התרופה החדשה שנותנת תקווה לחולי טרשת נפוצה
אלפי ישראלים לוקים בטרשת נפוצה, מחלה קשה העלולה להסתיים בשיתוק. רבים כלל אינם יודעים שחלו ו"סוחבים" תסמינים כמו חולשה, בעיות ראייה והפרעות בתחושה משך שנים. בנוסף, רבים מהרופאים אינם מכירים את המחלה ואת התסמינים, ונותנים לחולה תרופות לשיכוך כאבים. פריצת דרך שהוצגה בכנס הטרשת העולמי בלונדון, הצליחה לעכב את המחלה בטיפול שניתן רק פעם בחצי שנה. מומחה: "אסור לחכות, חייבים להיבדק עם הופעת הסימנים"
זה התחיל בחולשה ונגמר בשיתוק: במשך שש שנים התרוצצה קרינה יאנקוביץ, בת 37 מבאר שבע, עם סימפטומים שהלכו והחמירו. הרופאים כינו אותה "מפונקת", ואמרו לה "את סתם מפונקת". כאשר התסמינים כבר הפכו בלתי נסבלים, היא התעקשה על בדיקות מקיפות שאישרו, שש שנים מאוחר מדי - שהיא לוקה בטרשת נפוצה.
"אם היו מאבחנים אותי קודם - היה אפשר לעכב את התפרצות המחלה", היא מספרת, "אני סובלת מטרשת נפוצה מתקדמת, ומפחדת שהמצב שלי ימשיך להידרדר. כבר ניסיתי כמעט את כל התרופות, והרגשתי כמו גוש זרוק, בלי ידיים ורגליים. זו תחושה נוראית. הילדים שלי לא צריכים לראות אימא במצב כזה, וגם לא בעלי. ואני אומרת לכם - אל תזלזלו בסימפטומים, תתעקשו, פנו לפניות הציבור. קופות החולים ינסו לחסוך כסף על חשבונכם, אבל אל תוותרו עד שתקבלו אבחנה מדויקת".
פגיעה במעטפת תאי העצב
זה יכול לקרות בכל גיל: יום אחד מופיעה חולשה בגוף עד כדי שיתוק. טרשת נפוצה נחשבה פעם לגזר דין טראגי לחולים. אבל הטיפולים החדשים מצליחים להחזיר את איכות החיים לחולים וגם לעכב את התקדמות המחלה.
טרשת נפוצה היא המחלה הנוירולוגית השכיחה ביותר לנכות כיום בקרב צעירים. המחלה פורצת בדרך כלל בתקופת חיים קריטית ביותר בגילאי 20-40, ומופיעה פי 2 יותר אצל נשים. בישראל כ-5000 חולים בטרשת נפוצה, כאשר מדי שנה מאובחנים מעל 100 חולים חדשים. בנוסף, ישנם עוד עשרות ילדים הסובלים מהמחלה, גם בגילאים צעירים מאוד.
טרשת נפוצה מתפתחת באיטיות, ופוגעת במעטפת סיבי העצב. מאפיינים אותה התקפים והפוגות לסירוגין. בכמחצית מהמקרים ההתקפים הולכים ומחמירים בהדרגה והמחלה מתקדמת ללא הפוגות כלל ויכולה להוביל לשיתוק.
קצב שונה למחלה
המחלה מתפתחת בקצב שונה מחולה לחולה. שכיחה יותר בארצות צפוניות. הראשון שתיאר אותה, החל מ-1822, הוא האנגלי סר אוגסטס ד'אסטה שחלה בה בעצמו. סר אוגסטס ניהל יומן שבו תיעד בקפדנות את מהלך המחלה במשך 26 שנה, עד למותו.
טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית: תאי הדם הלבנים הקרויים לימפוציטים השייכים למערכת החיסון, פונים, מסיבה שאינה ברורה לגמרי עדיין, ותוקפים את מעטפת המיאלין המקיפה את תאי העצב של מערכת העצבים המרכזית הוהכרחית להעברת המידע העצבי. התוצאה היא פגיעה ביכולתם של תאי העצב להעביר אותות כהלכה, והשיבושים העצביים הולכים ומחמירים ככל שגדל מספר התאים הפגועים.
הטרשת הנפוצה שכיחה יותר (פי חמישה) באזורים הממוזגים לעומת הטרופיים, ויותר אצל נשים לעומת גברים. כאמור, היא מופיעה לרוב בטווח הגילים 20 - 40 שנה. סימני המחלה הראשונים תלויים במיקום הפגיעה בעצבים השונים מחולה לחולה.
סימני המחלה כוללים תחושת עקצוץ בפנים ובקצות הגפיים, חולשה מוטורית בידיים וברגליים, שיתוקים שונים, הפרעות בתחושה, טשטוש בראייה ובתיאום בין שתי העיניים, ליקויים בשיווי המשקל והפרעה בשליטה על הסוגרים.
מאפיינים את המחלה גלים של החמרה בסימפטומים עם הפוגות מלאות או חלקיות לאחריהם. לעתים ישנן הפוגות ממושכות בהתקדמותה. בכמחצית מהמקרים כאמור המחלה מידרדרת, תוך החמרה גוברת והולכת בנכות.
למרות שהטרשת הנפוצה היא עדיין מחלה חשוכת מרפא, רוב החולים חיים שנים רבות. תרופות חדשות (שאחדות מהן פותחו במכון ויצמן למדע ברחובות) מצליחות להאריך את ההפוגות בין ההתקפים, לעכב את הנכות ולשפר במידה ניכרת את איכות חייהם של החולים, באמצעות עיכוב הרס המיאלין.
התרופה החדשה: בשורה ראשונה לאלפי חולים
במשך השנים האחרונות, שקדה חברת התרופות "רוש" על חקר המחלה. התברר שבתהליך הטרשת הנפוצה מעורבים תאי דם לבנים של מערכת החיסון בשם "תאי B" החודרים למערכת העצבים וגורמים לדלקת ולנזק למעטפת סיבי העצבים הקרויה "מיאלין" באמצעות שורה של תהליכים, ביניהם שחרור רכיבים דלקתיים הקרויים ציטוקינים והשפעה על לימפוציטים מסוג T האחראים על עיקר הפגיעה במיאלין.
תאים אלו של מערכת החיסון, הולכים והורסים את מעטפת המיאלין, ופוגמים במהירות ההעברה החשמלית של האותות בסיבי העצב. התוצאה היא חוסר הגעת פקודה מסיב העצב אל המטרה – השריר, חולשה ובמקרים מסוימים שיתוק.
עם התגלית הזו, פנו בחברה לתהליך הפיתוח, שהוביל למציאת נוגדן הנקשר לחלבון הקרוי CD20 שעל תאי ה-B, ומונע ממנו להרוס את המיאלין. התרופה פותחה במהלך כעשר שנים, ונוסתה על כ-2,400 חולים במחקרים קליניים בעולם וגם בארץ.
ממצאי המחקר שהוצגו בשבוע שעבר בכנס הטרשת הנפוצה בלונדון. הם הוצגו לראשונה בכנס החברה האירופית לטרשת נפוצה לפני שנה והראו כי התרופה הביאה לעיכוב משמעותי של המחלה.
השבוע, באותו כנס, פורסמו תוצאות חיוביות נוספות מאותם מחקרים השבוע. אחרי שנתיים של טיפול הניתן לתוך הווריד אחת לחצי שנה, לא נמצאה עדות למחלה. אצל כמחצית מהחולים שטופלו בתרופה תוצאה זו, מהווה שיפור של 75% בהשוואה למטופלים שקיבלו תרופה ישנה יותר (אינטרפרון) במהלך המחקר.
התרופה הביאה גם לשיפור אצל החולים הסובלים מהצורה הקשה של המחלה – המתקדמת, ועיכבה משמעותית את נכותם של החולים.
אלא שלא די בכך שהתרופה נמצאה יעילה עבור החולים בצורה ההתקפית של המחלה, לראשונה בהסטוריה של טרשת נפוצה היא הביאה לשיפור גם עבור החולים בצורה הקשה של המחלה - הצורה המתקדמת. המחקר שבוצע בקרב קבוצת חולים זו הראה שהתרופה מביאה לעיכוב משמעותי בנכות ובהתקדמות המחלה.
"מדובר בפריצת דרך משמעותית בטיפול בחולים", אמר ל-ynet הנוירולוג פרופ' דימיטריוס קרוסיס, מנהל המכון לטרשת נפוצה בהדסה ויו"ר החברה לנוירואימונולוגיה. "עד כה לא היה לנו כלל מענה לחלק גדול מהחולים, כשהמחלה המשיכה להידרדר. התרופות החדשות נותנות תקווה לחולים הללו, כשהן מעכבות את ההידרדרות של המחלה ואפילו מעלימות את הסימפטומים..
"אני מאמין שבעתיד יפותחו עוד ועוד תרופות על בסיס המנגנון החדש שנמצא ומנגנונים נוספים, שיאפשרו אולי למנוע כליל את התפרצות המחלה ואף למנוע אותה. לציבור חשוב לדעת, שאסור להתעלם מסימפטומים ממושכים. אם מופיעים כאבים בגוף, חולשה, בעיות ראייה, אסור להזניח. אבחון וטיפול מוקדמים יכולים למנוע את התקדמות המחלה הקשה ואת ההידרדרות האופיינית לה".
הכותב היה אורח חברת "רוש" בכנס הבינלאומי לטרשת נפוצה בלונדון