למה עבודה במשמרות מסכנת לכם את החיים
מחקרים רבים כבר הראו כי עבודה במשמרות מעלה את השכיחות של מחלות לב, כלי דם, סרטן ותאונות. אנחנו לא ממליצים לכם להחליף עבודה, אבל יש לא מעט צעדים שתוכלו לנקוט כדי להפחית את הסיכון
אחד מכל חמישה אנשים עובד במשמרות, הכוללות שעות עבודה לא קבועות ועבודה בשעות הלילה. מחקרים רבים הראו עד כמה העבודה במשמרות מסוכנת לבריאות, אבל יש לא מעט צעדים שבהם תוכלו לנקוט כדי להפחית את הסכנות הרבות האורבות לכם כתוצאה מהעבודה.
אחד המחקרים שנערך באוניברסיטת צפון קרוליינה, ובדק 1,900 נשים הרות, מצא כי נשים שעבדו אפילו 30 שעות בשבוע בעמידה לא היו בסיכון גבוה ללידה מוקדמת, או ללדת עובר במשקל לידה נמוך. כך גם נשים שהרימו משאות כבדים, גם אם עשו זאת יותר מ-13 פעמים בשבוע.
עם זאת, נמצא כי בקרב 166 הנשים שהשתתפו במחקר ועבדו במשמרות לילה, היה סיכון גבוה ב-50 אחוז ללדת מוקדם מהצפוי. עדיין לא ברור מה הסיבה לכך, אולם החוקרים סבורים כי השיבוש בתפקוד השעון הביולוגי גורם לפגיעה בפעילות התקינה של הרחם בלילה.
קראו עוד בנושא:
הסיבה המפתיעה שבגללה אתם עייפים כל היום
רוצים להרגע? 8 תרגילים לבית להפגת מתחים
זהו בעצמכם: 10 סימנים בגוף שאומרים - אתם בסטרס
מחקר נוסף, שנערך על ידי חוקרי המכון הפיני לרפואה תעסוקתית בהלסינקי, נמשך 11 שנים וכלל 6,000 נבדקים, מצא כי אלה שעבדו 10 עד 12 שעות ביממה היו בסיכון גבוה ב-56% ללקות במחלת לב, התקף לב ואף להגיע למצב של מוות. אלה שעבדו שמונה עד עשר שעות ביממה לא נמצאו בסיכון מוגבר ללקות בלבם.
החוקרים אמרו כי ייתכנו מספר הסברים לממצאים. אחד מהם נעוץ בכך שאנשים שמבלים יותר זמן בעבודה מפחיתים זמן חופשי לאימון גופני או פעילויות מרגיעות. אפשרות שנייה היא שאנשים שעובדים שעות נוספות לחוצים יותר, סובלים מחרדות או דיכאון - גורמי סיכון ידועים למחלות לב. בתוך כך ציינו החוקרים כי אלה שעובדים שעות נוספות הם אלה שממשיכים לעבוד גם כשהם חולים, פעולה שעלולה להגביר את הסכנה ללב.
מחקר שנערך בצרפת לפני כשנתיים מצא כי עבודה במשמרות יכולה לשבש את השעון הפנימי של הגוף ולפגום בתפקוד המוחי, בזיכרון וביכולת המנטלית. במחקר שבוצע על 3,000 משתתפים, גילו החוקרים כי אנשים העובדים במשמרות מתחלפות רשמו ביצועים גרועים בהרבה במבדקים של זיכרון ומהירות קוגניטיבית, לעומת אנשים שעבדו בשעות רגילות.
רמת וקצב הירידה ביכולת הקוגניטיבית בקרב אנשים שעבדו במשמרות בלתי סדירות במשך 10 השנים שקדמו לבדיקה הייתה שוות ערך לירידה ביכולת הקוגניטיבית בזמן תהליך ההזדקנות.
החוקרים גילו כי הפסקה של עבודה במשמרות קשורה לשיפור בתפקוד הקוגניטיבי - מה שמסביר כי ההשפעה השלילית הפיכה - אך הם גם אמרו כי רק לאחר 5 שנים ללא עבודה במשמרות ההשפעה השלילית תיעלם.
מחקרים נוספים מצאו כי העבודה במשמרות גם מגבירה את הסיכון ללקות בגידולים סרטניים. עובדי משמרות לרוב גם אינם ישנים מספיק, ואינם "משלימים" שעות, ומכאן נמצאים גם בסיכון לתאונות עבודה ותאונות דרכים.
יש פתרונות
אז לא, אנחנו לא אומרים לכם להחליף עבודה, או לדרוש מהבוסים "אל תשבצו אותי לילות". יש לא מעט צעדים בהם אתם יכולים לנקוט שישמרו על בריאותכם: הפסקת עישון, תזונה נכונה, פעילות גופנית, מדידות לחץ דם, הקפדה על רמות הסוכר בחולי סוכרת, בדיקות שגרתיות אצל הרופאים וקבלת חיסונים בזמן.
וכמובן לא פחות חשוב - הקפדה על 7-6 שעות שינה ביממה תפחית דרמטית את הסיכון שלכם ללקות במחלות.