בקשה לייצוגית: הביטוח לא מאפשר למשוך פיצויים
בקשה לתביעה ייצוגית בסכום של 479 מיליון שקל הוגשה נגד חברת הביטוח כלל בטענה כי אינה מאפשרת משיכת כספי פיצויים שהופקדו בחברה, לפני גיל הפרישה
תביעה נגד כלל ביטוח ובקשה להכיר בה כייצוגית בסכום של 479 מיליון שקל הוגשה לאחרונה לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב. התובעת ביקשה למשוך את כספי הפיצויים שהופקדו עבורה בכלל ביטוח מכוח צו הרחבה לפנסיה חובה, אלא שבקשתה נדחתה עקב סירוב של המעסיק לשחרר את כספי הפיצויים. כלל טענה שעל התובעת להשאיר את צבירת הפיצויים בחברה והיא תוכל לקבלם רק בגיל פרישה, ובתנאי שלא תמשוך את כספי התגמולים בפנסיה בפדיון מוקדם.
על פי כתב התביעה, התובעת, בסיוע של ארגון העובדים של עורכי הדין השכירים, פנתה לקבל את עזרת ההסתדרות, אולם נציגי ההסתדרות הסכימו דווקא עם עמדת המעסיק וחברת הביטוח, לפיה התובעת אינה זכאית למשוך את צבירת הפיצויים לפני גיל פרישה.
על פי התביעה, שהוגשה באמצעות עו"ד גל גורודיסקי, עמדת חברת הביטוח, המעסיק וההסתדרות מבוססת על פרשנות שגויה של צו ההרחבה לפנסיה חובה. הפרשנות הנכונה לדבריה, צריכה לאפשר לעובד למשוך את כספי הפיצויים שנצברו בהסדר הפנסיוני גם במקרה בו הוא התפטר.
יצוין, כי צו ההרחבה לפנסיה חובה, קובע כי כספי צבירת הפיצויים אינם ניתנים להחזרה למעסיק, למעט במקרה של פדיון מוקדם, שבו העובד משך כספים מקופת הגמל לפני "אירוע מזכה" שהוא אחד מאלו: מוות, נכות או פרישה בגיל 60 ויותר. במקרה של פדיון מוקדם, משיכת הכספים מחייבת את העובד גם במס-קנס בשיעור גבוה.
לדברי התובעת, חברת הביטוח אינה טוענת כי כספי הפיצויים אינם שייכים לה, אבל למרות זאת היא מתעקשת לשמור את הכספים ברשותה ומסרבת לשחרר אותם בטענה כי יש להשאיר את כספי הפיצויים בחברת הביטוח עד גיל פרישה של התובעת. זאת, על מנת לבדוק האם לא משכה את הכספים בקופה בפדיון מוקדם, לפני "ארוע מזכה".
על פי התביעה, טענה זו של החברה אינה סבירה, ויש לבדוק אם העובד משך את כספי הפנסיה שנצברו במהלך תקופת העבודה, לכל המאוחר במועד סיום העבודה. רק אם העובד משך את הכספים בפדיון מוקדם לפני סיום העבודה, רשאי המעסיק להחזיר לעצמו את צבירת הפיצויים במועד סיום העבודה. לדבריו, אין בסיס לפרשנות לפיה עובד צריך לחכות עשרות שנים עד גיל פרישה כדי לקבל את צבירת הפיצויים שלו.
התביעה הוגשה גם נגד המדינה, המעסיקה הקודמת של התובעת.