מחקר: כך הסמארטפון פוגע בשעות השינה של הילדים
חוקרים שבדקו מאות בני נוער מצאו כי אלה שנחשפו ליותר שעות מסך ישנו פחות מאחרים. מומחה ישראלי: המסכים משבשים את השעון הביולוגי וגורמים לדחייה בהירדמות
הילד עייף ולא מצליח להירדם? תאשימו את הסמרטפון: מחקר חדש מצטרף לממצאים קודמים שמעידים כי חשיפה למסכי הסמארטפון פוגמת בשינה של בני הנוער. המחקר החדש פורסם בגליון האחרון של כתב העת Sleep. החוקרים מאוניברסיטת מונטריאול בדקו מעל 1,200 תלמידים בני 14-16 שנים, שמילאו שאלונים בין שנת 2008 ל-2009 על השימוש במוצרי אלקטרוניקה, ובהם צפיה בטלוויזיה. כמו כן, נשאלו התלמידים על פעילויות נוספות שלהם כמו קריאה, ביצוע שיעורי בית ושיחות טלפון והשיבו על שאלות בנוגע לשעות השינה שלהם והשעות בהן הם מתעוררים בבקרים, הן בימי השבוע והן בסופי שבוע.
עוד בערוץ הורים:
- לנגן בתזמורת ולחשוב על בייביסיטר לבנות
- "לעבור הפסקת הריון ולשמוע מאנשים שאני חייבת להתגבר"
- הדרכים הכי יצירתיות להודיע על הריון
החוקרים מצאו כי אלה שהשתמשו במחשבים ובמשחקי וידאו מעל שעתיים ביום, ישנו 11-17 דקות פחות מאלה שנחשפו למסכים פחות שעות ביום. אחד מכל שלושה בני נוער שהשתמשו במחשבים למשך יותר משעתיים ביום, היו בסיכון כפול מאחרים לישון פחות משמונה שעות ביממה - זמן השינה המינימלי המומלץ בגיל ההתבגרות. בני נוער ששוחחו בטלפון למשך לפחות שעתיים ביממה, היו בסיכון פי שלוש לישון פחות משמונה שעות ביממה.
צעירים שהשתמשו במחשבים או שוחחו בטלפון יותר משעתיים ביממה, דיווחו גם כן על יותר ישנוניות במהלך היום, בהשוואה לאלה שבילו פחות זמן מול המכשירים. בני נוער שבילו בפעילויות פנאי אחרות שלא כללו חשיפה למסכים, כמו קריאה, לא דיווחו על פחות שעות שינה מאחרים.
באופן מפתיע, לצפייה בטלוויזיה היה אפקט הפוך על שינה: בני נוער שצפו בטלוויזיה שעתיים או יותר ביממה, היו בסיכון מופחת לישון פחות משמונה שעות ביום, בהשוואה לאחרים.
לקבוע גבולות ברורים
"מחקרים רבים בספרות הרפואית מוכיחים כי חשיפה למסכים פוגעת בשינה הן מבחינה מכאנית והן התנהגותית", מסביר פרופ' גיורא פילר, מנהל מחלקת ילדים בבית החולים כרמל ומומחה לרפואת שינה. הסיבות לכך הן גם בשל התאורה הנפלטת מהמסכים שמשבשת את השעון הביולוגי, וגם בשל השעות הרבות בהן הם דוחים את השינה".
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
לדברי פרופ' פילר, הדרך למניעת הפגיעה של הילדים ובני הנוער מהחשיפה המרובה למסכים כוללת הצבת גבולות ברורים: "על ההורים לקבוע זמן שינה ולא לאפשר חריגות. למעשה, הבעיה היא משנית לחוסר גבולות ולכן היא התנהגותית בעיקרה".
וכיצד ניתן לזהות הפרעות שינה אצל הילד? פרופ' פילר: "על ההורים לשים לב שהילד מצליח לקום בבוקר, מרוכז בלימודים, הישגיו וקשריו החברתיים אינם מדרדרים, ושגרת יומו הכוללת תחביבים וחוגים מתנהלת כסדרה. אם אחד מהמרכיבים נפגע, יש לבדוק גם אם השינה של הילד תקינה ומספקת".
איך שינת צהריים משפיעה על הזיכרון? צפו: