מי קם לילדים בלילה? דילמת ההורים העייפים
אלעד העמיד פני ישן כדי לא לקום לילד, רותם ובעלה לא ישנו שלושה חודשים כי הבנות שלהם פחדו ממפלצות ועינת המשיכה לנדנד את העגלה למרות שהעבירה כבר את בתה למיטה. הורים מספרים על לילות מאתגרים במיוחד. וגם - טיפים שיעזרו לכם לשמור על שפיות ב-4 לפנות בוקר
מזל טוב, נולד לכם ילד. אתם שמחים לטייל איתו, לקלח אותו, לשיר לו שירים, להאכיל, לחבק וליהנות מהפלא שנולד לכם אבל ככל שעוברים השבועות נכנס למשוואה גם עניין העייפות. אז מי קם בלילה ואיך עושים חלוקה כזו שכולם יחיו איתה בשלום? ביקשנו מכמה הורים לגלות לנו איך זה עובד ברגעי עייפות שנראים לפעמים כמו נצח.
ההורה הנחוש נשאר לישון
"באופן כללי יש בינינו חלוקה מאוד הוגנת, נגיד כשאשתי הייתה בחופשת לידה היא הייתה קמה אל הילד ואז משלימה שעות שינה במהלך היום", מספר אלעד כליף, אבא לבן 6.5 ובן 2.5. "אחרי שהיא חזרה לעבודה סיכמנו שמי שיש לו פגישה חשובה למחרת זוכה לישון והשני קם. לפעמים כשלשנינו היו דברים חשובים בעבודה למחרת, זה כבר היה הופך לתחרותי. למשל, אם הייתי שומע שהתינוק קורא לנו, הייתי מעמיד פני ישן ומחכה שאשתי תקום".
- והיא קמה?
"לפעמים. אם היא לא הייתה מתעוררת, אז אפילו הייתי נותן לה דחיפה קלה מאוד ושוב מעמיד פני ישן. לפעמים היינו מנסים להבין למי הוא קורא: 'הנה, הוא קורא לאמא, אז קומי אליו את' או להיפך. וכמובן היו טיעונים שלא יביישו עורך דין פלילי: 'בזמן אחרון מעירים לי בעבודה שאני נראה עייף. אז בבקשה קומי את אליו'. בסופו של דבר כמובן ההורה הנחוש יותר היה מנצח, אבל רוב הזמן היינו מסוגלים לחלוק את האחריות הזו בכבוד".
שלושה חודשים ללא שינה
רותם פולונסקי, אמא לתאומות בנות 5.5 ובן 1.5 אומרת שבאופן כללי יש חלוקה מאוד הוגנת על ענייני הקימה בלילה לילדים. "היום בעלי קם יותר לגדולות, כשהן מתעוררות מסיוט או משהו מפריע להן ואני קמה לילד הקטן כי אני שומעת אותו ראשונה. בכל מקרה, שנינו עברנו תקופה די מאתגרת בזמנו עם התאומות. בגיל שנתיים וקצת שתיהן עברו למיטה 'של גדולים' ובערך שבוע אחרי זה הן גילו את העובדה שניתן לרדת מהמיטה לבד".
- הן התחילו להגיע אליכם למיטה?
"יום אחד במהלך ההשכבה, השכנים מלמעלה קדחו. אחת התאומות נבהלה ומאז הפסקנו לישון לשלושה חודשים. מאותו רגע כל השדים, הרוחות והמפלצות הקיימות בעולם הגיעו לבקר אותה. כל לילה מצאנו את עצמנו פותחים עיניים וקולטים שעומדת ילדה מול הפנים שלנו ולא מוציאה מילה. לשנינו היו לילות עם אפס שעות שינה. קנינו בובות לשמירה בלילה וסיפורים על מפלצות. במשך שעות ישבנו בעלי או אני על כיסא בחדר, ספרנו כבשים ובלטות אך ברגע שיצאנו מהחדר - אחת הבנות קמה. בסוף התקופה הזו הסתיימה, פשוט כי הבנות גדלו".
אולי יעניין אותך גם:
- שובר את הרשת: התינוק עם רעמת השיער
- הבן שלי לא רוצה לצפות איתי במשחקי כדורגל
- השמלה לא מסתובבת! גיל שנתיים האיום
הבעל לא שומע
"ברור שאני קמה בלילה", אומרת עינת זרגרי, אמא לבנות 3.5 ו-5. "הסיבה הראשונה ניא כי בעלי לא שומע. כמובן, שאם אלחש מהחדר השני שבא לי סקס, הוא ישמע תוך שנייה. הסיבה השניה - אני פשוט לא מסוגלת לישון אם משהו מפריע לאחת מהן, כך שויכוחים בדרך כלל נפטרים מאוד בקלות. אני האחראית לקום אליהן, אבל זה גרם ללא מעט בעיות משעשעות".
- העייפות הכריעה אותך?
"הייתה תקופה שגרנו אצל חמותי והצפיפות בבית הייתה די גדולה. כמובן זה רק הוסיף לאתגר של לקום בלילה. למשל, פעם אחת הבת שלי בכתה, קמתי מתוך שינה, הכנתי לה בקבוק והבאתי אותו לחמי. אין לי מושג על מה חשבתי או מה רציתי לעשות בזה. פעמים רבות הייתי דורכת על בובות וצעצועים או שמקבלת מכה וצועקת או שהבובות היו מתחילות לשיר, אבל מקרה אחד אני אזכור עוד המון זמן - לילה אחד הרדמתי את בתי בעגלה, העברתי אותה למיטה, אבל המשכתי לנדנד את העגלה עד הבוקר".
להגיע לחלוקת תפקידים מוסכמת
"אני לא אוהבת לדבר במושגים של שוויון בעשייה", אומרת שלי מילר, יועצת שינה, מדריכת הורים ומנחת קבוצות הורים במכון אדלר. "מבחינתי השיוויון הוא בערכו של האדם ולא במי עושה מה וכמה. בזוגיות ארוכת שנים יש אי הסכמות כל הזמן, אנחנו בני אדם שונים עם תפיסות שונות וזה בסדר. מה שצריך זה לשוחח באופן מכבד על חילוקי הדעות, תוך התחשבות, הגינות, הגעה להסכמה משותפת ולחלוקת תפקידים מוסכמת. לדוגמה, לאחד מאיתנו קשה בתחילת הלילה, אך בבוקר הוא קם בשעה מוקדמת - ניתן לעשות משמרות, עד 4 לפנות בוקר, ומ-4 לפנות בוקר.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
"שימו לב, כאשר אחד מכם מתעורר, אין צורך שבן הזוג יגיע 'לסייע' לו. היו אפקטיביים, נצלו את הזמן לישון, גם אם הקטנצ'יק בוכה. תסמכו על בן הזוג שלכם. ומלבד זאת, כששני ההורים בחדר התינוק או כשהם מתחלפים כאשר התינוק ער, זה גורם להתעוררות נוספת של התינוק ששם לב לדיבורים ולשינויים שיש בסביבתו".
- תני כמה עצות להורים עייפים שמנסים לגרום לילד לישון יותר טוב?
"כבר מלידה ניתן ללמד את הילד לישון נכון. אל תרגילו את התינוק לכך שהוא זקוק לגורם תלות אחד קבוע על מנת להירדם. אפשרו לתינוק להירדם במצבים שונים – במיטה, בעגלה, עם מוצץ וכו'. תינוק שרגיל להירדם רק בזמן הנקה או רק עם בקבוק או רק על הידיים לא יצליח להירדם באופן אחר ויהיה תלוי בגורם תלות חיצוני על מנת להירדם. בנוסף, חשוב לשמור על סדר יום וטקסים. הורים רבים בונים טקס ערב, שהוא אכן חשוב, אך אל תשכחו את טקס הבוקר. הקטנטנים אינם יודעים מתי מתחיל או מסתיים היום. עלינו לסמן להם. לכן, טקס בוקר בו נפתח חלונות, נכניס אור לחדר, נחליף חיתול ונשיר ביחד יסמנו את תחילתו של היום".
- מה עוד יכול להרגיע אותם?
"תינוקות וילדים צריכים להרגיע את החושים ולהפחית אנרגיות בסוף היום. מוביילים שונים במיטת התינוק גורמים לו להתעוררות וסקרנות, כאשר המטרה שלנו היא הפוכה. כדאי לשים מוביילים מחוץ למיטת התינוק ולא לפני שינה. הילדים הגדולים יותר עסוקים לפני השינה במחשב, בטלוויזיה ובסמארטפונים. הפחיתו את החשיפה למסכים לפחות שעה לפני השינה כדי לא להפריע לפעילות של הורמון השינה בגוף. זה יעזור להירדמות מהירה ובריאה יותר.
"החיבור לשינה ולמיטה צריך להיתפס אצל התינוק כחיובי ונעים. במיוחד בגילאים הקטנים (עד גיל שנה), היו שם איתו, תנו לו מענה, דרך מגע וחום ונוכחות חיובית. אל תשאירו תינוק בוכה במיטה ואל תצאו מהחדר ללא התייחסות".
מה הדרך הנכונה להרדים את התינוק? צפו בבייבי טוק: