שתף קטע נבחר

 

"רופא לא יכול לסגת". נלחמים באלימות בבתי החולים

צפיפות, לחץ ומענה אכיפתי לקוי הובילו לעלייה קיצונית במקרי האלימות בבתי החולים בשנים האחרונות - והפכו את חייהם של אנשי הצוות הרפואי לסיוט. פיילוט משולב של משרד הבריאות והמשרד לביטחון הפנים גרם להפחתה ניכרת בתופעה בבתי החולים שבהם נוסה. השר ארדן: "נעמיק את האכיפה". צפו בתיעוד.

בשנים האחרונות נאלצים הרופאים ואנשי הצוות הרפואי להתמודד עם תופעה קשה שהלכה והתרחבה: האלימות בבתי החולים. בשנה שעברה החל פיילוט של המשרד לביטחון הפנים ומשרד הבריאות להתמודדות עם התופעה, שבמסגרתו הוצבו שוטרים בשישה בתי חולים נבחרים והחלו בכמה פעולות מניעה ואכיפה. נתונים שנאספו בקרב שני המשרדים הביאו לשביעות רצון מהתקדמות הפיילוט, ועל כן החליט השר לביטחון פנים גלעד ארדן להרחיב את הפרויקט לתשעה בתי חולים נוספים.

 

קשה למנות את הגורמים לאלימות בבתי החולים, אך ייתכן כי האווירה המתוחה, הצפיפות והלחץ במוסדות הרפואיים, בשילוב עם מענה אכיפתי לקוי – גרמו לעלייה בכמות מקרי האלימות כלפי אנשי צוות רפואי ובמקביל לירידה בתחושת הביטחון של עובדי בית החולים, שהרגישו לעתים חסרי אונים. בין מקרי האלימות הנפוצים: תקיפת עובדים, איומים, אלימות מילולית וגרימת נזק לרכוש. צילומי מצלמות אבטחה מבתי החולים, הנחשפים כאן לראשונה, נותנים הצצה לרגעים שבהם חייהם של אנשי הצוות הרפואי בבתי החולים יכולים להפוך לסיוט.

 

תיעוד: אלימות בבתי החולים

תיעוד: אלימות בבתי החולים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לפי המתווה החדש, שאושר לאחרונה על ידי ראש אגף התכנון במשטרה, יוצבו בסך הכול 25 שוטרים קבועים ב-15 בתי חולים ברחבי הארץ. זאת לאחר שבמהלך הפיילוט הוצבו תשעה שוטרים בשישה בתי חולים שנבחרו לבחינת התוכנית. במקביל בוחנים במשרד לביטחון הפנים מענה אופרטיבי לבתי חולים קטנים יותר, שבהם מספר האירועים מצומצם.  

"מי שלא חווה מה זה אלימות בבית חולים - לא חווה אלימות" ()
"מי שלא חווה מה זה אלימות בבית חולים - לא חווה אלימות"

 

"כשרופא מטפל בחולה ויש אלימות – הוא חייב להמשיך לטפל"

דני שחר, מנהל תוכנית "עיר ללא אלימות" במשרד לביטחון הפנים וממונה על הפרויקט בבתי החולים, אומר ל-ynet כי "מי שלא חווה מה זה אלימות בבתי חולים – לא חווה אלימות. די לראות את סרטוני האבטחה כדי להכיר את מה שקורה בבתי החולים".

 

"חשוב להבין בהקשר זה: פקח או בעל תפקיד אחר שנתקל באלימות יכול לסגת. רופא או אחות לא יכולים. כשרופא מטפל בחולה ויש אלימות, הוא חייב להמשיך ולטפל. אם הוא פוגש קרוב משפחה אלים בבית החולים – הוא ייראה אותו אחר כך גם בחדר הטיפולים", מוסיף שחר.

השר ארדן: "האלימות כלפי סגלים רפואיים היא פגיעה ישירה במטופלים ובציבור" (צילום: מרים אלסטר פלאש90) (צילום: מרים אלסטר פלאש90)
השר ארדן: "האלימות כלפי סגלים רפואיים היא פגיעה ישירה במטופלים ובציבור"(צילום: מרים אלסטר פלאש90)
.

 

"הפיילוט כלל הצבת שוטרים בבתי החולים, עבודה עם אמצעים טכנולוגיים בתוך בית החולים, הכשרות והדרכות של עובדי בתי החולים וגם 'מניעה מצבית' (מניעת אווירה שיכולה ליצור אלימות, ר"י) כמו איך כדאי שייראה חדר המתנה שיהיה ידידותי. זה יצר מהפכה – גם כגורם מרתיע וגם כשהצבנו שוטר ככתובת בתוך בתי החולים. אנחנו רואים ירידה משמעותית בבתי החולים שבפיילוט – בין שישה לכמעט 70 אחוזים. תחושת הביטחון של הסגל הרפואי עלתה בסקר רחב מאוד בקרב כל הסגל של בית החולים. בחזית הרשימה אלו בדרך כלל האחיות ואחר כך גם רופאים ומאבטחים. יש עלייה משמעותית במדד תחושת הביטחון".  


תוך שנה: ירידה של 35% במקרי האלימות

הפיילוט התקיים בבתי החולים איכילוב, רמב"ם, אסף הרופא, וולפסון, הלל יפה ונהריה. לפי נתוני משרד הבריאות, בבתי חולים אלו אירעו מאות אירועי אלימות נגד הצוותים הרפואיים מדי שנה, במהלך השנים שקדמו להפעלת הפיילוט – מרביתם בבתי החולים רמב"ם ואיכילוב.

 

כך למשל, בשנת 2014 דווחו 420 אירועי אלימות בבית החולים רמב"ם ו-697 אירועי אלימות בבית החולים איכילוב, ואילו בשנת 2013 דווחו 251 אירועי אלימות בבית החולים רמב"ם ו-385 אירועי אלימות בבית החולים איכילוב. מנתוני המשרד לביטחון הפנים ביחס לכל בתי החולים, עולה כי מרבית האירועים מסווגים כהפרעה לסדר הציבורי, אולם יש כאלו המסווגים כקטטות ואף כדקירה או ניסיון דקירה. למרות המספרים הגבוהים, מספר התיקים המשטרתיים שנפתחו בשנים שקדמו לפיילוט עומד על כמה עשרות בשנה.

 

פילוח הנתונים האחרון, שבו הושוו מספר אירועי האלימות בין החציון הראשון ב-2015 ל-2016, הביא לשביעות רצון רבה בקרב המארגנים. בחציון הראשון של שנת 2014 נתוני מערכות הביטחון של בתי החולים דיווחו על 661 מקרים בחמשת בתי החולים שהשתתפו בפיילוט, ובחציון הראשון של 2015 שבו החל הפרויקט לפעול עדיין נמשכה העלייה בכמות המקרים ודווחו 809 מקרים, ואילו השנה דווחו 531 מקרים בלבד – ירידה של 35 אחוזים מ-2015 ו-20 אחוזים מ-2014.  

 

הנתונים הבולטים ביותר מתבטאים בפילוח הירידה לפי בתי חולים, שם מתברר כי בחלק מבתי החולים נרשם שינוי קיצוני במיוחד: באחד מהם בחציון הראשון דווחו 82 אירועי אלימות בלבד בהשוואה ל-261 בשנת 2016.

  

נתון נוסף שעלה בסקרי דעת הקהל הוא אחוז דיווח של נפגעים למשטרה על אלימות בבתי החולים, שעלה מ-75 אחוזים בשנת 2015 ל-86 אחוזים בשנת 2016. בסוף השנה צפוי להיערך מחקר פנימי במשרד לביטחון הפנים שיבדוק את מספר כתבי האישום שהוגשו במהלך הפיילוט ואת התיקים המשטרתיים – כדי לבחון את ההשפעה גם בתחום זה.

 

"אני רואה חשיבות עליונה במתן מענה לבעיית האלימות נגד הסגלים הרפואיים בבתי החולים ברחבי הארץ", ציין השר לביטחון הפנים גלעד ארדן על החלטתו להרחיב את התוכנית. "אני רואה אותה בחומרה רבה, ומתכוון להעמיק את האכיפה ואת ההרתעה נגדה. אני מקווה שהמסר הזה ייקלט ויופנם בהקדם האפשרי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים