השומן במזון? זה לא מה שמשמין אותנו
שנים אנחנו מקפידים ומשתדלים להפחית את צריכת השומן בתפריט שלנו, אבל עכשיו מחקר חדש מטיל ספק גדול בקשר שבין צריכת שומן להשמנה. אז מה צריך לאכול כדי לשמור על הבריאות?
הגיוני וגם מקובל לחשוב, שאכילה של מזון עשיר בשומן גורמת להשמנה. זה אכן הגיוני גם לאור העובדה שגרם אחד של פחמימה מספק 4 קלוריות, כך גם גרם של חלבון, ואילו גרם אחד של שומן מספק לגופנו 9 קלוריות. יותר מפי שניים.
כך, מזה עשרות שנים אנחנו מקפידים ומשתדלים להפחית את צריכת השומן בתפריט שלנו, מעדיפים בשרים דלי שומן, מוצרי חלב מופחתי שומן, מצמצמים חמאה, אבוקדו ושמנים צמחיים, מטגנים בצל בכף אחת של שמן וחביתה בתרסיס.
אבל מחקר חדש מטיל ספק גדול בקשר שבין צריכת שומן להשמנה. ועוד יותר מכך, מצביע על כך, ששמנים מסוימים יכולים אפילו להפחית את מסת השומן בגוף, במיוחד את זה אשר הינו המסוכן ביותר לבריאות.
כך למשל, שמן זית ואגוזים מכילים כמויות גדולות יחסית של שומן, אבל השומן בהם הוא בעיקר שומן בלתי רווי, אשר נחשב טוב יותר לבריאות מאשר שומן רווי במזונות המבוססים על החי כגון בשר וגבינה.
השמנים שהפחיתו את היקף המותניים
במחקר המדובר, שפורסם בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology , גברים ונשים שהקפידו על דיאטה ים תיכונית, שהוכחה כבר כטובה לבריאות וכללה בין השאר צריכה גבוהה של מאכלים עתירי שומן כמו שמן זית ואגוזים, איבדו יותר משקל מהיקף המותניים שלהם מאשר האנשים שלקחו חלק במחקר והונחו פשוט להפחית את צריכת השומן שלהם.
במחקר נכללו כמעט 7,500 אנשים מבוגרים, שרובם סבלו מעודף משקל או מהשמנת יתר, שלכולם הייתה גם סוכרת מסוג 2 או לפחות שלושה גורמי סיכון למחלות לב.
האנשים שהשתתפו במחקר התבקשו להקפיד על אחת משלוש דיאטות: דיאטת ים תיכונית שכללה בין השאר לפחות 4 כפות שמן זית כתית מעולה בכל יום, דיאטת ים תיכונית עם לפחות שלוש מנות של אגוזים בכל שבוע, או דיאטה רגילה, שבה הומלץ למשתתפים להימנע מצריכת שומן בתזונה שלהם.
במחקר נמצא כי לאחר חמש שנים, אנשים בקבוצת שמן הזית איבדו מעט משקל, אך בהבדל מובהק סטטיסטית בהשוואה לקבוצת הביקורת. בשתי הקבוצות שצרכו אגוזים ושמן זית חלו ירידות בהיקף המותניים לעומת קבוצת הביקורת.
איזון בין הקלוריות שצורכים לבין הקלוריות ששורפים
זהו אינו המחקר הראשון המראה כי אכילה של יותר שומנים מהצומח אינה מביאה להיקף מותניים גדול, במילים אחרות להשמנה באיזור הבטן, שהיא זו אשר מזיקה לבריאות.
תוצאות מחקר זה עולות בקנה אחד עם מגוון של מחקרים תצפיתיים קודמים שהראו גם כן שאכילת יותר שומן איננה קשורה באופן ישיר לעודף משקל. יתרה מכך, היום יודעים כמעט בוודאות כי ההנחיות בשלושים השנים האחרונות להפחית צריכת שומן, ושימת דגש רב על צמצום צריכה של שומנים מכל הסוגים, הביאה לעלייה בצריכה של פחמימות וסוכרים, ואלה גורמים גם גורמים להשמנה.
שמירה על משקל גוף תקין דורשת איזון בין הקלוריות שצורכים מול הקלוריות ששורפים, אך נראה כי לשומנים מן הצומח יש השפעות שונות על משקל, מאשר לקלוריות שמקורן בשומן מן החי ובמיוחד מפחמימות.
לפיכך, ההמלצה של עורכי המחקר היא להתמקד באכילה של מזון בריא, להרבות באכילה של ירקות, לצמצם צריכה של סוכרים, ולא לדאוג לשומנים, בעיקר לא לשומנים הבריאים המצויים בשמן זית, אגוזים ואבוקדו.
הכותבת היא דיאטנית קלינית
בשיתוף תנובה