צעיר, מומחה לגרילה ומנוסה בגבול הצפוני. זה המטכ"ל החדש
מינויי האלופים החדשים משקפים כיצד רואים השר ליברמן והרמטכ"ל איזנקוט את העימותים הבאים. מדובר בבוגרי יחידות מיוחדות, שמכירים היטב את הגבול הצפוני ובעלי ניסיון מול ארגוני טרור "היברידיים". אבל הדגש על הצערת המטכ"ל עולה גם באיבוד קצין ותיק ואיכותי דוגמת סמי תורג'מן
מי שיחפש טביעת אצבעות פוליטית בסבב המינויים במטכ"ל שפורסם היום (ה') לא ימצא אותה אפילו אם ישתמש בזכוכית מגדלת. הסבב הנוכחי משקף מערכת שיקולים מקצועית–עניינית והבנה טובה בין הרמטכ"ל גדי איזנקוט לבין שר הביטחון אביגדור ליברמן. יש לשים לב בהקשר זה שליברמן ראיין את המועמדים לתפקיד סגן הרמטכ"ל ותפקידי האלוף, וקיבל את החלטותיו לא רק על סמך המלצותיו של הרמטכ"ל אלא גם על פי הדעה שגיבש לעצמו.
סגן הרמטכ"ל הבא והמיועדים לתפקידי אלוף בשנה הבאה לא נתנו ביטוי לדעותיהם הפוליטיות או השקפותיהם בנושאים ערכיים, ולכן אפשר להניח שעניין זה לא הובא בחשבון במערכת השיקולים וההערכות שקדמו להכרזה על המינויים. אם תהיה הכרעה פוליטית היא תהיה בעוד שנתיים בערך, כשתגיע השעה להחליט מי יהיה הרמטכ"ל הבא.
אז ישקול מי שיהיה שר הביטחון אז אם יאיר גולן - שדיבר לפני כמה חודשים על כך שהוא מזהה בישראל "תהליכים מעוררי חלחלה שהתרחשו בגרמניה לפני 80 שנה" - מתאים לתפקיד, או שמא אביב כוכבי ואולי אמיר אשל מתאימים ממנו.
שיקול בולט במינוי האלופים היה הצערת הפיקוד הבכיר. הרמטכ"ל איזנקוט הציב את זה לעצמו כמטרה והוא כנראה זה שדוחף אלופים צעירים, אפילו אם זה בא באופן כואב על חשבון הניסיון והיכולות המקצועיות של אלופים ותיקים דוגמת מפקד פיקוד דרום לשעבר סמי תורג'מן, שנשאר ללא תפקיד וכנראה יפרוש מהצבא.
אי אפשר שלא להצטער על הניסיון והיכולת שצה"ל מאבד בעזיבה של תורג'מן. הוא אחד ממפקדי השדה הבכירים, הטובים והמקצועיים של צה"ל, ועובדה זו תשתקף גם בדו"ח מבקר המדינה על צוק איתן.
אבל השיקול המרכזי במינויי האלוף החדשים הוא האויב שעמו צה"ל יתמודד בשנים הבאות. לפי כל הסימנים, איזנקוט וליברמן מעוניינים במטכ"ל של צבא שייעודו העיקרי הוא התמודדות עם אויב א-סימטרי, כלומר ארגונים או מיליציות בעלי נשק ויכולות של צבא מדינתי קונבנציונלי, אבל כאלה שפועלים בשיטות של טרור וגרילה. צבאות היברידיים, קוראים לסוג הזה של ארגונים חמושים כמו חיזבאללה, חמאס ודאעש.
הקצינים שנבחרו הם – למעט אחד - אנשי חיל רגלים שהתנסו בעימותים מכל הסוגים עם אויב כאלה. יוצא הדופן הוא האלוף נורקין, מפקד חיל האוויר.
לכל האלופים החדשים ניסיון רב לא רק בפיקוד על לחימת רגלים על הקרקע, אלא גם ביחידות מיוחדות ומובחרות, שיודעות להתמודד בשיטות גרילה נגד גרילה. בצער צריך לציין שאף אחד מהמינויים איננו איש שריון, וייתכן שזה עלול להתברר כשגיאה בעתיד.
ההערכה השגויה של כוכבי בצוק איתן
ככלל, המטה הכללי החדש בנוי כך שהוא יהיה מסוגל להתמודד בצורה מיטבית עם ארבע משימות. הראשונה, להיות תמידית בכוננות ובמוכנות, להכריע במהירות ולנצח במערכה או במלחמה מוגבלת שיפרצו בהפתעה. כל האלופים החדשים התנסו כבר בסוג זה של לחימה, כולל סגן הרמטכ"ל המיועד אביב כוכבי.
כוכבי, שהיה ראש אמ"ן בתקופת צוק איתן, יוזכר בדו"ח מבקר המדינה על המלחמה כמי שלא העריך נכונה את כוונות החמאס. אבל צריך להבין שראש אמ"ן אינו המעריך היחיד, והחלטותיו התבססו על מיטב העבודה המודיעינית שייצר אגף המודיעין מול חמאס. מעבר לכך, הוא כבר שילם את שכר הלימוד ויש להניח שהוא יהיה עכשיו זהיר שבעתיים.
המשימה השנייה היא מניעת חדירות לשטח ישראל לצורך פיגועי טרור וחבלה, וכן מניעת טרור בשטחים. לכל האלופים שעל מינויים הוכרז יש ניסיון עשיר ובדרך כלל מוצלח בתחום הזה.
המשימה השלישית היא המב"ם, המלחמה שבין המלחמות, שנועדה למנוע התעצמות חמאס וחיזבאללה בנשק איכותי ומודרני שיכרסם ביתרון הטכנולוגי-אסטרטגי של צה"ל. גם בתחום זה יש לכל האלופים החדשים ניסיון.
המשימה הרביעית היא לשמור על מדינת ישראל הרחק ככל האפשר ממלחמות האזרחים והסכסוכים הדתיים המשסעים כעת את אזורנו. משימה זאת בעיקר עניינו של הדרג הבכיר.
סטריק עם הפנים צפונה
מינוי חשוב שראוי לתשומת לב הוא זה של אלוף פיקוד העורף הנוכחי, יואל סטריק, לתפקיד אלוף פיקוד צפון. אפשר להעריך בביטחון שהמינוי הזה יתבצע משום שבשני תפקידיו האחרונים התמקד סטריק בזירה הצפונית: הן כמפקד אוגדת הגליל באזור הרגיש ביותר בחזית הארוכה מול חיזבאללה, והן כאלוף פיקוד העורף. שם הוא עסק רבות בנושאים סביב טיפול באוכלוסיית היישובים שלאורך גבול הצפון אם תפרוץ מלחמה,
ובעיקר במקרה שחיזבאללה ינסה לשלוח את הכוחות המיוחדים שלו להשתלט על יישובים ישראליים צמודי גבול.
לאלוף סטריק יש אולי את הידע הרב ביותר הן בתחום ההתקפי בזירה הצפונית והן בתחום ההגנתי, וקרוב לוודאי שזו הסיבה שהוא מונה להחליף את אלוף פיקוד צפון.
גבול הצפון, בעיקר עם לבנון, אמור להיות זירת הלחימה העיקרית במלחמה הבאה אם תפרוץ. סבב המינויים היום מצביע על כוונה של שר הביטחון והרמטכ"ל להחזיק בצמרת צה"ל לפחות שני קצינים עם ניסיון בלתי אמצעי והיכרות טובה עם השטח והאויב בגבול הצפון.