למה לישראלים אסור לוותר על השלום
לניהול המשבר, או מה שמכונה גם סטטוס קוו, יש תאריך תפוגה. הישראלים שרוצים לשמר את ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית צריכים לפעול למען פתרון מוסכם של שתי מדינות
אין זה סוד שרבים מהישראלים איבדו את התקווה להגיע לפתרון הסכסוך עם שכניהם הפלסטינים, ולכן אימצו גישה פטליסטית. אנשים רבים בישראל אינם מבינים מדוע האיחוד האירופי, בין היתר, ממשיך לנסות ולהניע משהו שנראה בלתי ניתן להשגה.
לנו, באיחוד האירופי, אין אשליות כי השגת שלום בין ישראל לפלסטינים היא משימה קלה, יחד עם זאת, איננו חושבים שזוהי משימה בלתי אפשרית. לעומת סכסוכים אחרים באזור – מסוריה ועד לוב – זהו בין הקונפליקטים הפתירים ביותר. יתר על כן, יש סיבות טובות מאוד לעודד גם את ישראל וגם את הפלסטינים לנקוט צעדים בוני אמון, אפילו אלה הקטנים, שיכולים לסלול בהדרגה את הדרך אל תהליך שלום אמיתי.
אולי הסיבה החשובה ביותר לכך שאסור לוותר על השלום, היא שפשוט אין אלטרנטיבה אחרת שהיא טובה יותר. לניהול המשבר, או מה שמכונה גם סטטוס קוו, יש תאריך תפוגה. ישראל יכולה רק להרוויח מיחסים טובים עם שכנה יציבה, אבל יש להם מקום לחשוש שאותם פלסטינים שמאמינים בשיתוף פעולה בנושאים החל מביטחון ועד מסחר הולכים ומתמעטים, יחד עם התחושה ההולכת ונעלמת שאפשר להתקדם לקראת השאיפה הלגיטימית למדינה ריבונית.
בטווח הארוך יותר ולמרות המכשולים הרבים שבדרך, אותם הישראלים שרוצים לשמר את ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית צריכים לפעול למען פתרון מוסכם של שתי מדינות. כי ללא האפשרות של מדינה פלסטינית עצמאית שחיה בשלום לצד מדינת ישראל – ישראל עצמה, מסיבות דמוגרפיות, לא תצליח להישאר גם יהודית וגם דמוקרטית.
שלום עם הפלסטינים מהווה המפתח לפתיחת יחסים אסטרטגיים עם מדינות ערב הפרגמטיות במזרח התיכון. כמו כן, הסכם שלום שמסדיר גבולות ברורים וקבועים יסיר מעל סדר היום את סוגיית ההתנחלויות, שהיא אחת הסוגיות הבעייתיות ביותר ביחסי ישראל עם חבריה בעולם.
האם השלום הוא קל להשגה? לא, הדרך אליו היא ארוכה וקשה. האם כדאי להמשיך ולשאוף אליו? התשובה הגורפת היא – כן. האם יש לי את כל התשובות? לא, אבל הערב אני מקווה לשמוע את דעת הציבור הישראלי בעניין.