לזהות התקף לב: כך תבינו מה כתוב בבדיקת האק"ג שלכם
זה נראה כמו קשקוש לעין הלא מיומנת אבל כל מקטע בתרשים האק"ג שלכם אומר לרופאים המון. אז מה זה PQRST, מה אומרים הגלים השונים, איך מזהים התקף לב ומתי יודעים שחייבים לתת שוק חשמלי?
המכשיר הפשוט שהציל מיליונים: האק"ג הוא כמו מצלמת 360 מעלות, שמביטה על הלב מכל זווית, מודדת את הפעילות החשמלית שלו ועל פיה מאפשר לזהות מחלות, הפרעות קצב לב, וסימני אזהרה מסכני חיים.
איך פועל מכשיר האק"ג?
האלקטרודות של המכשיר קוראות מעבר חשמלי. כאשר תנועת זרם החשמל של הלב מתקדמת לעבר האלקטרודה, נוצר גל חשמלי חיובי שבו הזיז בתרשים פונה כלפי מעלה. כאשר תנועת הזרם מתרחקת מהאלקטרודה, נוצר גל שלילי, כלומר הזיז בתרשים פונה כלפי מטה.
תרשים האק"ג מודפס על נייר משבצות, וכל משבצת כזו היא בעלת משמעות רבה. רוחבה של המשבצת כזו הוא 1 מ"מ, אך בעולם הרפואה רוחב זה נמדד דווקא בשניות, כאשר 1 מ"מ שווה ערך ל- 0.04 שניות. והגודל הזה חשוב מאוד לקביעת גודלם התקין של כל מרווח וגל באק"ג.
תרשים האק"ג מורכב מכמה גלים מרכזיים והמרווחים ביניהם. הגלים העיקריים שאותם אפשר לראות באק"ג נקראים PQRST. כל "קובץ" של PQRST, נקרא "קומפלקס", והוא מציין התכווצות אחת והרפיה אחת של שריר הלב. כך שבתרשים האק"ג תוכלו לראות כמה קומפלקסים כאלה של PQRST.
לתרשים האק"ג כמה נקודות חיבור – בידיים ברגליים ועל החזה. הן מאפשרות ליצור תמונה כמעט תלת מימדית של הלב מכל צדדיו, ומאפשרות לזהות היכן בדיוק מתרחשת הבעיה.
הנה כמה מהגלים והמרווחים העיקריים בתרשים, וחלק מתפקידיהם:
גל P: זהו הגל החיובי הראשון (חיובי פירושו של דבר שהוא עולה כלפי מעלה), שנראה ומסמל את מעבר הזרם החשמלי בלב דרך העליות.
גל R: הוא הגל החיובי השני בכל קומפלקס אק"ג, שמסמל את מעבר הזרם בחדרי הלב המביא להתכווצותם. באמצעות גלי R בתרשים האק"ג, קובעים את קצב הלב, וניתן לזהות באמצעותם הפרעות קצב שונות וגם חשד למחלות לב או להתקף לב.
מרווח PR: זהו המרווח בין גל ה-P, לבין הגל שנקרא R. מרווח זה מייצג את משך הזמן שלוקח לזרם החשמלי בלב לעבור מהעליה של הלב ועד להתכווצות חדרי הלב. מרווח לא תקין מעיד על בעיות הולכה חשמלית.
גל Q: זהו הגל השלילי הראשון באק"ג, כלומר פונה כלפי מטה, והוא מייצג את מעבר הזרם החשמלי במחיצה שבין העליות בלב והחדרים בלב. גל Q עמוק מאוד מסמל חוסר מעבר זרם חשמלי, כלומר אוטם בשריר הלב. אגב, מי שעבר התקף לב בעבר, יהיה בעל גל Q לרוב לכל חייו, בכל אק"ג שיבצע. גל Q זה יסמל מעין "חותמת גומי" על כך שהאיש עבר התקף לב.
גל S: מסמל תהליך חשמלי הנקרא דפולריזציה בחלק מהסיבים החשמליים בלב הנקראים "סיבי פורקינייה".
גל T: מסמל מעין טעינה מחדש של חדרי הלב, והוא הגל החיובי האחרון בכל "קומפלס" של אק"ג. הוא מעוגל מעט. שינויים בגל זה מהווים אינדיקציה לנזק לשריר הלב או להפרעות ברמות המלחים. כך למשל, גל T גבוה מאוד עשוי לסמל מצב שנקרא היפרקלמיה של עליה משמעותית ברמת האשלגן. גל T הפוך מסמל איסכמיה, שלב בהתקף לב.
מרווח ST: מייצג את רפיון חדרי הלב. והוא בעל חשיבות רבה באיתור התקף לב. כאשר מרווח זה עולה כלפי מעלה או צונח כלפי מטה – הדבר עשוי לסמל התקף לב.
בתרשים האק"ג מצויים גלים ומרווחים נוספים, והידע הנדרש לפענוח האק"ג הוא מורכב ודורש חודשים ארוכים ולעתים שנים של אימון ונסיון. המידע המופיע כאן הוא כללי בלבד, ונועד להתרשמות לגבי חשיבות תרשים האק"ג בהצלת חיים.