שתף קטע נבחר

 

מורים, הורים ותלמידים נגד משרד החינוך: "מחדל השכר חוזר מדי שנה"

המורים קיבלו רק חלק מהשכר לחודש ספטמבר ופנו למבקר המדינה: "הזכות להתפרנס בכבוד נרמסת". הורים ותלמידים תומכים במאבקם. ארגון המורים מתכוון להגיש תביעה נגד משרד החינוך והכריז על סכסוך עבודה. משרד החינוך: "נעשתה עבודה מקיפה לוודא שהם יקבלו את שכרם באופן מלא"

מחאת המורים על אי קבלת שכר מלא בחודש ספטמבר צוברת תאוצה. בימים האחרונים הצטרפו 6,000 חברים חדשים לקבוצת המאבק בפייסבוק, וכעת היא מונה כ-14 אלף חברים. יו"ר ארגון המורים, רן ארז, הכריז על סכסוך עבודה מול משרד החינוך. ארגון המורים העל-יסודיים הודיע היום כי הוא מגיש תביעת ענק נגד משרד החינוך על פגיעה בשכר המורים, בנוסף לסכסוך העבודה שהוכרז.

 

במסמך שהוציא היום קורא ארז למורים להגיע לסניפי הארגון ולדווח על הפגיעה בשכרם. "כחברי הארגון שמורה לכם הזכות להצטרף לתביעה אם נפגעתם מניכויים שונים", נמסר בהודעת ארגון המורים העל-יסודיים. "מורה המעוניין שהניכוי משכרו יילקח בחשבון בתביעה אותה מגיש ארגון המורים, מתבקש לפנות באמצעות מזכירי הסניפים, תוך ציון הסכומים שנוכו שלא כראוי ומסירת תלוש השכר שבו מופיעים הניכויים (בחודשים ספטמבר-אוקטובר השנה). יודגש: לא מדובר רק בניכויי הוצאות הנסיעה, אלא גם בגין ניכויים אחרים, אי תשלום גמולים או כל היקף המשרה וכל ניכוי שאינו במקומו". 

 

אתמול שלחו מובילי המאבק מכתב בנושא למבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא, בבקשה שיבדוק את הנושא. "ברצוננו להתריע בפניך על מחדל השכר המתמשך של עובדי ההוראה במדינת ישראל, כאשר הזכות להתפרנס בכבוד נרמסת בכל פעם מחדש עקב אי תשלום שכרם של עובדי ההוראה בחודשים הראשונים של שנת הלימודים", נכתב.

יו"ר ארגון המורים, רן ארז. הכריז על סכסוך מול משרד החינוך ()
יו"ר ארגון המורים, רן ארז. הכריז על סכסוך מול משרד החינוך
  

הכותבים ציינו כי מדובר בעובדי הוראה שמועסקים במשרד החינוך, על ידי הרשויות המקומיות ובבתי ספר בבעלות פרטית, שלא קיבלו בתלוש המשכורת הראשון חלק מרכיבי השכר, בהם: שעות נוספות, גמול ניהול, גמול השתלמות, גמולי בגרות ועוד. "בכל יום שעובר יש עוד ועוד עובדי הוראה המעידים על המחדל המתמשך בתשלומי השכר. מצב זה של זלזול מתמשך בעובדי ההוראה לא יכול להימשך, ולכן אנו מבקשים את בדיקתך המקיפה והמעמיקה".

 

ס' מועסקת באופן ישיר על ידי משרד החינוך ומלמדת מדעים בבית ספר יסודי. השנה היא החלה ללמד במערכת החינוך באופן עצמאי, לאחר שבשנה שעברה הייתה בהתמחות. כשקיבלה את תלוש המשכורת של חודש ספטמבר נדהמה לגלות כי קיבלה שכר של 3,000 שקל בלבד, מחצית מהשכר שמגיע לה. "התחושה מאוד קשה", היא אומרת, "זרקתי ארבע שנות לימודים ועשרות אלפי שקלים לפח?".

 

תלושי השכר של חלק מהמורים לא עודכנו. אילוסטרציה (צילום: ablestock) (צילום: ablestock)
תלושי השכר של חלק מהמורים לא עודכנו. אילוסטרציה(צילום: ablestock)
 

בתלוש השכר נרשם לה כי היא עובדת במשרה של 48 אחוז, כשבפועל היקף משרתה הוא 86 אחוז. אם לא די בכך, בתלוש השכר לא עודכן שהיא סיימה את ההתמחות שלה ושהיא מורה מן המניין. "זה מאוד קשה, אני מרגישה די כלואה, חוזרת הביתה, מכינה מערכי שיעור, אבל אין לי את האופציה הכלכלית ליהנות מהחיים כמו שהייתי רוצה. זו האווירה בחדר המורים. אני דור חמישי להוראה, לבוא ולהגיד 'אני מוותרת כי המדינה שלי לא יודעת להעריך את המקצוע' - זה כואב. אני לא רוצה לצאת מהמקצוע".

 

מ' היא מורה לאזרחות בתיכון בארץ. היא מחנכת, רכזת מקצוע ומגישה לבגרות, המשכורת הממוצעת שלה היא כ-7,000 שקל בחודש. אלא שבתחילת אוקטובר גילתה כי לחשבון הבנק נכנס סכום של 3,562 שקלים בלבד. "הייתי בהלם, באותו רגע חשכו עיניי", היא אומרת. "לא קיבלתי שכר על גמול השתלמויות שעברתי בחודשים האחרונים, על גמול חינוך בשל היותי מחנכת, על גמול בגרות, ריכוז מקצוע ועוד. מדובר בכמעט 3,500 שקל. משרד החינוך מתעלם מכך שאנחנו רוצים להתפרנס בכבוד. השכר שלי גם כך לא גבוה, אני לא מבקשת להשתכר כמו שרי אריסון אלא פשוט לקבל את מה שמגיע לי. אני אוהבת את המקצוע שלי ועושה זאת מתוך שליחות, אבל זה לא הוגן להתחיל את חודש אוקטובר במצב כזה עם שני ילדים קטנים, אני במינוס מטורף".

 

 

95 שקל לבנק בחודש ספטמבר ()
95 שקל לבנק בחודש ספטמבר

 

מ' מועסקת על ידי הרשות המקומית שבה היא עובדת ולא על ידי משרד החינוך. בשל כך טוען המשרד כי האחריות למשכורתה מוטלת על הרשות בלבד, אלא שמ' דוחה את הטענה בתוקף. "זו התנערות מוחלטת", היא אומרת, "נכון שאני מועסקת על ידי העירייה, שזו בעיני בעיה בפני עצמה, אבל מאיפה הרשות מקבלת את הכסף למשכורת שלי? ממשרד החינוך. מי מאשר לי את הגמולים? משרד החינוך. ברור שהם יחפשו על מי להטיל את האשמה, אבל הם צריכים לעשות בדק בית רציני מאוד כי מדובר בטעות שחוזרת על עצמה במשך שנים".

 

ש', מורה נוספת שמועסקת על ידי משרד החינוך מספרת: "חזרתי ב-1 בספטמבר אחרי חופשת לידה. יש לי קביעות, ידעו שאני חוזרת, היה לי שיבוץ, שעות והכל". אלא שב-1 באוקטובר נדהמה לגלות כי משכורתה עומדת על 95 שקלים בלבד. "הורידו לי את כל המשכורת כמעט בגלל שלא עדכנו שחזרתי לעבודה. אמרו לי שבגלל הטעות תיכנס לי מקדמה, מה שטרם קרה, ובינתיים אני צריכה לשלם משכנתה, גני ילדים".

 

קוזז החזר הנסיעות למורים

מחאת המורים החלה בין היתר גם בגלל שמורים רבים גילו ערב החג שקוזזו להם סכומים רבים בעקבות הרפורמה בתחבורה הציבורית. בעקבות כך פתח משרד החינוך בימים ראשון, שני וחמישי, בין השעות 11:00-09:00 ובין 17:00-14:00, מוקדי מידע לעובדי ההוראה שמאוישים על ידי חשבי שכר ומספקים מידע אודות ההחזר הכספי או בכלל אודות תלוש השכר.

 

שר החינוך נפתלי בנט. "המשרד פועל ללא לאות" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שר החינוך נפתלי בנט. "המשרד פועל ללא לאות"(צילום: גיל יוחנן)
 

אתמול הודיע יו"ר ארגון המורים, רן ארז, על סכסוך עבודה מול משרד החינוך. במכתב ששלח לממונה על השכר במשרד האוצר הוא דורש להחזיר לאלתר את כל הניכויים, לקבוע כי כל ניכוי שכר עתידי לא יעלה על 5 אחוזים משכר המורה וייעשה לאחר בירור והודעה מראש. מזכ"ל הסתדרות המורים, יוסי וסרמן ייפגש ביום חמישי הקרוב עם שר החינוך נפתלי בנט, במטרה לסיים את משבר החזרי הנסיעות לעובדי ההוראה. וסרמן יחד עם השר וראשי משרדו מתכוונים לגבש פיתרון מערכתי כדי שתקלות מהסוג שאירעו ערב החג לא יחזרו על עצמן בעתיד.

 

במקביל, פורום ועדי ההורים היישוביים הביע תמיכה במאבק המורים. יו"ר הפורום פז כהן: "אנחנו תומכים במאבק הצודק של עובדי ההוראה בדרישה לקבלת שכר מלא ובזמן. מאבק לחינוך טוב ואיכותי הוא מאבק של הורים ומורים יחד. נתחיל משכר הוגן למורים, תנאי עבודה הולמים וחיזוק השותפות במשולש הורים, מורים ותלמידים".

 

מועצת התלמידים והנוער הארצית פרסמה היום הודעה שתומכת במורים: "מחדל השכר

חוזר על עצמו מידי שנה. תופעה זו מזלזלת ופוגעת בזכותם של המורים, מחנכי דור העתיד, להשתכר בכבוד וביכולתם לחנך בצורה מיטבית את התלמידים בישראל. אנו קוראים לשיח בין משרד החינוך והמורים כדי לפתור את המצב במהירות המירבית".

 

חנן יזדי, יושב ראש מועצת התלמידים והנוער הארצית: "לא ניתן לפגוע בכבודם ובפרנסתם של מחנכינו, יש לפתור את הבעיה אחת ולתמיד כדי להבטיח תעסוקה הולמת לאנשים שנותנים את כל זמנם ומרצם למען החינוך בישראל. אנחנו צריכים להביא לסיום המאבק במהירות בצורה המכבדת את כל הצדדים". 

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המשרד פועל ללא לאות כדי להבטיח שהמורים יקבלו את מלוא שכרם, ופועל לתקן באופן מיידי כל דיווח. המשרד ביצע השנה היערכות מיוחדת ורחבת היקף כדי לייעל את קליטת 120,000 המורים במערכת ובכללם המורים החדשים. הוכנסו חידושים טכנולוגים ונעשתה עבודת שטח רחבת היקף, כדי לוודא שהמורים יקבלו את שכרם באופן מלא. המשרד ישמח לקבל מידע אודות התלונות שהועלו, כדי שנוכל לבדוק ולטפל בהן באופן מיידי".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים