שתף קטע נבחר
 

סוף הדרך לעלמה הטיגריסית הקשישה בספארי בר"ג

בחודשים האחרונים הידרדר מצבה הבריאותי של עלמה, טיגריסית סומטרית נדירה וקשישה בת 19 שנה. היא רזתה באופן מדאיג, סבלה מחוסר תיאבון ומיעטה לצאת לחצר עם בן זוגה, פדנג. בספארי גילו כי היא סובלת מגידולים רבים בגופה והחליטו לגאול אותה מייסוריה. "עלמה הייתה טיגריסית עם נשמה טובה, מצחיקה ומתפנקת", אומרת המטפלת שלי אלגבה שליוותה אותה ב-12 השנים האחרונות

 

צילום ועריכה: ארז ארליכמן, ארכיון ספארי ר"ג

צילום ועריכה: ארז ארליכמן, ארכיון ספארי ר"ג

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

(צילום ועריכה: ארז ארליכמן | מוסיקה: Letting Go - Nicolai Heidlas | סטילס: טיבור יגר, ספארי ר"ג)
 

 

בספארי ברמת-גן נפרדו השבוע ממלכת החתולים, עלמה, טיגריסית סומטרית נדירה בת 19 שנה, לאחר שסבלה מגידולים רבים בגופה ומצבה הרפואי הידרדר בחודשים האחרונים, למרות נסיונות הווטרינרים לסייע לה.
 
 (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)
 

שידוך בינלאומי להצלת הטיגריסים הנדירים

במסגרת פרויקט בינלאומי לרבייה של הטיגריסים הנדירים שהולכים ונעלמים מהטבע בסומטרה ואינדונזיה, הגיעה עלמה מגן חיות בצרפת בשנת 2004 לספארי ברמת-גן והתחברה לאחר הליך ממושך עם בן זוגה המיועד, פדנג.
 
המטפלת שלי אלגבה, ליוותה אותה במשך 12 שנה, מאז שהגיעה אל גן החיות. "בהתחלה היא היתה מפוחדת מאוד ולקח לה זמן להתרגל לחיים בישראל. אחרי מספר שבועות היא נרגעה, התחלנו באיטיות את החיבור עם פדנג ובין השניים התפתח קשר מדהים שהתחזק עם השנים", היא אומרת ל-ynet.
 
 (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)
 
"הם משמיעים קולות זה לזו, יש להם מחוות מיוחדות ואחרי מספר חודשים ביחד, הם הביאו לעולם שני גורים, שעברו לאחר שגדלו לגני חיות בירושלים וניו זילנד, כדי להמשיך לסייע לשמירת תת המין הנדיר של הטיגריסים המצויים בסכנת הכחדה".
 
 (צילום: באדיבות הספארי ר"ג) (צילום: באדיבות הספארי ר
(צילום: באדיבות הספארי ר"ג)
 
בטבע הטיגריסים הסומטריים מגיעים לתוחלת חיים של כ-16-18 שנה ואילו בשבי הם מגיעים לגיל מופלג של כ-20-22 שנה. הטורפים הגדולים מצויים כיום בסכנת הכחדה ומספרם מוערך בטבע בכ-300 פרטים בלבד.

 

ב-2005 נולדו לעלמה ופדנג, שני גורים - עוז, טיגריס זכר שעבר לניו זילנד והפך לאב למספר גורים. בשנה שעברה אף הרג מטפלת בגן החיות. אחותו, עוצמה, עברה לגן החיות התנ"כי בירושלים, שם שונה שמה לחנה. היא המליטה גור בשם סילבסטר שעבר לגן חיות בצרפת וחוותה מספר המלטות שהסתיימו באובדן הגורים.
 
עוז, הבן של עלמה ופדנג בגן החיות בניו זילנד (צילום: Hamilton Zoo) (צילום: Hamilton Zoo)
עוז, הבן של עלמה ופדנג בגן החיות בניו זילנד(צילום: Hamilton Zoo)

חנה, הבת של עלמה ופדנג בגן החיות התנ"כי בירושלים (צילום: שחר קארה, גן החיות התנ"כי ירושלים) (צילום: שחר קארה, גן החיות התנ
חנה, הבת של עלמה ופדנג בגן החיות התנ"כי בירושלים(צילום: שחר קארה, גן החיות התנ"כי ירושלים)
 

הטורפת שאוהבת דשא וקינמון

"עלמה היא טיגריסית שנכנסה לי עמוק ללב. יש לה רגישות אמהית ובכל פעם שהגעתי אליה, לאימונים היומיים, היא אהבה לדבר בקול המיוחד של הטיגריסים. למרות שהיא טורפת, היתה לה אהבה מיוחדת לדשא. כשהייתי מביאה לה דשא רענן, היא הייתה מתענגת עליו ומנשנשת אותו בשמחה", נזכרת שלי ומגלה כי אחד התבלינים האהובים על עלמה היה קינמון.  "היינו מפזרים אותו בכל מיני מקומות ברחבי החצר והיא פשוט הייתה מלקקת אותו בלי הפסקה".
 
 (צילום: באדיבות הספארי ר"ג) (צילום: באדיבות הספארי ר
(צילום: באדיבות הספארי ר"ג)
 (צילום: באדיבות הספארי ר"ג) (צילום: באדיבות הספארי ר
(צילום: באדיבות הספארי ר"ג)
 
לפני כשנתיים בתום בניית חצר חדשה ומרווחת לצמד הטיגריסים, עברו בני הזוג אל ביתם החדש, בו ניתן למצוא מפל, בריכת שכשוך ומקומות מסתור. "אני שמחה שהיא הספיקה ליהנות מהחצר הגדולה", היא אומרת. "היה בין עלמה לפדנג קשר מיוחד וגם כשהיא נשארה בשבועות האחרונים בבית הלילה ולא הצליחה לצאת לחצר. פדנג ישב וקרא לה בקולי קולות. בטבע הטיגריסים לא חיים יחד ונפגשים למטרות חיזור ורבייה, אבל פדנג התרגל אליה. הם אהבו להתלטף ולהתלקק", מסכמת שלי. "זה לא יהיה פשוט לפדנג להתגבר על האובדן שלה, אבל במהותו הוא חיה סוליטרית שחיה לבד. אני אתגעגע אליה מאוד. היא היתה נשמה טובה, רגישה ומצחיקה. היא תרמה את שלה כדי לסייע למין הנדיר להמשיך לשרוד בעולם".

 

וטרינר הספארי: "סבלה מגידולים רבים. זו דילמה קשה"

ד"ר יגאל הורוביץ, וטרינר הספארי, מספר כי בחודשים האחרונים חלה הידרדרות במצבה של עלמה. "עלמה היא טיגריסית שהגיעה לגיל מופלג, אך היא החלה לאבד ממשקלה ולא אכלה הרבה. בבדיקת אולטרה-סאונד שעשינו לעלמה עם ד"ר צחי אייזנברג, היה לנו חשד כי היא סובלת מגידולים רבים, בטחול, בכליות ובאיברים נוספים. התחלנו לתת לה טיפול תומך בעזרת סטרואידים ובמשך תקופה מסויימת, היא התחזקה וגילתה תיאבון סביר".

 

לדברי הורוביץ, "זה קשה לראות טיגריס סומטרי, אחד מבעלי החיים המדהימים שיש בטבע, הולך ודועך. זו היתה דעיכה איטית שנמשכה מספר חודשים. היא פשוט הלכה וכבתה. זו בעצם הנקודה שהקלה עליי את ההחלטה הלא הפשוטה. זו דילמה קשה. האם לתת לה לחיות עוד שבוע או עוד חודש? תמיד מקננת בך התחושה שאולי בהארכת חייה אני גורם לה עוד סבל, אך אחרי התייעצויות ממושכות עם המטפלים, קיבלתי את ההחלטה שהיא הגיעה לסוף דרכה".

 

בתחילת השבוע נפרדו שני בני הזוג זה מזו בפעם האחרונה. עלמה שכבה בבית הלילה כשהיא חלשה וממעטת לזוז. פדנג נכנס אל תא הלינה של עלמה, הריח אותה קלות ולאחר מספר דקות, יצא אל החצר. ד"ר הורוביץ נכנס אל בית הלילה ונשף לעברה חץ הרדמה שנועד לטשטש את הטיגריסית לפני המתת החסד. "בעבר היא הייתה קופצת ומשתוללת לעברי כשרק הייתי נכנס אל בית הלילה שלה למטרות טיפול רפואי. כשנכנסתי הפעם אל בית הלילה, היא בקושי הגיבה או זזה. זה רק מעיד על חומרת מצבה".

 

המפגש האחרון (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
המפגש האחרון(צילום: ארז ארליכמן)

 

בטבע נותרו כ-300 טיגריסים סומטריים

על פי הערכות מספרם של הטיגריסים כיום בסומטרה ואינדונזיה מוערך בכ-300 פרטים בלבד, לעומת אלף פרטים בסוף שנות ה-70. האדם כיום מהווה את האיום החמור ביותר על הטיגריסים. רבים מהטיגריסים הסומטרים חיים בשמורות לאומיות ולפחות כ-100 חיים בשטחים שאינם מוגנים ומועדים להסבה למטרות חקלאות.

 

היערות בהם חיים הטיגריסים המהווים עבורם מקום מחייה וציד, הולכים ונעלמים. יערות גשם נכרתים בכמויות עצומות כדי לספק את הביקושים עולמיים לנייר ומוצריו.

 

 (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

היעלמות היערות דוחקת את הטיגריסים לחפש מקום מחייה רחוק יותר ופעמים רבות הם מתקרבים אל אזורים בהם חיים בני אדם, המגדלים צאן ובקר או מתפרנסים מחקלאות. הטיגריסים שמנסים לצוד חיות משק, חשופים לפגיעות מקרב התושבים המקומיים ובשנים האחרונות אף נרשמו מקרי טריפה של בני אדם על ידי חיות הטרף הגדולות.

 

בנוסף, השגשוג של תעשיית התרופות הסינית שנפוצה ברחבי אסיה גם מעודדת ציד של החיות, במטרה להפיק תועלת רפואית משימוש באברי הטיגריסים, החל משימוש באישוני הטיגריס ועד לכפות רגליו כדי לטפל במחלות שונות, כגון מחלת הנפילה, סרטן ואף שיכוך כאבים. מחירו של טיגריס בודד בשוק השחור עשוי להגיע לעשרות אלפי דולרים.

 

בשנים האחרונות גם ציד בלתי חוקי של חיות בר, המהוות את מזונו של הטיגריסים בטבע פוגע בסיכויהם לשרוד מציד של טרף טבעי. במצבם הרעוע בטבע, גני חיות מהווים עבור הטיגריסים את אחד ממקומות המפלט האחרונים בנוסף לאזורים המוגנים בטבע.

 


פורסם לראשונה 10/11/2016 23:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
עלמה הטיגריסית הנדירה
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
צילום: ארז ארליכמן
עלמה השבוע בספארי בר"ג
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים