הנשים שאומרות די להעצמה הנשית ומסריה
דף הפייסבוק החדש "כבוד של גבר" מבקש לקחת ממים ומסרי העצמה נשית שמופנים לנשים ומקיפים אותן - ולהפנותם אל המין הגברי. יעל וטל שעומדות מאחורי העמוד, מספרות על ההחלטה להפוך את המגדרים, ומצהירות: "כל הרעיון של העצמה הוא סוג של רמייה חברתית. אף אחד לא באמת מועצם מזה, זה רק ממשטר אותנו"
החודש האחרון הביא עמו תהפוכות רגשיות רציניות - הקיץ דועך, שפעת המזגנים בשיאה ומרקורי בנסיגה. ואף על פי כן, אם אתם גברים, ייתכן והרגשתם משב רענן של אנרגיות חיוביות דווקא השבוע, עם הקמתו של עמוד הפייסבוק החדש "כבוד של גבר" - עמוד סאטירי שכולו מחווה לסיסמאות ההעצמה הנשית בהן נתקלות מי שאינן גברים, בכל מקום - אונליין ואופליין כאחד. מעצות לחיים טובים, אימהות וקריירה, ועד טפיחות גנריות על השכם שנמצאות שם תמיד, אך אף פעם לא מיועדות לגברים.
את המחדל הזה החליטו לפתור שתי נשים שטביעת המקלדת שלהן ידועה בקרב החוגים הפמיניסטים של פייסבוק: העיתונאית והפעילה החברתית יעל שרר (34), השקימה את פרויקט "רחוב משלה", חברת ועד וסגנית יו"ר של "אחת מתוך אחת", וטל קורובקין, מאלפת כלבים, אושיית רשת פמיניסטית ו"טרולית מצויה", לדברי יעל. מאחר והעמוד באוויר בסך הכל שבוע וכבר הפך לויראלי מאד, ישבתי איתן כדי לדבר על גברים, סאטירה והאמת שמאחוריה, ועל איך מעצימים בצורה נכונה.
למה בעצם צריך עמוד שמעצים גברים?
יעל: "לא מדברים מספיק על התפקיד שלהם בחברה, על איך הם צריכים להתנהג. אני חושבת שגברים צריכים העצמה, אני רואה שנשים מקבלות כמויות לא פרופרציונאליות של העצמה וזה פשוט לא שוויוני. את לא חושבת שצריך לעודד קצת גברים?".
טל: "עוד לפני שהיה את 'כבוד של גבר' עשיתי ממים כאלה, כי אני לא אוהבת שמתייחסים אלי כאל מטומטמת. אני לא מרגישה כמו מטומטמת ואפילו אמרו לי שאני חכמה. ולמרות זאת, כל הזמן אני מקבלת מסרים של 'את סתומה'. די. אני יודעת איך לנהל את החיים שלי, אני יודעת איך אני מרגישה ואני לא מטומטמת".
מי אומר לך שאת מטומטמת?
טל: "כל העניין הוא שיש ז'אנר מסוים, לא רק של עיתוני נשים אלא גם כל מיני דברים שמכוונים לנשים ואומרים לך מי להיות, מה לעשות ומה להרגיש. אבל האישה הזו לא באמת קיימת, בדיוק כמו שהגבר הזה שאנחנו פונות אליו לא באמת קיים. אלא שבמקרה שלנו, הדף לא מדבר בכלל על גברים, הוא מדבר על איך גרמו לי להרגיש וכמה שהתעצבנתי וכמה שזה היה לא פייר, כי זה הכל עלי".
אז למה הוא על גברים ומכוון לגברים?
טל: "כי על כל האחרים כבר אי אפשר לצחוק, זו הסיבה".
יעל: "ברגע שכל הממים האלה מכוונים לנשים, זה כבר חלק מהתרבות שלנו. נגיד 'ממים של צניעות' - רק ברגע שהופכים את זה לגברים, נחשפת האיוולת שעומדת מאחוריהם. היפוך המגדרים חושף עד כמה העצות האלה רדודות וטיפשיות ועד כמה לא באמת צריך אותן. הקהל של העמוד הוא לא פמיניסטיות אלא נשים שמקבלות מסרים של העצמה בכל מקום. שמסתכלות עליהם וחושבות לעצמן 'אני צריכה להרגיש עם זה טוב', ולא מבינות למה הן לא ממש מרגישות עם זה טוב. אז הן יראו את אותם הממים על גברים, ויבינו למה זה מצחיק ומגוחך".
אגב, למה הגברים בעמוד לא תמיד לבושים? להערכתי בממים של נשים הן דווקא כן לבושות.
יעל: "לא נכון, יש מלא ממים לנשים שהם כאלה 'גוף לביקיני, גוף לים, אני מרגישה שאני שווה את זה' וכל מיני כאלה.
טל: "תראי, יש לי כל מני מקורות השראה שאני בעצם ממש לוקחת מהם את הממים המוכנים כבר והופכת את המגדרים. יש לי את 'צניעות זו מלכות', את 'בנות מגניבות זורמות', ועדיין אין לי את 'כל הבנות שעושות סקווטים' - אבל גם זה יהיה".
אתן מקבלות הודעות תמיכה, נאצה, חוסר הבנה?
יעל: "99% מההודעות הן הודעות אהבה והערצה".
את סרקסטית עכשיו, כן?
יעל: "דווקא לא. זה גם מנשים וגם מגברים. ויש עוד 1% של הודעות נורא ממורמרות, נעלבות, פגועות אפילו, על זה שאנחנו חושבות שגברים בכלל צריכים איזושהי הכוונה".
טל: "הם לא הבינו שהדף הוא לא באמת עליהם. הם לא מבינים שהם חלק מאוד צדדי בקוסמוס שלנו".
מה גברים כן מבינים מהעמוד?
יעל: "יש גברים שממהרים לזעום מהעובדה שמישהי מנסה לתת להם עצות, ולא מבינים שזה אירוני".
טל: "אני נשואה וגם בן זוגי לא הבין! לפני שפרסמתי נתתי לו לראות, כי אני לא אפרסם משהו שיגרום לו להרגיש רע או יביך אותו, כי בכל זאת... והוא לא הבין את זה! הוא אמר שאין בעיה שאפרסם את זה, אבל זה לא מצחיק אותו כי הוא לא מבין את זה. אין להם קונטקסט".
יעל: "נכון, ועל כן, זה לא מיועד להם. גברים הם לא אלו שקיבלו את המסרים האלה כל החיים שלהם. הם לא מכירים את המסרים האלה של מישהו שמנסה להתערב בחיים שלך".
מישהו כתב לי בפרטי לפני הראיון שהדף הוא מיזאנדרי (שונא גברים), ושמי שמנהלות אותו ומשתתפות בו מפלות גברים כמו שמפלים נשים, ושהן צריכות להתבייש.
יעל: "מדהים שמישהו יכול להיפגע מדף שמצהיר שכל מטרתו היא להעצים אותו. יש גברים שמאוד אוהבים שמעצימים אותם ואומרים להם שהם בסדר למרות הכל. הם מרגישים שהם צריכים את זה. יש גם מלא נשים שמתייגות את בני הזוג שלהן, קלטת את זה?".
טל: "אני חייבת לומר לכן שמישהי כתבה לי שהיא חושבת שיש מקום לדף שמעצים גברים בפייסבוק, כי נשים מתמודדות יותר טוב עם שיט רגשי מגברים".
יעל: "כי אנחנו חשופות לכל כך הרבה שיט רגשי, מיי גוד!".
אולי גברים באמת צריכים לגיטימציה להתבטא רגשית ולכן כן צריכים עמוד כזה?
יעל: "העלנו לאחרונה כמה ממים על אבהות ואנשים שיתפו אותם. כשכתבנו 'קריירה זה מצוין אבל משפחה זה במקום הראשון' - גברים שיתפו את זה, ונשים שיתפו את זה עם בני הזוג שלהן, בקטע של 'אתה מהמם'. כלומר, זה עבר ממקום של פארודיה למקום האמיתי של 'כן, אני אבא והילדים שלי במקום הראשון'. אני חושבת שזה מקסים. אני בעד זה, זו לא בדיחה. צריך לתת להם מקום שאומר 'כן, אנחנו אבות, זו לא נחלת האישה בלבד'. אני מכירה המון אבות נורא גאים, למה אף אחד לא עשה להם מם? מה, זה תמיד רק 'את אימא, הגשמת את ייעודך?'".
טל: "נכון, לא חשבתי על זה".
אז בעצם העמוד מאפשר מורכבות מגדרית והכלה של רגשות של גברים?
יעל: "אפשר לראות אותו רק כפארודיה, אבל זה לא נכון, זה לא רק. היה מם של אבא שחור עם ילד שחור, ומגיב שכתב שכן, יש המון גזענות ויש צורך להעצים גברים וילדים שחורים. ואמרתי בונא, זה גאוני ונכון. בדיוק כמו שנשים הן במקום נמוך ומופלה חברתית, כך גם יש גברים שחורים שדרושה להם העצמה שחורה".
יעל: "למעשה, כל אחד יכול למצוא את עצמו בדף שלנו. האמת היא שהתחלנו להעלות ממים עם גברים שמנים וזה עורר המון סערה. כתבנו 'סקסי בכל מידה' או משהו כזה...".
טל: "עסיס, אפרסק…".
יעל: "ונשים אמרו 'סליחה, פה אני מותחת את הגבול. כאן זה מעליב!'. למה? כי כתבנו שגבר הוא סקסי בכל מידה? כותבים כל שניה באינטרנט 'לא, היא דווקא סקסית, היא אישה אמתית'. למה דווקא זה המעליב? בעיני, גברים שמנים זה מאוד סקסי. אני באתי למם הזה מהמקום הכי נקי, כי אני יודעת שזה משהו שלא אומרים. אפילו בחרתי תמונה של גבר שאני חשבתי שהוא סקסי, ואני חושבת שזה בדיוק חושף את הצביעות. הרי זה מאוד ברור שהפרודיה היא לא על הגברים השמנים, אלא שוב על סיסמאות ההעצמה בשקל, בעזרתן מעצימים נשים שמנות".
טל: "בכלל, כל הרעיון של העצמה זה סוג של מרמה חברתית. אף אחד לא באמת מועצם מזה, זה רק ממשטר אותנו".
יעל: "להעצים מישהו זה להגיד 'אתה לא ראוי כפי שאתה ועל כן זקוק להעצמה".
אז איך מעצימים בצורה נכונה? אם אפשר לעשות דבר כזה בכלל?
יעל: "מתכוונים לזה באמת".
טל: "קודם כל, יש הבדל בין מה שאת מפרסמת במם לבין מה שאת אומרת לחברה. לומר לחברה 'את יכולה לעשות כל מה שאת רוצה', זה קונטקסט שונה ממם כללי. דבר שני, העצמה צריכה להיות קשורה למי שעומד מולך. את צריכה לבחור את הדבר המתאים שהוא צריך לשמוע. כלומר, מה שיהיה חיובי בשבילי, לאו דווקא יהיה חיובי בשבילך. צריך להחמיא לא על דברים שאינם בשליטתו של אדם כמו מראה או תגובות החברה, אלא על איך שהאדם מנהל את חייו מבחירה".
אז רגע, אם העמוד סאטירי זה אומר שלפמיניסטיות יש חוש הומור?
שתיהן ביחד: "לא".