לחם לפני וקפה אחרי? 9 מיתוסים מוטעים על האנגאובר
קמתם לבוקר של האנגאובר עם כאב ראש אדיר ובחילות מזוויעות? רגע לפני שאתם מנסים לשתות עוד קפה, ליטול אקמול או לנסות לשתות בירה, דעו שהשיטות האלה רק יחמירו את החמרמורת. מה כן יעזור? להלן המיתוסים וניפוצם
דפקתם שוט אחרי שוט בלילה והראש מתפוצץ? רגע לפני שאתם בולעים כמויות אדירות של משככי כאבים, אוכלים כריך שומני או לוגמים 10 כוסות קפה, כדאי שתדעו שרוב השיטות המסורתיות להעלמת ההאנגאובר פשוט לא עובדות.
"הנגאובר", הוא ביטוי מהמאה ה-19 שמשמעו "עסק לא גמור". ואכן, כיום הוא בא לציין את העובדה שהאלכוהול אולי עזר לכם לבלות בנעימים בלילה, אבל בכך לא הסתיים תפקידו והוא מותיר אתכם עם כאב ראש, בחילות, ישנוניות, צימאון ורגישות לאור ולרעש. הנגאובר נמשך לרוב 12 עד 36 שעות, אולם קיימים גם דיווחים על הנגאובר שנמשך 72 שעות לאחר כוס המשקה האחרונה.
עוד כתבות:
מתכננת הריון? מספיק עם האלכוהול
מחקר: מה מסוכן יותר - אלכוהול, גראס או קוקאין?
מדריך: כל משקאות האלכוהול - והמחיר הקלורי
הנה 8 אגדות אורבניות שמבטיחות לשחרר אתכם מההאנגאובר של הבוקר (וגם פתרונות שבאמת עובדים):
1. לשתות עוד אלכוהול למחרת
ישנם כאלה שבטוחים ששתייה נוספת של אלכוהול בבוקר תאזן את רמת האלכוהול וגם תרגיע את החמרמורת, אבל האמת היא שכמויות נוספות של אלכוהול רק יחמירו את המצב. כדי לעבד את האלכוהול הגוף עושה שימוש בכמויות גבוהות של נוזלים, שגורם להתייבשות. ולכן הוספת אלכוהול היא מסוכנת ולא יעילה.
2. לקחת אקמול וכמה שיותר
אקמול או דקסמול הן תרופות יעילות להורדת חום ושיכוך כאבים, אבל מסוכנות ביותר אצל מי ששתה אלכוהול ובמיוחד בכמויות גבוהות. הפראצטמול עלול לגרום לנזק בלתי הפיך לכבד, כמו גם האלכוהול. ולכן תוספת שלו עבור מי ששתה אלכוהול עלולה להיות מסוכנת ביותר.
3. לאכול לחם לפני השתייה כדי לספוג את האלכוהול
מצטערים, אבל לחם לא פועל בגוף כמו ספוג. הוא מתחיל את תהליכי העיכול שלו כבר בפה, וכשהוא מגיע לקיבה הוא נראה יותר כמו עיסה דלילה מאשר ספוג. ודאי שהוא לא מגיע לכבד, ואינו סופג מאומה בגוף. במקום זאת, עדיף לאכול ארוחה שומנית לפני שתיית האלכוהול, שכן שומן מעכב את פינוי הקיבה ואת תנועתיות הקיבה, כך שהאלכוהול יעוכל גם הוא לאט יותר.
4. לישון הרבה
אנחנו יודעים, אנחנו יודעים – הדבר האחרון שאדם בהאנגאובר רוצה זה לקום מהמיטה ולצאת מהבית להליכה קצרה בחוץ. אבל זה בדיוק מה שאתם צריכים לעשות. האלכוהול מתפנה מהגוף בשתי דרכים – דרך השתן ודרך הנשימה. כך שאם תבצעו פעילות גופנית, תזרימו דם, תגרמו ליותר ייצור שתן, קצב הנשימות יגבר – וכך מהירות פינוי האלכוהול מגופכם.
5. לאכול ארוחת בוקר שומנית
לבוקר עם האנגאובר, ארוחה שומנית היא לא רעיון טוב. בשלב זה, האלכוהול כבר השפיע על הכבד ועל המוח, והוספת שומן לגוף עלולה רק להחמיר את תחושת העייפות וכאב הראש ולהאט את פעילות הכבד שמנסה ללא הרף להיפטר מהאלכוהול ששתיתם.
6. לשתות הרבה קפה שחור
מצטערים שוב, אבל האגדה הזו לפיה קפה שחור יעביר את ההאנגאובר, היא כל כך לא נכונה. למעשה, רמות גבוהות של קפאין יחמירו את הבחילה שאתם מרגישים. הקפאין אמנם מגביר מעט את תחושת העירנות והמיקוד, אבל הוא ממש לא עוזר לגוף לעבד מהר יותר את האלכוהול שצברתם.
7. לשתות מהר יותר אלכוהול
גם כאן מדובר במיתוס שגרס שאם תהפכו שיכורים מהר יותר, כך תהיו פחות בהאנגאובר כי הכבד לכאורה "יתרגל" מהר יותר לאלכוהול. מדובר בעצם בשטות גמורה, והתוצאה עשויה להיות הפוכה בעצם: ההאנגאובר יהיה אותו האנגאובר ואולי אף חמור יותר בגלל כמויות אלכוהול רבות יותר שצרכתם, ובמהירות.
8. לשתות בירה לפני אלכוהול
עוד אגדה אורבנית שגורסת שהבירה מגינה בפני כניסת האלכוהול לזרם הדם. הכבד מקבל את כמויות האלכוהול מהקיבה, מעבד אותן ומפנה אותן הלאה לגוף ולכן, שתיית בירה לפני האלכוהול עלולה גם היא רק להעלות את רמת האלכוהול בגופכם ולהחמיר את ההאנגאובר.
אז למה בעצם זה קורה?
ההאנגאובר הוא תוצאה של שילוב השפעות כימיות על הגוף והמוח. נתחיל באתנול, הוא האלכוהול שבמשקה. לאתנול יש השפעה מייבשת על הגוף דרך הגברת ייצור השתן. התוצאה היא התייבשות, הגורמת לכאב ראש, עייפות ויובש בפה. בתוך כך ההתייבשות גורמת להתכווצות מזערית גם של רקמת המוח מן הגולגולת.
הבחילות האופייניות להאנגאובר נגרמות מייצור מוגבר של החומר NADH (ניקואינטמיד אדנין דינוקלאוטיד). המדובר במרכיב המסייע להאצת תהליכים כימיים בתאים. הוא משחק תפקיד חשוב בהובלה של מטענים חשמליים בתא. ייצור מוגבר של NADH גורם לירידה ברמת הסוכר בדם (היפוגליקמיה), מה שמוסיף לתחושת הבחילות, החולשה והרעב.
תהליכים כימיים נוספים בהם קשור האתנול מביאים לירידה נוספת ברמות הסוכר – הפעם בתאי הגוף. הסיבה לכך היא פירוק של האתנול על ידי אנזימים בכבד, לחומר אצטאלדהיד וחומצה אצטית.
פירוק זה גורם ליצירת חומרים נוספים הפוגמים ביכולתו של הכבד לספק גלוקוז לתאי הגוף. שלב זה מחמיר את העייפות, החולשה, פוגם בכושר הריכוז וגורם גם לשינויים במצב הרוח.
שתיית אלכוהול גורמת לנימים שבעור הפנים להתרחב, מה שמביא לאדמומיות בפנים. אולם כשמתחילה השפעת ההאנגאובר, אותם נימים חוזרים לקוטרם, מה שגורם לכאב הראש. צריכת יתר של אלכוהול גורמת גם למחסור בוויטמין B12. על פי השערות מדענים, המחסור הזמני הזה תורם כנראה לתחושת הדכדוך האופיינית להאנגאובר.
מה כן אפשר לעשות?
שתו מים לפני ובזמן שתיית האלכוהול: שתייה מרובה תדלל את כמות האלכוהול בדם ותפחית את השפעתו על הגוף.
אכלו פחמימות: מזון עשיר בפחמימות כמו מוצרי מאפה או פסטות יעלה את רמת הסוכר בדם לתקופה ארוכה יותר ויפחית את הסיכון להיפוגליקמיה (רמת סוכר נמוכה).
לא לקחת אקמול: הראש מתפוצץ? אל תטלו תרופות המכילות פראצטמול (המצוי באקמול, דקסמול ורבים אחרים), שכן הוא עלול לפגוע בכבד ולהאט את פירוק האלכוהול מהגוף.
ויטמין B6: כמה מחקרים מצאו כי ויטמין זה מפחית את הסיכון להיכנס להאנגאובר. וכשזה כבר קורה, הוויטמין מפחית את עוצמת התסמינים. לנסות לא יזיק. תמצאו אותו בחומוס, אורז, עגבניות, ביצים, קטניות, בננות ועוד.
ולמה אסור לשתות אלכוהול אם נוטלים אנטיביוטיקה?