לא סחבק, אלוף: קנניסה בקלה לא עוצר
מחוץ לרדאר: הוא לא שופע כריזמה כמו בן ארצו היילה גברסילאסי ולעולם לא יהפוך לסמל כמוהו, אבל אחרי שניצח השבוע במרתון ברלין והתקרב לשיא העולם, קנניסה בקלה ביסס את מעמדו כרץ למרחקים ארוכים הגדול בהיסטוריה
השאלה מיהו הכוכב הגדול ביותר של האתלטיקה כיום היא רטורית. מזה שנים שהאיש, המהירות והריקודים, אוסיין בולט, ממלא את התפקיד בהצלחה אדירה ובלי יורש נראה לעין.
התשובה לשאלה מי היה הכוכב הגדול של האתלטיקה לפני שבולט פרץ בסערה לחיינו היא מעט מורכבת יותר, אבל ללא ספק אחד מהשמות הבולטים הוא הרץ האתיופי למרחקים ארוכים, היילה גברסילאסי.
גברסילאסי קנה את לבו של העולם עם ניצחונות אדירים ותוצאות מדהימות בריצות ל-5,000 ו-10,000 מ' אך גם עם החיוך הכובש שלו, הכריזמה האדירה והתפקיד הכה-חשוב שמילא כשגריר של מדינתו. גברסילאסי שמתחילת הקריירה דאג לשלוט היטב בשפה האנגלית, לא רק שם את אתיופיה על המפה והגביר את המודעות בעולם כלפי הרעב והעוני השוררים בה, אלא פעל בעצמו ליצירת מקומות עבודה עבור בני ארצו בעזרת מלונות שהקים במדינה.
השילוב המנצח בין הישגיו הספורטיביים, לאופיו הקורן ופועלו הדיפלומטי מעניקים לגברסילאסי דרך קבע מקום של כבוד ברשימת הספורטאים הגדולים בכל הזמנים לצד שמות כמו מייקל ג'ורדן, מוחמד עלי וקרל לואיס.
הכבוד העצום לו זוכה גברסילאסי ממשיך עד היום וזאת למרות שבניגוד לבולט, שיאיו של ה"קיסר" האתיופי כבר מזמן נמחקו מטבלת שיאי העולם. מי שאחראי לשבירה של שניים מתוך שלושה שיאי העולם בהם החזיק גברסילאסי, הוא בן ארצו וממשיך דרכו, קנניסה בקלה (34) שעד היום מחזיק בבטחה בשיאים ב-5,000 מ' ו-10,000 מ'.
"לא פשוט לשווק בחור ביישן"
במישור הספורטיבי בקלה ראוי לחלוטין להיזכר כרץ הגדול ביותר בהיסטוריה למרחקים ארוכים. רשימת הישגיו היא אינסופית ומגוונת. הוא מחזיק בארבע מדליות אולימפיות, שלוש מתוכן מוזהבות, חמש מדליות זהב באליפויות העולם, ובמשך שמונה שנים (2003-2011) הוא היה בלתי מנוצח בריצה ל-10,000 מ'.
יותר מכך, בקלה הוא לא רק רץ מסלול אדיר אלא גם פנומן בריצות השדה ובמרתון. סך הכול הוא מחזיק ב-11 מדליות זהב באליפויות העולם במרוצי שדה. החל מהשבוע, אחרי שניצח במרתון ברלין היוקרתי, הוא מחזיק גם בתוצאה השנייה בטיבה בהיסטוריה במרתון, 2:03:03 שעות, רק שש שניות איטי משיא העולם של דניס קימטו הקנייתי.
אלא שלמרות שהישגיו הספורטיביים מתעלים על אלו של גברסילאסי, תהילתו של בקלה בעולם פחות בהרבה מזו של קודמו.
הסיבה המרכזית לפער התדמיתי בין בקלה וגברסילאסי נובעת מההבדלים התהומיים באופיים. גברסילאסי מתחילת דרכו היה הילד האהוב של האתלטיקה ושל אמצעי התקשורת, הוא חייך בלי סוף, הרבה להתראיין, נהנה ממאגרים בלתי נגמרים של כריזמה וכאמור פעל במרץ לקידום מעמדה של אתיופיה בעולם ולהפחתת העוני.
בקלה הוא טיפוס שונה בתכלית. הוא נחשב לביישן, שונא להתראיין וגם כשהוא כבר עושה זאת לרוב מסתפק בתשובות קצרות ולקוניות. רצים ישראלים, בני העדה האתיופית, עמם שוחחתי אפילו ייחסו לו מידה מסוימת של סנוביות. בעוד גברסילאסי לא החמיץ הזדמנות להסתחבק עמם, בקלה נהג לשמור על ריחוק מסוים. גברסילאסי נתפס בעיני הרצים האחרים כ'עמך', אדם שלמרות מעמדו הרם מתנהג כבחור מן השורה ללא טיפת אגו, בעוד בקלה הוא טיפוס הרבה יותר סגור ופרטי.
גם מנהלו, יוס הרמנס, מודה שהעבודה עם הלקוח שלו היא מורכבת: "מבחינה ספורטיבית הוא ראוי להיות סופרסטאר, אבל לשווק בחור ביישן זה לא פשוט. אף אחד בעולם לא ממש מכיר את קנניסה האדם".
בקלה הוא יליד בקוג'י, ככל הנראה המקום האידיאלי ביותר בעולם לגידול רצים למרחקים ארוכים. מאותה עיירה יצאו גם האחיות דיבאבה: אג'גיהו, טירונשוגנזבה שיחד מחזיקות בשמונה מדליות אולימפיות, בת דודתם דרארטו טולו שזכתה בשלוש מדליות אולימפיות ואחיו הצעיר של קנניסה, טריקו שזכה במדליית ארד באולימפיאדת לונדון בריצה ל-10,000 מ'.
בניגוד לסיפורים אנושיים מרגשים על רצים אתיופים שרצו עשרות קילומטרים מדי יום בתור ילדים לבית הספר, כשבקלה מספר על ימיו הראשונים כרץ הוא לא ממש צובע אותם בגוון רומנטי וטוען שהגיע לתחום די במקרה. עד גיל 15 לטענתו הוא בכלל לא לקח את הריצה ברצינות, אך זמן קצר לאחר מכך הוא כבר הפך לאחד הטובים בעולם לגילו.
ב-2001, כשהיה בן 19, הוא שבר את שיא העולם לנוער ב-3,000 מ', ושנה לאחר מכן כבר הפך לכוח מרכזי בריצות לבוגרים כשזכה בדאבל באליפות העולם במרוצי שדה בריצה הקצרה והארוכה. את ההישג הזה אגב הוא שיחזר עוד ארבע פעמים ברציפות עד 2006.
החל מ-2003 ועד 2009 הוא זכה ארבע פעמים ברציפות באליפות העולם ב-10,000 מ', כשבברלין 2009 הוא השלים דאבל שכלל ניצחון גם בחצי המרחק. בבמה החשובה מכולן, האולימפיאדה הוא קטף זהב ב-10,000 מ' וכסף ב-5,000 מ' ב-2004, וארבע שנים מאוחר יותר בבייג'ינג כבר זכה בדאבל המוזהב.
את כל ההישגים הללו הוא קבע למרות טרגדיה אישית איומה שפקדה את חייו ב-2005. ארוסתו דאז, אלם טשאלה, רצה אתיופית מבטיחה שזכתה באליפות העולם לקדטיות ב-1,500 מ', התמוטטה במהלך אימון משותף עם קנניסה. טשאלה חוותה התקף לב וקנניסה דהר עמה ברכבו לבית החולים, אך היא לא שרדה את הדרך ומתה במכונית כשהיא בת 18 בלבד.
החזרה של בקלה לריצה אחרי הטראומה הנוראית ההיא לא הייתה פשוטה. באחד המרוצים הראשונים שלו הוא הפסיד אחרי שהתבלבל בספירת הסיבובים והתחיל את הספרינט מוקדם מדי. עם זאת, זמן קצר לאחר מכן בקלה רשם ניצחון הרואי בשתי הריצות באליפות העולם במרוצי שדה, למרות קרב קשה מול הרץ הקטארי-קנייתי סאיף סעיד שהאין המחזיק בשיא העולם ב-3,000 מ' מכשולים.
הפיניש המטורף
הייחוד של בקלה שהפך אותו לרץ בלתי ניתן להכנעה במשך תקופה כה ארוכה הוא המהירות המסחררת שלו בסיבובים האחרונים. בימיו הגדולים על המסלול, לא משנה עד כמה הדבוקה של הרצים המובילים נראתה צמודה, כולם ידעו שברגע שבקלה בוחר להאיץ - הסיפור גמור. כך למשל בקלה סיים ריצת 5,000 מ' באוסלו ב-2003 במהירות של 52.63 שניות בסיבוב האחרון.
המהירות האדירה של בקלה עזרה לו לשבור את שני שיאי העולם של גברסילאסי ב-5,000 ו-10,000 מ'. ב-5,000 מ' השיא העולמי של בקלה שנקבע ב-2004 עומד על 12:37.35 דקות בעוד ב-10,000 מ' הוא עצר את השעון על 26:17.53 דקות, יותר מחמש שניות מהיר יותר מהמקום השני בהיסטוריה השייך לגברסילאסי.
בדומה למנטור שלו גברסילאסי, גם בקלה החליט בשלב מאוחר של הקריירה לבצע את ההסבה למרתון הדורש חוסן מנטאלי גבוה יותר מריצות המסלול. המעבר לריצת הכביש החל לאחר מספר שנים של פציעות מטרידות שפגעו בהישגיו במסלול. השפל מבחינתו היה בלונדון 2012 כשסיים רק במקום הרביעי, אחד מתחת לאחיו טריקו, בריצה ל-10,000 מ' ולראשונה בחייו חזר מאולימפיאדה בידיים ריקות.
כבר במרתון הבכורה שלו בפריז 2014, בקלה הבהיר עד כמה הפוטנציאל שלו עצום כשניצח בזמן מצוין של 2:05:04 שעות. ההמשך עם זאת דווקא היה פחות מבטיח כשהוא מצא את עצמו פורש ממרתון דובאי ומסיים רק רביעי במרתון שיקגו במרחק של 1:40 דקות מהמנצח. אבל ההפסדים הללו היו עוד כלום ביחס למכה הכואבת שספג בקלה השנה.
בקלה חזר השנה מפציעה שהשביתה אותו למשך 11 חודשים וסיים שלישי במרתון לונדון היוקרתי. הוא קיווה מאוד להשיג את הכרטיס לאולימפיאדת ריו לפחות במרתון ואולי גם בריצה ל-10,00 מ', אך נדהם לשמוע שהאיגוד האתיופי החליט להשאיר אותו בבית בגלל שלא השתתף במספיק מרוצים חשובים.
בקלה זעם על ההחלטה וערער בטענה כי הפציעה בגיד אכילס היא שמנעה ממנו להשתתף במרוצים, אך דבר לא עזר. "אני מאוכזב מאוד ועצוב", הוא אמר ותקף את האיגוד,"קבעו מראש קריטריון שידעו שישאיר אותי בחוץ. סיימתי שלישי במרתון לונדון וזה למרות שעוד לא הייתי כשיר לגמרי. כולם יודעים שמרתון לונדון הוא הקשה ביותר, חוץ מהאנשים בהתאחדות. יושבים שם אנשים חסרי מושג באתלטיקה. הם לא לקחו בחשבון את מה שתרמתי לאתלטיקה האתיופית".
את הכעס הרב שלו תיעל בקלה למקומות הנכונים והשבוע העמיד את האיגוד האתיופי על טעותו ובגדול. במרתון ברלין, הנחשב למהיר בעולם וזה שנקבעו בו ששת שיאי העולם האחרונים במרתון, בקלה ניצח אחרי דו-קרב אדיר מול ווילסון קיפסאנג הקנייתי, תוך שהוא קובע את התוצאה השנייה בטיבה בהיסטוריה, 2:03:03 שעות, כאמור שש שניות בלבד איטי משיא העולם.
“אני חושב שעכשיו האנשים שבחרו את הנציגים לאולימפיאדה מבינים למה התלוננתי. הוכחתי בברלין למה אני מסוגל", אמר בקלה שלא שכח לעקוץ את האיגוד האתיופי.
בקלה סיפק תשובה מוחצת לא רק לאיגוד, אלא גם לכל מי שעדיין הטיל ספק בהיותו הרץ הגדול ביותר בהיסטוריה למרחקים ארוכים. גברסילאסי אמנם נגע בליבם של יותר אנשים ומופראח רשם דאבל אולימפי פעמיים ברציפות, אבל בחישוב המשוקלל של תארים ותוצאות, בקלה ניצב לפניהם. בקצב ההתקדמות הזה, לא מן הנמנע כי בעתיד הוא יהיה האדם הראשון בהיסטוריה שמחזיק בו זמנית בשיאי העולם ב-5,000 מ', 10,000 מ' ומרתון.
בקלה סימן את מדליית הזהב האולימפית במרתון כמטרה מרכזית לשלהי הקריירה שלו. על פניו ריו הייתה ההזדמנות הטובה ביותר שלו, אבל כשהוא קובע תוצאות מטורפות כמו זו שקבע השבוע, ברור שאסור לבטל את סיכוייו לעמוד בראש הפודיום בטוקיו. "למה לא בעצם?", אמר מנהלו הרמנס, "הוא יהיה בטוקיו בן 38. קריירה היא לדעתי כמו נר שבסופו של דבר נמס, אבל בקלה לא שרף הרבה מהנר הזה בשנים האחרונות".