שתף קטע נבחר

 

שקד נגד היועמ"ש: אין לו זכות וטו על חוקים

שרת המשפטים נאמה בכנס על תפקידי היועץ המשפטי לממשלה וסמכויותיו, והצהירה כי "הכנסת היא הריבון. אין זה תפקיד היועמ"ש". הדברים נאמרים ערב קבלת החלטתו של היועמ"ש מנדלבליט בנושא חוק ההסדרה על פינוי עמונה

שרת המשפטים שולחת מסר ליועץ המשפטי לממשלה: בכנס "קהלת" בנושא תפקידי היועץ המשפטי לממשלה וסמכויותיו, אמרה השרה איילת שקד כי "ליועמ"ש אין זכות וטו על חוקים". הדברים נאמרים ערב קבלת החלטה של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדבליט בנושא פינוי המאחז עמונה וחוק ההסדרה שמנדלבליט מתנגד לו.

 

"הייעוץ המשפטי הוא כמו יחסי עורך דין-לקוח. בסוף, מקבל ההחלטות צריך להיות נבחר ציבור", אמרה שקד. היא הדגישה כי הריבונים לקבל החלטה באשר לחקיקת חוקים הם נבחרי הציבור – ראש הממשלה, השרים וחברי הכנסת. "אין זה תפקיד היועץ המשפטי לממשלה", אמרה. "תפקידו, כשמו – יועץ. לא מקבל החלטות במקום נבחרי הציבור. אנחנו בוועדת שרים לחקיקה נקבל את ההחלטה בצורה עניינית".

מנדלבליט מתנגד לחוק ההסדרה. שקד שולחת מסר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מנדלבליט מתנגד לחוק ההסדרה. שקד שולחת מסר(צילום: מוטי קמחי)

"בתחום החקיקה אין דבר כזה וטו על חקיקה, כיוון שהכנסת היא הריבון והיא זו שצריכה להכריע", המשיכה שקד בדבריה. "אני מתייעצת עם הייעוץ המשפטי גם לממשלה וגם לכנסת. היו מקרים שהצוות של הייעוץ המשפטי לממשלה חשב שיש קשיים ולמרות זאת העברנו אותו, כמו החלת חוק האומנה על יהודה ושומרון, או חוק שמאפשר לתבוע את הרשות הפלסטינית על התערבות שלה בטרור. מתייעצים, אבל בסוף הריבון הוא המחוקק. בהחלטות מנהליות, אם היועמ"ש אומר שיש מניעה משפטית בוודאי שאנחנו לא מעבירים את ההחלטה. בחקיקה אנחנו יכולים להתייעץ, אבל בסוף נבחרי הציבור הם שמקבלים את ההחלטה".

 

היא שבה והזכירה שהיא פועלת לביטול ועדת האיתור ליועמ"ש. "טובי היועצים המשפטיים, כמו ברק ושמגר, נבחרו ללא ועדת איתור", הבהירה שרת המשפטים.

 

הדברים נאמרים, כאמור, לפני שהיועץ מנדבליט צריך להכריע בנושא חוק ההסדרה, שמבקשים בימין להוציא לפועל כדי למצוא פתרון לתושבי עמונה, המאחז שאמור לפי החלטת בג"ץ להיות מפונה בחודש דצמבר.

 

כבר בחודש יולי הצהיר מנדלבליט כי הוא מתנגד לחוק בטענה שהוא אינו חוקתי. "החוק לא יעבור את מבחן בג"ץ, והוא מזיק להתיישבות", אמר מנדלבליט.

 

בתוך כך, יו"ר 'יש עתיד', ח"כ יאיר לפיד, דיבר היום גם הוא בכנס "קהלת" על בית המשפט העליון ותקף את ראש הממשלה: "פוליטיקאים חסרי אחריות משתמשים בבג"ץ כדי לפטור את עצמם מהצורך לקבל החלטות". 

 

לדברי לפיד, "ראש ממשלת ישראל אומר: 'יש לי את התשובה, אני יודע להביא לצמצום משמעותי בפעולות הטרור נגד מדינת ישראל, אבל אני לא יכול לבצע את זה. בג"ץ לא מרשה לי'. מה זה אומר, בג"ץ לא מרשה לי? בג"ץ מונע את צמצום הטרור וילדים ימותו, ואזרחים ימותו, וההרתעה והביטחון ייפגעו בגלל בג"ץ? זו לא האשמה חמורה, זו האשמה מסוכנת. זו האשמה מסוכנת, ובעיקר זו האשמה שממשלה אחראית לא יכולה להרשות לעצמה לטעון".

 

מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר, אמר בכנס כי "לקראת כניסתי לתפקיד הזהירו אותי מהיועמ"שים. שמעתי על ישיבות המשנים ביום חמישי, שיושבים דווקא אחרי הממשלה כדי להראות מי שולט, שזהו הישיבה הכי חשובה ולא ישיבת הממשלה ביום ראשון. גם נאמר לי שממשלה לא יכולה ליישם את המדיניות שהיא רוצה, אלא מיישמת את המדיניות שהיועמ"ש מוכן לאפשר. המציאות היא אחרת, המציאות היא שיש תזוזה של המערכת בכיוון הנכון".

 

גרונר אמר עוד כי "במתווה הגז היה מהלך מאוד לא פשוט ונתקלנו בלא מעט ביקורת ציבורית. אבל בעבודת המטה על המתווה, הייעוץ המשפטי שאני הכרתי לא רק היה מחויב למדיניות של ראש הממשלה, הוא גם סייע באופן אקטיבי למצוא פתרונות שיאפשרו לממש אותה. הייעוץ המשפטי שיקף את הקשיים והסיכונים המשפטיים אבל השאיר את ההחלטה הסופית לממשלה. המציאות היא שיש רכיב אחד שנפסל בבג"ץ אבל גם זה לא מעיד שהייעוץ כשל בתפקידו, להפך. על סמך הייעוץ המשפטי שקיבלנו החלטנו לקחת סיכון מחושב וכך צריך להיות.

 

"הלוואי שיכולתי לעמוד כאן ולבכות ולהתלונן, כי אני יודע שזו האופנה ואני אוהב להיות באופנה, אבל זו לא המציאות שאני מכיר. לרוב היועצים המשפטיים היו איתנו. כשקובעי המדיניות מגמגמים היועצים המשפטיים מריחים את זה ופועלים בהתאם. יש לאפשר לממשלה לנהל בעצמה את הסיכונים המשפטיים. כלומר אם אין מניעה חוקית אבל יש סיכון שיטענו שהפעולה לא סבירה, הייעוץ המשפטי צריך לשקף את המצב לדרג הנבחר ולאפשר לו לקבל את ההחלטה".

 

בהכנת הידיעה השתתפה מורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
איילת שקד
צילום: גיל יוחנן
מומלצים