הפלסטינים: "הזמנת אבו מאזן לכנסת - בלוף של נתניהו"
רה"מ נשא במשך 40 דקות נאום מרוכך וחף מגימיקים בעצרת האו"ם. ברשות דחו על הסף את הזמנת נתניהו לאבו מאזן להגיע לכנסת: "זה לא רציני, אין לנתניהו תוכנית להקמת מדינה פלסטינית ריבונית". ח"כ טיבי: "מהודו ועד כוש אין מנהיג רציני שמאמין למילה שלו"
ברשות הפלסטינית התייחסו אמש (יום ה') בביטול מוחלט להזמנה של ראש הממשלה בנימין נתניהו לאבו מאזן להגיע לכנסת. גורם פלסטיני בכיר אמר ל-ynet כי נאומו של נתניהו בעצרת הכללית של האו"ם היה שילוב של נקודות ממוחזרות מהעבר, שנועד לספק את דעת הקהל הפנימית בישראל ושל הקהילות היהודיות ברחבי העולם.
לדברי הגורם הפלסטיני, "מדובר בנאום צפוי ובכלל זה גם ההזמנה לכנסת. ההזמנה הזאת – לא רק שאינה רצינית אלא היא גם לא מתוחכמת. זה בלוף. אנחנו יודעים בדיוק מה התוכנית שלו והיא לא כוללת הקמת מדינה פלסטינית ריבונית. מסיבה זו אנחנו לא יכולים לקחת ברצינות את ההזמנה".
הגורם הסביר כי נתניהו יכול לחזור שוב ושוב על אמירתו שהוא מעוניין בפתרון של שתי מדינות, אך הוא לא מוכן להגדיר איזו מדינה (פלסטינית) הוא רוצה ומה הם גבולותיה. "נתניהו מחויב לפתרון של מדינה אחת ולא של שתי מדינות".
הגורם סירב להקביל את ההזמנה של נתניהו לאבו מאזן להגעה של נשיא מצרים המנוח אנואר סאדאת לכנסת ב-1977. "אי אפשר להשוות בין מצבה של מצרים אז שרק חלק ממנה היה כבוש בידי ישראל לבין מצבה של הרשות הפלסטינית שכולה כבושה בידי ישראל". הגורם הבכיר ציין לסיכום דבריו כי כשם שהפלסטינים אינם מוכנים לנהל משא ומתן רק בשביל המשא ומתן, כך הם אינם מוכנים שאבו מאזן יגיע לכנסת רק בשביל ההגעה לכנסת.
הנאום של נתניהו היה מהיותר מרוככים שהוא נשא אי פעם בפני העצרת הכללית. בנאום שנמשך 40 דקות, והיה חף מהגימיקים החביבים על נתניהו במעמדים האלה, שב ראש הממשלה כאמור על מחויבותו לפתרון שתי מדינות לשני עמים, דיווח כי העולם הערבי משנה את יחסו לישראל, והודיע כי הימים שבהם ישראל הייתה שק החבטות של האו"ם עומדים להסתיים.
בנאום, שהוקדש בחלקו הגדול לתקיפת ארגון האומות המאוחדות בשל העיסוק האובססיבי שלו בישראל ולהדגשת מעמדה המשתפר של ישראל בין מדינות העולם, ציין נתניהו כי הוא עצמו לא ויתר על חלום השלום ולא התייאש מהסיכויים להשיגו.
נתניהו ציין בנאומו כי "הפלסטינים מסרבים להכיר בזכויות שלנו - הסכסוך הזה הוא לא על התנחלויות והוא מעולם לא היה עליהן. הסכסוך הזה התנהל עשרות שנים לפני שקמה התנחלות אחת. יהודה ושומרון היו בידיים ערביות וגם אז הם תקפו שוב ושוב. גם כשפינינו את כל ההתנחלויות מעזה - לא קיבלנו שלום, אלא קיבלנו אלפי טילים שנורו עלינו. מבחינת הפלסטינים ההתנחלויות האמיתיות הן חיפה, יפו ותל-אביב".
הוא אמר עוד כי "אכן, סוגיית ההתנחלויות היא סוגיה שיש לפתור במשא ומתן, אבל הסכסוך הזה תמיד היה לגבי עצם קיומה של המדינה היהודית, בכל גבול שהוא. גבירותיי ורבותיי, ישראל מוכנה ואני מוכן לנהל משא ומתן בכל נושא, אבל על דבר אחד לעולם לא אנהל משא ומתן – על זכותנו למדינה יהודית אחת ויחידה".
מחיאות כפיים במשך שניות ארוכות
לפני כן בנאום תקף נתניהו בנאומו את האו"ם על הגינויים חסרי הפרופורציות שלו לישראל, ולכן כשבשלב זה הנוכחים באולם - בהם עשרות ישראלים ויהודים - מחאו לו כפיים במשך שניות ארוכות, הוא עמד משתאה ואמר: "וואו, מחיאות כפיים ארוכות לראש ממשלה ישראלי".
את פתיחת נאומו הקדיש כאמור נתניהו לתקיפת הארגון שמארח את העצרת. "מה שאני עומד לומר עומד להדהים אתכם - לישראל יש עתיד ורוד באו"ם. אני יודע שלשמוע את זה ממני בוודאי מפתיע אתכם משום ששנה אחרי שנה עמדתי בדוכן הזה ותקפתי את האו"ם על ההטיה נגד ישראל, והגיעה לאו"ם כל מילת ביקורת. בשנה שעברה העבירה העצרת הכללית 20 החלטות נגד ישראל הדמוקרטית ורק שלוש החלטות נגד כל שאר המדינות על פני האדמה. ישראל 20 - שאר העולם 3. ומה לגבי המועצה לזכויות אדם שבכל שנה מגנה את ישראל יותר מאת כל שאר מדינות העולם יחד? כשנשים נאנסות ונמכרות לעבדות בכל העולם - מיהי המדינה היחידה שמועצת זכויות האדם של האו"ם מגנה? ניחשתם נכונה - ישראל".
הוא הוסיף כי "האו"ם החל ככוח מוסרי והפך לפארסה מוסרית", ובהמשך הבטיח שינוי: "יותר ויותר מדינות באסיה ובאמריקה הלטינית רואות בישראל פרטנר חזק בקרב מול הטרור, פרטנר לפיתוח טכנולוגיות של המחר. היום לישראל יש יחסים דיפלומטיים עם יותר מ-160 מדינות, והקשרים האלה הופכים לנרחבים יותר ולעמוקים יותר מתמיד".
ראש הממשלה אמר כי מדינות בעולם מעריכות את יכולותיה הביטחוניות של ישראל ואת החדשנות שלה בשלל תחומים, בהם חקלאות, בריאות ומים. "ממשלות משנות את יחסן לישראל כי הן יודעות שישראל יכולה לעזור להן להגיע לעמים שלהן, להאכיל אותם ולשפר את חייהם", ציין נתניהו, וסיפר כיצד ראה זאת בעיניו שלו במהלך ביקורו באפריקה בקיץ האחרון.
הוא אמר עוד כי "עכשיו אפתיע אתכם אפילו יותר - השינוי הגדול ביותר ביחס לישראל מתרחש במקום אחר, בעולם הערבי. הסכמי השלום עם מצרים ועם ירדן הם עוגנים של יציבות במזרח תיכון לא יציב. אני מוכרח לומר לכם, בפעם הראשונה בחיי יש הרבה מאוד מדינות באזור המכירות בכך שישראל אינה האויב. הן מכירות בכך שישראל היא בת בריתן. האויבים המשותפים שלנו הם איראן ודאעש, ושגשוג ושלום הם המטרה המשותפת שלנו. בשנים הבאות נעבוד יחד בגלוי כדי להשיג את המטרות האלה".
אבו מאזן, שדיבר לפני נתניהו, נשא נאום תקיף ופסימי בעצרת האו"ם. הוא האשים כי "ישראל מוציאה להורג ומבצעת טיהור אתני". יו"ר הרשות הוסיף כי "המתקפות על המקומות הקדושים זה משחק באש, עליכם להכיר בנכבה". בהמשך דבריו תקף אבו מאזן את הצהרת בלפור וקרא לבריטניה להתנצל.
ח"כ יחימוביץ': "עכשיו שום כלום"
במערכת הפוליטית הגיבו לנאומו של נתניהו בניו יורק. ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) אמר: "כמו תמיד, לדבר הוא יודע. אכן עסקינן בשחקן תיאטרון מבוזבז - וגם הקהילה הבינלאומית מבינה זאת היטב. מהודו ועד כוש אין מנהיג רציני אחד שמאמין למילה שלו. המבטא המלוטש של נתניהו לא מצליח להסתיר את העובדה כי הוא מנהיג מדינה שמקיימת את הכיבוש הארוך ביותר בהיסטוריה המודרנית".
ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) אמרה: "אזרחי ישראל אינם צופים בתיאטרון, וראש הממשלה אינו שחקן. קצנו בנאומים שמותירים אחריהם ריק מהדהד, מבוי סתום ואפס תקווה. נשאלת השאלה, ועכשיו מה? והתשובה היא למרבה הצער – ועכשיו שום כלום. הרבה מילים ומחוות תיאטרליות, אפס יוזמה, אפס חזון, אפס מדיניות".
ח"כ עמיר פרץ (המחנה הציוני) ציין: "מדובר ביום עצוב וחסר תקווה. שני המנהיגים לא עשו דבר כדי להוריד את להבות השנאה ולא ניצלו את נאומיהם על-מנת להרחיק את האיבה בין העמים".
לאחר נאום נתניהו ומתקפתו על האו"ם נפגש ראש הממשלה עם מזכ"ל האו"ם באן קי מון לפגישת פרידה של המזכ"ל, שמסיים את תפקידו בסוף השנה. נתניהו הודה לבאן קי מון והביע בפניו את הערכתו על הגינותו. בפגישה העלה ראש הממשלה את סוגיית השבויים והנעדרים והזמין את באן קי מון לביקור בישראל, המזכ"ל העניק ל נתניהו ספר במתנה.
בהמשך הערב סיירו ראש הממשלה ורעייתו שרה בתערוכת הציורים של הדר גולדין ז"ל יחד עם הוריו של הדר שמחה ולאה גולדין והאח צור. התערוכה "The Final Peace", מוצגת באו"ם בזמן שמנהיגי העולם מגיעים לעצרת הכללית, ויזמה אותה המשלחת הישראלית לאו"ם.
בנוסף, נתניהו ושגריר ישראל או"ם דני דנון נשאו דברים במפגש עם עשרות מנהיגים אפריקאים תחת הכותרת: "חדשנות וטכנולוגיה ישראלית באפריקה". חברות טכנולוגיות וסטארטאפים ישראלים הציגו את הפיתוחים החדשניים שלהם בפני יותר מ-15 נשיאים, ראשי ממשלה ושרי חוץ מאפריקה וממדינות מתפתחות, ובפני עשרות שגרירים מרחבי העולם ומאות בכירי או"ם, ונציגי המגזר הפרטי.