שתף קטע נבחר

 

מלך המדבר: 7 מתכונים עם סילאן

עם דג, בתבשיל קינואה ואפילו בסטייק אנטריקוט: כל מה שרציתם לדעת על התמר, הפרי הכי ישראלי, וגם מקבץ מתכונים חגיגיים וטעימים במיוחד עם דבש תמרים

בשנים האחרונות התמרים - שהרוויחו את כניסתם לרשימה המכובדת של שבעת מיני הפירות בזכות העובדה שפרשני התלמוד פירשו את המילה "דבש" כדבש תמרים - זוכים לעדנה מחודשת, לא רק בקרב הטבעונים אלא הם משמשים גם תחליף ראוי לשוקולד ומתוקים אחרים. אפשר למצוא אותם בסלטים, במנות עיקריות, כחלק מרוטב מתקתק או בשילוב תבשילים עם בשר.

 

מקורו של התמר בארץ, והוא מוזכר כבר בכתבי ההסטריונים של יוון העתיקה. בשלהי ימי הביניים נכחדו התמרים מאדמת ישראל בשל סיבה שאינה ידועה, ועשו קאמבק רציני במחצית הראשונה של המאה העשרים כחלק מהניסיון הציוני להפריח את השממה ששררה כאן.

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

מרבית גידולי התמרים בישראל ממוקמים מבקעת כנרות בצפון ועד לדרום הערבה, ובמטעי "קבוצת כנרת" גדלים כיום תשעה זנים שונים: חלאווי העיראקי הרך, המתוק ובעל המראה המוארך; דרי (המכונה גם "התמר השחור") היבש, המתוק והעשיר בברזל שגם ידוע בלולבים המהודרים שלו שמשמשים למצוות ארבעת המינים בחג הסוכות; אמרי המצרי בעל צבע הענבר והמרקם הפריך, שהופכים אותו למתאים במיוחד למילוי ולהוספה לתערובת גרנולה וסלטים וחדראווי, שהוא זן של תמרים בעלי טעם שוקולדי ומרקם בשרני ונימוח.

 

תמצאו שם גם את זהידי, זן יבש, מתוק, זהוב ומעוגל וגם בין הזנים האהובים ביותר על יוצאי עדות המזרח; ברהי נחשב למופחת קלוריות בהשוואה לזנים האחרים והוא מעוגל וצהוב וחיאני המצרי בעל צבע כהה ומבריק ומרקם פריך ובשרני. וכמובן, איך אפשר שלא להזכיר את המג'הול, זן שמקורו במרוקו ונחשב ל"מלך התמרים" הודות לגודלו, טעמו העשיר במיוחד ומרקמו הנימוח והעסיסי.

 

קבלו שבעה מתכונים עם סילאן, או כפי שהוא מכונה - "דבש תמרים", שישתלבו נפלא על שולחן החג שלכם.

  

תבשיל קינואה אדומה עם ירקות ברוטב טחינה-סילאן

אולגה טוכשר  

המצרכים (ל-6-4 מנות):

2 כפות שמן לטיגון

1 בצל גדול, חתוך לקוביות קטנות

2 גזרים בינוניים, מגוררים

4-5 פרחי ברוקולי טריים או מופשרים, מפורקים לפרחים קטנים

2 כוסות קינואה אדומה

4 כוסות מים רותחים

2 כפות סילאן

1/2 כף מלח

1/2 כפית פלפל שחור

1/2 כפית כמון

1/2 כפית כורכום

להגשה-

3-2 כפות טחינה מלאה גולמית

1/2 כוס מים קרים (או עד שהטחינה מגיעה למרקם רצוי)

2 כפות סילאן

 (   ) (   )
 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את תבשיל הקינואה - מחממים שמן במחבת רחבה או בסיר ומאדים בצל, גזר וברוקולי במשך 3-5 דקות, תוך ערבוב מפעם לפעם. מוסיפים קינואה ומערבבים היטב.
  2. מוסיפים לתערובת מים, סילאן ותבלינים. מערבבים, מכסים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, וממשיכים לבשל עד שכל המים נספגים. מכבים את הלהבה ומערבבים את התבשיל. במידת הצורך מתקנים את התיבול.
  3. לקראת הגשה מכינים את רוטב הטחינה-סילאן - מערבבים בקערה טחינה גולמית ומים קרים עד שמתקבלת טחינה בהירה במרקם רצוי (כדאי שתהיה נוזלית). מוסיפים סילאן ומערבבים שוב.
  4. מגישים את התבשיל חם בליווי רוטב טחינה-סילאן. שומרים במקרר בכלי אטום.

 

פילה דניס ברוטב שמן זית, סילאן ועשבי תיבול

המצרכים (ל-2 מנות):

2 פילה דניס, נקיים ויבשים

2 כפות שמן זית

2 כפות סילאן

1 כף לימון

4 ענפי טימין

2 ענפי לואיזה

מלח ופלפל

 (   ) (   )
 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בקערית שמן זית וסילאן. מושחים היטב את הדג מכל הצדדים בתערובת, ממליחים, מפלפלים ומניחים עם העור כלפי מטה במרכז נייר אפייה משומן קלות.
  2. מניחים על כל פילה כמה ענפי טימין ולואיזה, וסוגרים את הנייר למעטפה מרווחת (אפשר להדק אותה בעזרת מהדק, או לקפל את קצה הנייר מתחת לדג).
  3. מניחים את המעטפות על תבנית אפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות בין 10 ל-15 דקות.
  4. מוציאים מהתנור, פותחים בזהירות את המעטפות ומגישים. אפשר להגיש ישר על נייר האפייה או להעביר לצלחת הגשה.

 

גלילות חזה עוף במילוי בטטה ופטריות ברוטב סילאן ועשבי תיבול

המצרכים (ל-3 מנות):

1 חזה עוף שטוף ומיובש, פרוס ל-3 פרוסות ומשוטח לעובי 2 מ"מ

1 בטטה בינונית, קלופה וחתוכה לקוביות קטנות

1 קופסת פטריות, חתוכות לקוביות

1 בצל, חתוך לקוביות

חופן צימוקים כהים

2 כפות סילאן

1 כף תערובת עשבי תיבול יבשים (רוזמרין, טימין, אורגנו)

מלח ופלפל, לפי הטעם

1 ביצה טרופה

מעט קמח

1 כוס פירורי לחם

שמן לטיגון

 (   ) (   )
 

אופן ההכנה:

  1. מושחים תערובת בטטה וגזר במעט שמן זית וממליחים. מפזרים בשכבה אחידה על גבי תבנית אפייה מרופדת, ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך כ-20 דקות או עד לריכוך.
  2. מאדים בצל במחבת, מוסיפים פטריות ומטגנים יחד תוך ערבוב עד שהן מצטמקות ומשחימות.
  3. מערבבים בטטה אפויה, פטריות ובצל, צימוקים, סילאן, עשבי תיבול, מלח ופלפל. מערבבים ומצננים. במקרה הצורך מתקנים את התיבול.
  4. משטיחים פרוסות חזה עוף על משטח העבודה. מניחים בקצה כ-2 כפות התערובת. מגלגלים סיבוב אחד, מקפלים את השוליים כלפי מעלה, וממשיכים לגלגל עד הסוף.
  5. מחממים מעט שמן במחבת רחבה. טובלים כל גלילה בביצה ופירורי לחם, ומטגנים מכל הצדדים במשך 3-4 דקות או עד להזהבה. מגישים לצד סלט ירוק קטן.

 

רצועות סינטה מוקפצות ברוטב סויה, סילאן ושומשום

המצרכים (ל-2 מנות):

400 גר' סינטה, פרוסה לרצועות

1 בצל בינוני, פרוס לחצאי טבעות

1 גזר, חתוך דק או מגורר על פומפייה

1 זוקיני, חתוך דק או מגורר על פומפייה

1 פלפל, חתוך לרצועות דקות (אפשר מכמה צבעים)

חופן נבטים

2 שיני שום, קצוצות

1/2 פלפל צ'ילי, חתוך לטבעות דקות (לא חובה)

4 כפות רוטב סויה

3 כפות סילאן

1 כפית רוטב צ'ילי מתוק

2 כפות שמן לטיגון

2 כפות שומשום

חופן בצל ירוק, להגשה

 (   ) (   )
 

אופן ההכנה:

  1. מחממים שמן במחבת רחבה (מומלץ להשתמש בווק), ומטגנים טבעות בצל במשך 3-4 דקות עד להזהבה קלה. מוסיפים שום וממשיכים לטגן תוך ערבוב.
  2. מוסיפים למחבת רצועות בקר, ומקפיצים על להבה גבוהה במשך כ-5 דקות.
  3. מערבבים בקערית סויה, סילאן ורוטב צ'ילי ומוסיפים למחבת עם הבקר. מערבבים וממשיכים לטגן תוך כדי ערבוב כ-5 דקות נוספות, או עד שהבשר מתרכך.
  4. מוסיפים למחבת שומשום ומערבבים. במידת הצורך מתקנים את התיבול.
  5. מגישים על נודלס בתוספת בצל ירוק.

 

סטייק אנטרקוט ברוטב סילאן וחרדל דיז'ון

המצרכים (ל-2 מנות):

2 נתחי אנטרקוט במשקל 300 גר'

מלח גס

פלפל גרוס

4 כפות סילאן

2 כפות חרדל דיז'ון

2-1 כפות שמן

 (   ) (   )
 

אופן ההכנה:

  1. מחממים מחבת פסים או מחבת רגילה על להבה גבוהה, עד שהיא לוהטת לגמרי.
  2. מורחים היטב את הסטייקים בשמן. ממליחים, מפלפלים וצורבים במשך כמה דקות מכל צד או עד שהבשר משחים יפה.
  3. מעבירים את המחבת לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, וצולים במשך כ-5 דקות להשלמת בישול הבשר. מוודאים שהסטייקים הגיעו למידת העשייה הרצויה. במידת הצורך מחזירים לתנור לכמה דקות נוספות.
  4. מערבבים בקערית סילאן וחרדל, ומגישים יחד עם הסטייקים המוכנים לצד תפוחי אדמה ובטטה אפויים.

 

טפיוקה עם חלב קוקוס, סילאן ופירות

 

המצרכים (ל-2 מנות):

1/3 כוס פניני טפיוקה

2 כוסות מים

1/2 כוס מי קוקוס

2 כפות סילאן (אפשר יותר או פחות, לפי הטעם)

להגשה -

אפרסמון, ענבים ותאנים

 (   ) (   )
 

אופן ההכנה:

  1. מביאים מים לרתיחה על אש בינונית. מוסיפים פניני טפיוקה, ומבשלים תוך ערבוב מפעם לפעם במשך כ-15 דקות, או עד שהתערובת מסמיכה מאוד והפנינים נעשות שקופות.
  2. מכבים את האש, מעבירים למסננת ושוטפים תחת זרם מים חזק כדי להוריד את עודפי העמילן. מעבירים לכלי נקי.
  3. מוסיפים לטפיוקה המסוננת את נוזל הקוקוס והסילאן, ומערבבים היטב עד לקבלת פודינג אחיד וסמיך. עוטפים את הקערה בניילון נצמד ומקררים במשך שעה לפחות.
  4. מרכיבים את הקינוח - מניחים בתחתית כלי הגשה כף-שתיים של תאנים חתוכות, יוצקים מעל את פודינג הטפיוקה ומעליו מניחים עוד רבע תאנה. מקשטים בפטל מיובש.
  5. מגישים מיד או שומרים במקרר מכוסה בניילון נצמד.

 

פנקוטה סילאן

המצרכים (ל-6-8 מנות אישיות):

10 גר' ג'לטין

50 מ"ל (3 כפות + 1 כפית) מים

250 מ"ל (מיכל) שמנת מתוקה

250 מ"ל (1 כוס + 2 כפיות) חלב 3%

3 כפות סילאן

מעט סילאן, להגשה

 (   ) (   )
 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים ג'לטין ומים בכלי קטן, ומשאירים בצד ל-10 דקות עד שהג'לטין סופח את כל הנוזלים.
  2. מבשלים שמנת מתוקה וחלב עד לסף רתיחה על להבה בינונית. מכבים את הלהבה. מוסיפים סילאן, ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
  3. מוסיפים את הג'לטין לסיר, ומערבבים היטב עד שהוא נמס לגמרי. יוצקים את הפנקוטה לשקעים של תבנית סיליקון, עוטפים בניילון נצמד ומעבירים לקירור בין 2-3 שעות עד שהיא מתייצבת לחלוטין (אפשר להשתמש גם בתבניות אישיות אחרות או בכוסות).
  4. יוצקים כף סילאן על כל אחת מצלחות ההגשה, מעבירים סכין חדה על קצוות השקעים והופכים את הפנקוטה על הצלחות. שומרים במקרר בכלי אטום.

    רוצים לדעת עוד על תמרים?
    צילום אבי חי חגי דקל

    צילום אבי חי חגי דקל

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:


 

המתכונים באדיבות אולגה טוכשר, "תמר כנרת"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טפיוקה עם חלב קוקוס, סילאן ופירות
מומלצים