שתף קטע נבחר

 

60 שנה לטבח כפר קאסם: "הפצע עדיין בלב"

במסיבת עיתונאים לציון שישה עשורים לטבח שבו נרצחו 49 תושבים, קראו המשתתפים לממשלה להכיר בטבח: "לא נשכח ולא נסלח". לכבוד המאורע נחנכה תערוכת ציורים

 

 

60 שנה לטבח: "הפצע עדיין בלב"    (צילום: ניצן דרור)

60 שנה לטבח: "הפצע עדיין בלב"    (צילום: ניצן דרור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"להכיר בטבח בכפר קאסם". זו הקריאה שנשמעה היום (ג') במסיבת עיתונאים שהתקיימה לרגל 60 שנה לטבח בכפר קאסם ולרגל טקס חנוכת תערוכת הציורים שהוכנה עבור ציון הטבח שהתבצע ביומו הראשון של מבצע קדש. כמו בכל שנה עלתה הדרישה מהממשלה לחשוף את את המסמכים מוועדות החקירה ולהכיר במעשה. "על ממשלת ישראל להכיר בטבח ולקחת אחריות", אמר ראש העיר כפר קאסם, עאדל בדיר.

 

הטבח בכפר קאסם אירע ב-29 באוקטובר 1956. לוחמי משמר הגבול הישראלי ירו למוות ב-49 מתושבי העיר ופצעו 13, בהם גם ילדים ונשים. בשנות ה-50 היו נתונים ערביי ישראל תחת ממשל צבאי ישראלי. באותו יום הטיל צה"ל עוצר על כמה כפרים ובהם גם כפר קאסם.

בין הציורים שמוצגים בתערוכה לציון 60 שנה לטבח ()
בין הציורים שמוצגים בתערוכה לציון 60 שנה לטבח



מסיבת העיתונאים, היום ()
מסיבת העיתונאים, היום

אף שגדוד מג"ב הונחה ליידע את התושבים לגבי העוצר, הפקודה לא בוצעה במלואה. לפיכך, בסביבות השעה 17:00, כשהחלו כמה עשרות מתושבי כפר קאסם לחזור לבתיהם, החלו החיילים לירות בהם. מפקד המחלקה דיווח על מספר ההרוגים העולה ברשת הקשר. רק כעבור שעה לערך, כאשר דיווח מפקד המחלקה כי "קשה לספור אותם", התערב מפקד הגדוד והורה על עצירת הירי.

 

הלוחמים הועמדו לדין בבית המשפט הצבאי בראשות בנימין הלוי, ובגזר הדין הוא טבע את הבסיס למונח המשפטי-צבאי שנקבע לאחר מכן - "פקודה בלתי חוקית בעליל" - פקודה שאין לבצעה, כפי שנכתב בפסק הדין: "סימן היכרה של פקודה בלתי חוקית בעליל ומן הדין שיתנוסס כדגל שחור מעל לפקודה הנתונה ככתובת אזהרה האומרת-אסור... אי חוקיות הדוקרת את העין ומקוממת את הלב".

 

ריבלין בטקס להרוגי כפר קאסם ב-2014    (צילום: יוגב אטיאס)

ריבלין בטקס להרוגי כפר קאסם ב-2014    (צילום: יוגב אטיאס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"60 שנה חלפו והזיכרון של הטבח תקוע. הפצע עדיין בלב. לא נשכח ולא נסלח", אמר בדיר במסיבת העיתונאים. לטיף דורי, שהיה עד לטבח, אמר: "בסופו של דבר נכריח כל ממשלה שתהיה להכיר בטבח. לפעמים אני שואל את עצמי איך כזה דבר קרה? רצח אנשים חפים מפשע שלא עשו כלום כי הם אנשים ישרים".

 

בין הנוכחים היה גם חבר הכנסת עיסאווי פריג' (מרצ) שפנה לעאישה שהייתה בת ארבעה חודשים בלבד כשאביה נרצח בטבח. "מגיע לה שמדינת ישראל תגיד לה סליחה. פניתי היום לראש ממשלת ישראל ושאלתי: מדינה שיש לה את כל העוצמה הזו, למה היא מפחדת לקחת אחריות? עד מתי תמשיכו להתייחס אלינו כאויבים? אני מצפה שהעוצמה הישראלית תתורגם לעוצמה מוסרית", אמר פריג'. עאישה אמרה במסיבת העיתונאים: "לא היה לי קל להמשיך את חיי בלי אבא שאני גאה בו. הגיע הזמן להכיר בטבח".

 

בין הנואמים במסיבת העיתונאים היה גם חבר הכנסת לשעבר איברהים צרצור. "ב-2014 השתתף נשיא המדינה ראובן ריבלין בצעדה לציון הטבח ולפני זה שמעון פרס והם הביעו צער, אבל שכחו את המשפחות השכולות ואת הכאב שלהם ולא המשיכו בצעדים כדי שהממשלה תכיר באופן מלא בטבח. התנצלות לא תספיק כאן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים