שתף קטע נבחר

 

מפגעי עשן בחדרה ממפחמות: "טרור אקולוגי"

תושבי חדרה מתלוננים על ריח חריף במרכז העיר, המגיע מהמפחמות לשריפת עצים בגדה המערבית. "שר החקלאות יודע שמדובר במפגע סביבתי, אך אינו נוקט בפעולות". במנהל האזרחי טוענים: "מקור הבעיה בתחומי מדינת ישראל - החקלאים הישראלים מעבירים גזם באופן בלתי חוקי לשטחי יהודה ושומרון"

מפגעי המפחמות הגיעו גם לאזור חדרה: באיגוד ערים לשמירת איכות הסביבה שרון-כרמל, התקבלו תלונות על ריח חריף באזור מרכז העיר חדרה, שמגיע משריפת עצים לפחם בג'נין. 

אילוסטרציה (צילום: באדיבות מטה המאבק בעשן המפחמות) (צילום: באדיבות מטה המאבק בעשן המפחמות)
אילוסטרציה(צילום: באדיבות מטה המאבק בעשן המפחמות)

 

עוד בכלכלה ירוקה

תיעוד: כך משליכים פסולת בניין באתרים פיראטיים בשטחים

קנס לצה"ל: מפקד אוגדה אחראי לזיהום מבסיס

תושבים בחדרה דורשים פיצוי על נזקי תחנת הכוח

 

לאחר שהגיעו תלונות על ריח חריף בעיר חדרה, קבע איגוד הערים כי המקור הינו במפחמות של הרשות הפלסטינית. "מבדיקה של כיווני הרוח עולה כי מדובר בזיהום חריף הנובע מפעילות המפחמות", אמר יו"ר איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון-כרמל, יעקב אדרי.  

יעקב אדרי (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
יעקב אדרי(צילום: ירון ברנר)

בעקבות החשש מזיהום, יצאו תושבי האזור למאבק כנגד עשן המפחמות, אשר נמצאות בטיפול הוועדה הבינמשרדית של משרד החקלאות והמשרד להגנת הסביבה. "לא נסבול את העשן התוקף את תושבי חדרה. נילחם בשיתוף הרשויות ותושבי האזור על מנת לחסל את המפגע, לא נאפשר שיפגעו בבריאות שלנו", אמרה סגנית ראש העיר חדרה, חדווה יחזקאלי.

 

בנוסף, תושבי האזור פתחו דף פייסבוק בשם "מטה המאבק בעשן המפחמות" ובו פירסמו את הטלפונים של שר החקלאות, אורי אריאל וקצין מטה איכות הסביבה, בני אלבז, האחראי על התחום בשטחים, על מנת שתושבים יצרו עמם קשר. 

 

"תושבי היישובים באזור מנשה, חריש, חדרה, זיכרון יעקב ופרדס חנה-כרכור סובלים מהמפגע הנורא של עשן המפחמות, אך משרד החקלאות אינו תומך בקבלת החלטות עליהן הומלץ בוועדה המשרדית", אמר ראש המועצה האזורית מנשה, אילן שדה.

 

שדה הוסיף: "ההמלצות של הוועדה אמורות למנוע את מעבר העץ משטחי ישראל לרשות, שם הוא משמש ליצור פחם. שר החקלאות יודע היטב שקיים כאן מפגע נוראי, שמדובר ב'טרור אקולוגי' הפוגע קשות בבריאות ובחיי אדם, אך אינו נוקט בפעולות".

אילן שדה (צילום: המועצה האזורית מנשה) (צילום: המועצה האזורית מנשה)
אילן שדה(צילום: המועצה האזורית מנשה)

 

המפחמות באזור העיר ג'נין לא פועלות באופן מוסדר, ושורפים בהן גזמי עצים על מנת שיהפכו לפחם. בעבר היו כ-34 אתרים מרכזים של מפחמות בשטחי סי אך הן נהרסו. כיום, ישנה הערכה שפועלות כ-100 מפחמות בשטחי איי ובי, ופעילותן גדלה לקראת חודש הרמאדן ויום העצמאות.

 

המנהל האזרחי לא מצליח לעצור את זרימת כל המשאיות למפחמות, אך מעל 400 כאלה אכן נתפסו. לאחרונה התקיימה ישיבה אצל יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה, ח"כ דודי אמסלם, אשר הורה למשרד החקלאות לחייב את החקלאים לטפל בגזם. בין היתר, ביקש אמסלם כי משרד הכלכלה יוציא צו שיאסור מכירת פחמים מאיו"ש לישראל.

  

מהמנהל האזרחי נמסר: "מקור הבעיה הינו בתוך תחומי מדינת ישראל, לאור העובדה כי החקלאים הישראלים מעבירים את הגזם באופן בלתי חוקי לשטחי יהודה ושומרון במקום לבצע העברה לאתר מוסדר בהתאם לחוק. הנושא מטופל כיום בוועדת הפנים והסביבה של הכנסת אשר בוחנת התקנת תקנות שימנעו עבירות אלה.

 

"לאור העובדה כי שריפה הגזם מתבצעת בשטחי בי, בהם למנהל האזרחי אין סמכות אכיפה, אנו פועלים מול גורמים פלסטינים לפיתרון הנושא בדרכים חלופיות. מעבר לכך, יחידת איכות הסביבה של המנהל האזרחי פעולת באופן יזום להחרים משאיות המובילות גזם לשריפה משטחי ישראל לתוך שטחי יהודה ושומרון במטרה להילחם בתופעה".

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "התכנית של משרדי הגנת הסביבה והחקלאות נמצאת בשלבי יישום מתקדמים וכוללת מספר פעולות שיובילו לפתרון לבעיית המפחמות. בין היתר מתגבש צו המסדיר את הכריתה וההובלה של עצי מטעים המשמשים חומר גלם למפחמות, פורסם קול קורא לרכישת מרסקות גדמים גדולות, לריסוק העצים הנעקרים במטעים והקמת מפחמות ידידותיות לסביבה, מקודמת תכנית לעידוד הקליטה של גדמי המטעים במתחמים ומתקני טיפול ייעודיים, והחל תהליך גיוס כוח אדם ייעודי לפיקוח באמצעות רט"ג, ובכך יוגבר משמעותית הפיקוח על כלל הגורמים הרלוונטיים".

 

"יש לציין כי זהו תהליך עבודה ארוך ויחלוף זמן עד שהפעילות תגרום לחיסול המפגע כליל. המפגע הנוכחי, להערכת המשרד, יימשך עד שמערומי הגדמים, שכבר נמצאים באזור המפחמות, יטופלו או יאזלו. המשרד להגנת הסביבה מצפה למעורבות יותר גדולה ושיתוף פעולה מצד משרד הביטחון ומתפ״ש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירדן שני רוקמן - המשרד להגנת הסביבה
מפחמה. ארכיון
צילום: ירדן שני רוקמן - המשרד להגנת הסביבה
מומלצים