שתף קטע נבחר
 

מאיר: שיטה חדשה לאבחון מהיר של חיידקים ווירוסים

בשבוע המחקר שהתקיים בפעם הרביעית, במרכז הרפואי מאיר, הוצגה שיטה מיוחדת לזיהוי מהיר של חיידקים ווירוסים. שיטה, שעשויה במצבים קריטיים במיוחד, להציל ממוות

בשיתוף המרכז הרפואי מאיר

 

ד"ר ניסים יפרח, מנהל מחלקת טיפול נמרץ במרכז הרפואי מאיר נתקל במצבי חירום רפואיים יום יום כחלק בלתי נפרד מעבודתו. "רק לאחרונה, הגיעה אלינו למחלקה בחורה צעירה בשנות ה-30 לחייה עם חשד לדלקת קרום המוח, מחלה אשר תוצאותיה עלולות להיות מהחמורות ביותר.

 

"בנוסף, הייתה קיימת ברקע אלרגיה קשה לפניצילין והאתגר היה לטפל בה למרות האלרגיה ולאתר במהירות המקסימלית האם מדובר בחיידק או בווירוס. האלרגיה הינה מצב המחייב טיפול רפואי צמוד בעת קבלת תרופות מחשש לקריסת מערכות או שוק אנאפילקטי וכעת עמדה בפנינו ההתלבטות האם להתחיל בטיפול אנטיביוטי לא פשוט, שאינו ממשפחת הפניצלין".

 

לדבריו, בהתייעצות עם היחידה למחלות זיהומיות בביה"ח והמעבדה, הוחלט לגייס את הטכנולוגיה החדישה ולבצע את הדגימה בשיטה החדשה אשר גילתה תוך זמן קצר כי מדובר בדלקת קרום המוח שמקורה ויראלי.

 

זיהוי מהיר של חיידקים ווירוסים

המרכז הרפואי מאיר הינו הראשון בשירותי בריאות כללית ומהמובילים בישראל בהם מיושמת שיטה מיוחדת לזיהוי מהיר של חיידקים ווירוסים הפועלת על עקרון ה-Syndromic approach – שפותחה על ידי חברת BioFire ומשווקת על ידי חברת ILEX medical בארץ.

 

"הבדיקה מאפשרת אבחנה מהירה של גורם המחלה, חוסכת אשפוזים מיותרים, בדיקות ותרופות מיותרות ולא פחות חשוב מכך זמן יקר אשר מאפשר לנהל טיפול מדויק ומהיר במצבים של מחלות סוערות ובמקרים רפואיים מורכבים", מוסיף ד"ר יפרח.

 

"מדובר למעשה במכשיר בגודל קצת יותר גדול מדף A4 המאפשר אבחון סינדרומטי של חיידקים/וירוסים/פטריות בדגימה קלינית באופן אוטומטי לאיתור מהיר ויעיל של מספר רב של גורמי מחלה (עד 27 פאטוגנים).

 

"המערכת מאפשרת ביצוע אנליזה של דגימות נוזל שדרה בחשש למננגיטיס או אנספליטיס (דלקת קרום המוח ודלקת המוח), לדגימות דרכי הנשימה העליונות ולדגימות צואה", מסביר ד"ר יוסי פייטן, מנהל המעבדה למיקרוביולוגיה קלינית במאיר.

 

"בכל המקרים נמצא שהמערכת עוזרת מאד בקבלת החלטות קליניות מהירות ותורמת רבות לטיפול נכון ומהיר בחולים. חלק ניכר מגורמי המחלה המזוהים על ידי המערכת בכלל לא היה נבדק באופן שגרתי במעבדה ולא היה מאובחן. כל זאת מבוצע תוך שעה, ישירות מהדגימה – בזמן הכנה של כ-3 דקות בלבד!", מוסיף ד"ר פייטן ומציין, "חיוניות ונחיצות ביצוע השיטה החדשה לדגימות צואה נדרש באופן מיוחד בילדים, בהם מספר המקרים של זיהומים בדרכי העיכול הנגרמים על ידי חיידקים ווירוסים שכיום אינם מאובחנים, או מקרים עם יותר מגורם זיהומי אחד (גם חיידק וגם ווירוס) רבים יחסית.

 

"השיטה מאפשרת אבחון מפורט של זיהומי דרכי העיכול הנגרמים מסוגים שונים של חיידקי E.coil פאטוגאניים שכיום אינם מאובחנים כלל".

 

ד"ר פייטן מסביר עוד כי "בנוסף, בוצע פיתוח וניסוי של שימוש במערכת לצורך זיהוי מהיר של תערובות חיידקים בדם במקרים של אלח דם".

 

אלח דם הינו מצב רפואי מסכן חיים הנגרם כתוצאה מזיהום, מתדרדר במהירות ומאופיין בנוכחות של מיקרואורגניזם במחזור הדם. אלח דם הוא סיבת מוות עיקרית ברוב יחידות הטיפול הנמרץ בעולם, עם שיעורי תמותה הנמדדים בכ-20% עבור אלח דם רגיל, כ-40% עבור אלח דם חמור וביותר מ-60% עבור הלם זיהומי (ספטי).

 

"פיתוח זה, תורם רבות לטיפול קליני מהיר ונכון בחולים באלח דם ומאפשר מתן תשובה מוקדמת ב 24-48 שעות במקרים של אלח דם (ספסיס) בהם מעורבים יותר מחיידק אחד בעיקר עקב הצורך לבודד כל אחד מהחיידקים כדי לזהותו. יחסית לבדיקות מעבדה שגרתיות מדובר בבדיקה יקרה יחסית וככזו מיועדת למצבים קריטיים ומיושמת בעיקרה כרגע במחלקת טיפול נמרץ בביה"ח מאיר ובמחלקת ילדים".

 

בשיתוף המרכז הרפואי מאיר 

 



 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הבדיקה שתאבחן חיידקים ווירוסים במהירות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים