בשנת 1967, בעקבות מלחמת ששת הימים, כבשה ישראל מסוריה את רמת הגולן וסיפחה אותה ב-1981. מאז 2011 איבד המשטר הסורי את השליטה על רוב שטחי המדינה וכעת הוא שולט רק על רצועת הערים במערבה. לגבי שטח המשטר הסורי, קשה להעריך מהי מידת השליטה של בשאר אסד על חלקיו. כוחות המשטר עצמם מפולגים ולא ברור עד כמה הם מתואמים ונשמעים לנשיא.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
התיאום הצבאי מתנהל ככל הנראה ישירות בין הרוסים לבין האיראנים לבין יחידות של הצבא הסורי בשטח. חלק מהיחידות הללו מתנהלות באופן עצמאי לחלוטין, כגון יחידתו של החייל העלווי הנערץ סוהיל אל-חסן "הנמר" ויחידת העילית של "בזי המדבר".

 

מבצע "מגן הפרת" - הטורקים באים

לפני כשבועיים פלשה טורקיה בטנקים, כוחות מיוחדים ומטוסים לאזור ג'רבלוס בצפון מחוז חלב. זאת לאחר חמש שנים שבהן לא התערבה טורקיה ישירות במלחמת האזרחים הסורית. העיתוי קשור להפיכה הכושלת שחיזקה את משטרו של הנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן. הפלישה העניקה לו הזדמנות להפעיל את הצבא כולל חיל האוויר, שממנו החלה אותה הפיכה כושלת, כדי להוכיח את נאמנותו למשטר. העילה למבצע מוצדקת, אם לוקחים בחשבון את רצף הפיגועים שביצעו "המדינה האיסלאמית" (דאעש) ומפלגת הפועלים הכורדית, או המחתרת הכורדית (PKK) בשנתיים האחרונות. פיגועים אלה גבו את חייהם של עשרות אזרחים ופגעו בתיירות במדינה. אך לטווח ארוך, טורקיה מעוניינת לעצב בעצמה את המציאות לאורך גבולה הדרומי, לפני שיעשו זאת ארצות הברית ורוסיה. ההסדר האחרון בנושא גבולות סוריה שנקבע בין המעצמות החזיק מעמד כמעט ללא שינויים כ-70 שנה. כעת מתחוללים שינויים דרמטיים במפת סוריה, וכל שינוי בשטח יכול לקבוע את הגבולות ל-70 השנים הבאות.

 

טורקיה לא יכלה עוד להבליג לנוכח המציאות שהתהוותה בסוריה סמוך לגבולה הדרומי. חלום הבלהות של טורקיה התממש לנגד עיניה. הטורקים אפשרו במשך כשלוש שנים למתנדבים של דאעש לעבור מתחומם לסוריה. הם קיוו שכך תחסל "המדינה האיסלאמית" את הכורדים. התוצאה הייתה הפוכה: ככל שהתחזק דאעש, כך גברה נחישותם של הכורדים להילחם בהם, והם זכו לתמיכה צבאית אווירית ולסיוע לוגיסטי מארצות הברית. דאעש נכשל במלחמה נגד הכורדים, והם השתלטו כמעט על כל צפון סוריה והקימו את את האוטונומיה של "רוג'ובה".

 

במסלול התנגשות בסוריה? פוטין וארדואן (צילום: AP) (צילום: AP)
במסלול התנגשות בסוריה? פוטין וארדואן(צילום: AP)
ערב הפלישה הטורקית לסוריה, כבשו הכורדים את ג'רבלוס ועמדו לחצות את הפרת מערבה, להתחבר עם המחוז המבודד של עפרין שבשליטתם, ובכך להשלים סופית את כיבוש צפון סוריה. מצב זה היה יוצר רצף כורדי לאורך גבולה הדרומי של טורקיה.

 

באשר ל"מדינה האיסלאמית", הגולם קם על יוצרו - ברגע שטורקיה הפסיקה את הסיוע לדאעש ואפשרה לאמריקנים להשתמש בבסיסיה האוויריים, דאעש הפכה לאויבת של אנקרה. כעת, המלחמה נגד דאעש נועדה בין השאר לדחות את הטענות הנשמעות כשנתיים בדבר סיוע טורקי לארגון.

 

"שתי ציפורים במכה אחת" - הלבנת המלחמה בכורדים דרך דאעש

במבצע הטורקי בסוריה המכונה "מגן הפרת", מנסה טורקיה לפעול בזהירות בשל חברותה בברית נאט"ו ובשל העובדה שהכורדים נתמכים על ידי ארה"ב. על מנת להלבין את המלחמה נגד הכורדים, טורקיה הכריזה כי מטרת הפלישה לסוריה היא להילחם בטרור של דאעש, אך גם ב"טרור" של המחתרת הכורדית. אכן, שני הגורמים הללו מסכנים את יציבות טורקיה. דאעש הוציא השנה לפועל סדרת פיגועים נגד אזרחים טורקיים, והמחתרת הכורדית תקפה בעיקר אנשי ביטחון טורקיים. המשטר הטורקי חושש גם מהתחזקותו של המיעוט הכורדי במדינה, המהווה כ-20 אחוזים מאוכלוסיית טורקיה. החשש הוא שהכורדים בדרום-מזרח טורקיה ינסו להקים אוטונומיה, בעקבות הצלחת אחיהם בעיראק ובסוריה.

 

כעת ינסו הטורקים לשוב לתוכנית המקורית שאותה נטשו ב-2012. בראשית המהפכה בסוריה העבירה טורקיה את סיועה מארגון המורדים "צבא סוריה החופשי" לטובתם של ארגוני אופוזיציה איסלאמיים. כעת, על מנת לזכות בלגיטימיות של המערב, היא שבה לתמוך בשרידי "צבא סוריה החופשי", שהאידיאולוגיה שלו חילונית ודמוקרטית לכאורה. "צבא סוריה החופשי", שקם פתאום לתחייה, אמור להשיב לערבים ולטורקמנים את השטחים שלטענתם עברו טיהור אתני על ידי הכורדים. למעשה, ההתערבות הטורקית יצרה סכסוך חדש בין "צבא סוריה החופשי" לבין הכורדים שעד עתה שיתפו פעולה באזור זה במלחמה נגד דאעש.

 

חזרו באחרונה לחיים. מורדים מ"צבא סוריה החופשי" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חזרו באחרונה לחיים. מורדים מ"צבא סוריה החופשי"(צילום: רויטרס)

בטורקיה שוהים כיום כ-2.5 מיליון פליטים סורים. טורקיה קיבלה כסף רב מהאיחוד האירופי על מנת להגביל את הגירתם של הפליטים לאירופה. כעת נראה כי התוכנית הטורקית היא לנתב את גל הפליטים חזרה ולהחזיר את הפליטים הסורים לארצם על ידי הצפת השטחים הכורדיים בפליטים ערבים.

 

המרוץ אחר שטחי דאעש

דאעש הולך ומצטמצם בהדרגה. השאלה כעת אינה אם יחזיק מעמד, אלא עד מתי. בעיראק מתקדמות ההכנות לכיבוש מרכז "המדינה האיסלאמית" בעיר מוסול ובסוריה מתקרבים הרוסים מדרום והכורדים מצפון לבירת דאעש במדינה בעיר א-רקה. מי שיכבוש את שטחיה העצומים של "המדינה האיסלאמית" יכתיב את גורלם של השטחים הללו בשנים הבאות ויוכל להשתמש בהישגיו כקלף מיקוח בכל הסדר עתידי. המרוץ לכיבוש שטחי דאעש החל: הכורדים, האיראנים, הרוסים וכעת גם טורקיה רוצים להיות הראשונים לכבוש את א-רקה. 70 אחוזים מהנפט הסורי נמצאים בשטחים אלה.

 

עד עכשיו, יותר משבועיים למבצע "מגן הפרת" הטורקי, התקדמו הטנקים הטורקיים ללא הפרעה לתוך סוריה. המבצע הצטמצם בשלב הנוכחי לאזור צפון חלב. אולם יש להניח כי הצלחת המבצע, המהירות והקלות של ההתקדמות הטורקית, יעוררו את התיאבון הטורקי להמשיך. המרוץ הטורקי לא-רקה, בירת דאעש, נועד לא רק להקדים את הרוסים, אלא למנוע אפשרות ש"כוחות הגנת העם" הכורדים, ארגון המורדים הכורדים הסורים, ישתלטו עליה.

 

מקווה להשמיד את דאעש עוד בקדנציה שלו. אובמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מקווה להשמיד את דאעש עוד בקדנציה שלו. אובמה(צילום: רויטרס)

ייתכן שארה"ב תעדיף להעביר את האחריות לחיסול דאעש בסוריה לידי טורקיה, מאחר שצבאה ישלים ללא ספק את המשימה מהר יותר מהמיליציה הכורדית. אם תסייע ארה"ב לטורקים, יספיק הנשיא האמריקני ברק אובמה להציג הישג גדול בקדנציה השנייה שלו - חיסול ישות הטרור המסוכנת ביותר בהיסטוריה.

 

הדרך לחלב

בניגוד למזרח, שם יש לטורקים אור ירוק לפעול נגד דאעש, במערב על הטורקים לפעול בזהירות רבה. הצבא הטורקי יאפשר ל"צבא סוריה החופשי" להדרים לכיוון העיר חלב ולהימנע ככל האפשר מהיתקלויות עם הרוסים ובעלי בריתם. לא במקרה הביעו הסעודים באחרונה תמיכה במבצע הטורקי בסוריה. הסיבה היא שהוא יכול להעניק סיכוי ליצירת פרוזדור מחודש למורדים הנצורים בחלב. אחרי שהתייאשו המורדים "המתונים" מארה"ב וממדינות ערב, עכשיו הם מקווים כי הטורקים יושיעו אותם. האם יש הצדקה לציפיותיהם?

 

בתחילת הפלישה הכריזו הטורקים כי יעמיקו רק 50 קילומטרים לתוך סוריה. השבוע הכריזו כי יתקדמו 90 קילומטרים. יש להניח כי "צבא סוריה החופשי" ימשיך להתקדם דרומה ומזרחה בחסות הטנקים והמטוסים הטורקיים. בטווח הקרוב הוא יכבד את בקשת רוסיה להפסקת אש במהלך חג הקורבן. אולם יש להניח כי ברגע ש"צבא סוריה החופשי" ייצור גשר למורדים האיסלאמיסטים בחלב יסתבך המצב משום שרוסיה לא תוכל להשלים עם חידוש האספקה למורדים. ואילו התנגשות הצבא הטורקי עם הכורדים ממזרח לפרת תיצור הסתבכות עם ארה"ב שהתחייבה לתת להם את חסותה.

 

הפלישה הטורקית טורפת מחדש את הקלפים בסוריה. יש לה מטרה עיקרית - להחליש את הכורדים, ומטרות משנה - להשתלט על שטחי דאעש ולסייע למורדים בחלב. האם הכורדים ישלמו את מחיר המלחמה בדאעש? האם האמריקנים יעמדו בהתחייבותם להגן על הכורדים? האם התנגשות בין הצבא הטורקי לבין צבא אסד ובעלי בריתו היא בלתי נמנעת? איראן ורוסיה שקועות עד הצוואר בבוץ הסורי. כעת טורקיה נכנסת אליו ולא ברור כיצד תצא ממנו.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טנק טורקי בדרך לסוריה
צילום: AP
צילום: ירון פרידמן
הפלישה הטורקית טורפת מחדש את הקלפים בסוריה. ד"ר ירון פרידמן
צילום: ירון פרידמן
מומלצים