שתף קטע נבחר
 

לחובבי הבישול: כך תתאימו אי עבודה למטבח

מחליפים מטבח? אי עבודה במטבח יכול להיות פתרון נוח עבורכם. לאילו מטבחים הוא יתאים, מה הגובה המומלץ, האם למקם בו מקומות ישיבה, איך לבחור את משטח העבודה ומאילו טעויות כדאי להימנע. אתר "המקצוענים" עם המדריך

אם אתם חובבי בישול, משפצים את הבית או רוצים לשדרג במעט את המטבח הקיים, קחו בחשבון שאי עבודה במטבח יכול להפוך את החיים שלכם להרבה יותר קלים. כדי שהוא יהיה אי עבודה פרקטי ונוח לשימוש ולא יהפוך למטרד באמצע המטבח, אשר מגביל את התנועה בו, הנה כמה דברים שצריך לקחת בחשבון. אז לפני שאתם מבצעים הזמנה, קבלו סקירה של סוגי האיים הקיימים, התאמת סוג האי לצרכים שלכם, בחירת המידות הנכונות והחומרים המתאימים לכם וגם: באילו מקרים כדאי לוותר על התענוג.

 

עוד כתבות בנושא:

עבודות נגרות ועץ למטבח

זה הקטן מרווח יהיה – עיצוב רב תכליתי

איזה מטבח מתאים לי

 

לפני הכל: האם המטבח שלכם מספיק מרווח?  

"מכיוון שמטבח מחליפים אחת ל-10 עד 15 שנה במקרה הטוב, כדאי להשקיע בשלב תכנון המטבח", מציע אבי מולייב מנגריית אבי באתר "המקצוענים". "בחירה במיקום אי עבודה במרכז המטבח היא החלטה שתצטרכו לחיות איתה שנים ארוכות. לכן, חשבו האם המטבח שלכם מספיק מרווח לשם כך. למי שיש סלון גדול שמחובר למטבח, כדאי למקם את האי כהפרדה בין המטבח לסלון".

 

בכל מקרה, אם אינכם בטוחים, ייתכן ששווה לשקול למקם "תחליף" לאי בצורת משטח על גלגלים, שיאפשר לכם להתחרט בשלב מאוחר יותר בקלות ומבלי לבצע שיפוץ יקר במיוחד שיכלול החלפת תשתיות וריצוף מחדש.

 

התאימו את סוג האי לאופי השימוש הצפוי בו

"אם המטבח אינו מרווח מספיק, כדאי להסתפק באי ללא מקומות ישיבה", מציעה שרון אלישע, מעצבת רשת מטבחי דקור. "אם המטבח גדול יותר ניתן לשלב בו מקומות ישיבה כאשר הסידור המועדף הוא ישיבה של בני הבית אחד מול השני ולא בשורה. יש בתים שמעדיפים לבטל את פינת האוכל הקלאסית ולהפוך את פינת הישיבה שלצד האי לנקודת המפגש הדומיננטית בבית. במקרה כזה, חשוב לבחור בגובה ישיבה שיהיה נוח במיוחד ולסידור שיאפשר תקשורת בין בני הבית. ישיבה בשורה יכולה ליצור תחושה של ניתוק ולכן היא פחות מומלצת".

 

אם המטבח גדול במיוחד, ניתן לשלב בו שני איים. אלישע: "זוהי אופציה מפנקת במיוחד במסגרתה על אי אחד מתבצע הבישול ובאי השני מסודרים מקומות הישיבה".

 

בכל הנוגע לאחסון בתוך האי, חשוב להקפיד על תכנון שיהיה פונקציונלי ולא למקם מגירות ודלתות בצורה אקראית. אלישע: "את מגירת הסירים והמחבתות לא כדאי למקם בחלק של האי שפונה לכיוון הסלון, למשל. לעומת זאת, מגירת אחסון לכלי סכו"ם חגיגיים יותר כדאי למקם בחלק שפונה אל פינת האוכל או בסמוך אליה, ככל הניתן".

 

לבשלנים של ממש, אי עבודה דומיננטי במיוחד. באדיברות מטבחי דקור  (צילום: בן אליהו) (צילום: בן אליהו)
לבשלנים של ממש, אי עבודה דומיננטי במיוחד. באדיברות מטבחי דקור (צילום: בן אליהו)

 

למקם על אי העבודה כיריים או כיור?  

"בהתלבטות בין מיקום כיריים או כיור על אי העבודה ישנה עדיפות ברורה לכיריים" אומרת אלישע. הרבה פחות נוח להדיח כלים ולייבש אותם כשהכיור על האי. אם ממקמים כיריים על אי העבודה כדאי לבחור בכיריים עם אינדוקציה שפועלים על-ידי מגנטים ומפחיתים את הסיכון לפגיעה בסובבים. חשוב שיהיו כמה שיותר רחוק מאזור הישיבה באי, שכן בישול על כיריים מחמם, משפריץ ומלכלך".

 

בעת הבחירה בכיריים על האי צריך להתחשב גם בסוגיית מיקום קולט האדים. זאת, מכיוון שהקולט אמור להיות ממוקם מעל הכיריים. אלישע: "ישנם 3 סוגים: הסוג הראשון הוא קולט אדים שעולה ויורד מתוך האי להענקת מראה נקי ומינימליסטי. הוא מתאים בעיקר לכיריים חשמליים או לכיריים עם אינדוקציה. הסוג השני הוא קולט שמוסתר בתוך גוף תאורה מעל הכיריים. הסוג השלישי הוא קולט אדים סטטי הממוקם בתקרה והופך להיות חלק מהעיצוב הכולל של האי".

 

הגובה כן קובע: על מידות נכונות בבחירת אי עבודה

"הגובה המומלץ הוא כ-90 ס"מ מהרצפה" מציע מולייב. "אם מעוניינים באי בגובה של בר, ניתן לבחור בגובה של 1.10 מטר מהרצפה, אך לקחת בחשבון שהוא יהיה הרבה פחות נוח לעבודה. לישיבה רגילה ניתן לבחור במשטח ישיבה בגובה של 75 ס"מ מהרצפה".  

 

אלישע: "ניתן לבחור אי שמשטח העבודה שלו יהיה גבוה יותר מאשר גובה מקומות הישיבה. קיימים 3 גבהים שונים אפשריים וישנם כסאות מתכווננים שמתאימים את עצמם לכל הגבהים. כמו כן, יש פלטות שמתאימות לאי שעולה ויורד לגבהים שונים".

 

בעת בחירת מקומות הישיבה, חשוב להשאיר מקום לישיבה נוחה ומרווחת לכל סועד. "המידה המומלצת היא של 55 ס"מ רוחב לכל סועד" אומרת אלישע. "אם אתם מתכוונים לשבת ליד אי גבוה יחסית (גובה של 90 ס"מ), כדאי להשאיר לפחות 35 ס"מ בין הדופן הפנימי של האי לבין הכיסא, על מנת שיהיה מקום לרגליים".

 

מולייב: "אם הישיבה נמוכה יותר, לצד משטח של 70 ס"מ, מומלץ להשאיר עומק של לפחות 45 ס"מ, שכן כשיושבים על כסא רגיל נדרש יותר מקום לרגליים מאשר ליד כסא בר".

 

אם ממקמים כיור על האי, כדאי לבחור במשטח שיהיה פרקטי. באדיבות מטבחי דקור  (צילום: בן אליהו) (צילום: בן אליהו)
אם ממקמים כיור על האי, כדאי לבחור במשטח שיהיה פרקטי. באדיבות מטבחי דקור (צילום: בן אליהו)

שמרו מרחק: לפחות 1.10 מטר מרחק מארונות המטבח

"אם אין מספיק מקום במטבח, המרווח המינימאלי המומלץ בין אי העבודה לבין ארונות המטבח הוא של מטר" מציעה אלישע. "המרחק המומלץ יותר הוא של 1.10 ל-1.20 מטר, ואם ישנה ישיבה משני צדי האי, עדיף לשמור על מרחק מינימאלי של 1.30 מטר. כמובן שאם אנשים רבים עושים שימוש במטבח חשוב להגדיל את המרחק במעברים. לרוב, יהיה עדיף לבחור אי שימוקם לאורכו של המטבח, אך הכל תלוי במבנה החלל".

 

חומרים: עץ, שיש או נירוסטה?

"המשטח של האי יכול להגיע במגוון חומרים, כשניתן לבחור במשטח מחומר אחד לפינת העבודה באי ומשטח מחומר אחד לאזור המיועד לישיבה" אומר מולייב. "אם האי כולל כיור או כיריים כדאי להימנע מבחירה בפלטת עץ".

 

אלישע: "עץ אמנם מאוד נעים ומשדר חמימות אך לא פרקטי לאי עבודה פעיל. ניתן לבחור במשטח שיש על סוגיו השונים או במשטח נירוסטה למשטח פעיל המיועד גם לבישול. במקרה כזה, עדיף משטח שיהיה קל לנקות ואשר יהיה עמיד בפני הבדלי טמפרטורה אם מתכוונים להניח על המשטח סירים חמים או מוצרים קפואים".

 

כדי להגן על האי, חשוב להתקין צוקל שיעטוף את דפנות האי בחלקו התחתון ויעכב חדירת מים פנימה. "גובה הצוקל האידיאלי הוא 10-12 ס"מ והעומק המומלץ הוא החל מ-5 ס"מ ומעלה" אומרת אלישע. "צריך לקחת בחשבון שהצוקל לא מונע חדירת מים ב-100 אחוז ולכן כדאי להשתמש בצורה מדודה במים באזור ארונות המטבח ואי העבודה כדי למנוע נזק לארונות המטבח שלרוב עשויים מעץ".

 

מחפשים נגר? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים