"הרעש מפריע": השרים אישרו את חוק המואזין
רה"מ הביע תמיכה בחוק שיאסור על בתי תפילה שימוש במערכות כריזה: "לא יכול לספור כמה פעמים פנו אליי אזרחים מכל חלקי החברה, וקבלו על הרעש". בקרב הערבים הביעו התנגדות והזהירו מפגיעה בחופש הדת, אך בשכונות המעורבות משוכנעים: "במאה ה-21 יש דרכים אחרות להתעורר לתפילה"
ועדת שרים לענייני חקיקה אישרה הערב (א') הצעת החוק שתאסור על בתי תפילה שימוש במערכות כריזה. ההצעה שהגישו חבר הכנסת מוטי יוגב (הבית היהודי) וחברי כנסת נוספים מגיעה על רקע מה שהגדירו "פגיעה במרקם איכות החיים של תושבים רבים הגרים בסמיכות למקומות אלו". כעת תעבור ההצבעה לקריאה טרומית בכנסת ולאחר מכן לוועדות ולהמשך הצבעות.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס להצעה בפתח ישיבת הממשלה הבוקר: "סובלים מכך גם מוסלמים, גם יהודים וגם נוצרים. אני לא יכול לספור את הפעמים שפנו אליי אזרחים, מכל חלקי החברה הישראלית, שקובלים על הרעש והסבל שנגרם להם מרעש עודף מכריזות בתי תפילות".
נתניהו אמר כי "ישראל היא מדינה שמכבדת את חופש הדת של כל הדתות. היא גם מחויבת להגן על מי שסובל מעוצמת רעש יתר של כריזות. כך נהוג גם בערים רבות באירופה. כך נהוג גם במקומות שונים בעולם המוסלמי, שם הגבילו את עוצמת הכריזה מתוך התחשבות בכל התושבים. אני תומך בחקיקה ובאכיפה דומה במדינת ישראל". הצעות חוק דומות כבר הוגשו בעבר, ואולם נוכח הביקורת עליהן לא הושלמו מעולם הליכי החקיקה.
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב: "מאות אלפי אזרחים בישראל, באזורי הגליל, הנגב, ירושלים, תל אביב-יפו ומקומות אחרים במרכז הארץ, סובלים באופן שגרתי ויום-יומי מרעש שנגרם מקריאות המואזין במסגדים". בנוסף הסבירו כי "רעש זה נוצר כתוצאה משימוש במערכת כריזה, המטרידה את מנוחתם של אזרחים כמה פעמים ביום, לרבות בשעות הבוקר המוקדמות והלילה".
ח"כ יוגב אמר כי החוק המוצע "מביא תפיסת עולם שלפיה חופש הדת לא צריך להוות גורם בפגיעה באיכות החיים, ומציע כי בבתי תפילה ייאסר השימוש במערכות כריזה על מנת לקרוא למתפללים או על מנת להעביר מסרים דתיים או לאומיים ולעתים אף דברי הסתה".
הצעת החוק כבר עלתה בוועדת השרים לחקיקה בחודש מרס 2016 ונדחתה להמשך דיון עקב אי-הסכמות בוועדה. אך לאחר שח"כ יוגב גיבש הסכמות בקרב חברי הקואליציה וחברי ועדת השרים, היא עלתה שוב וכאמור אושרה.
"במאה ה-21 יש דרכים אחרות להתעורר"
החוק מעורר התנגדות עזה בקרב אזרחים ערבים. השייח כמאל כטיב כינה את החוק "חמור וחסר תקדים. הוא משקף מדיניות של ממשלה שפוגעת בערבים המוסלמים. המואזין הוא חלק מהתפילה. ניסיון לפגוע במואזין ולהשתיק אותו - לא קרה דבר כזה בהיסטוריה". הוא הזהיר כי הצעת החוק עלולה לפגוע לא רק בערבים הפלסטינים אלא גם ב"מיליוני מוסלמים מכל העולם ובראש ובראשונה במסגד אל-אקצה".
אמנון בארי-סוליציאנו וד"ר ת'אבת אבו ראס, מנכ"לים שותפים ביוזמות קרן אברהם, מחו בפני שרת המשפטים איילת שקד, יו"ר ועדת השרים לענייני חקיקה, על המהלך: "הניסיון לתקן את החוק כך שיאסור כליל את קריאת המואזין ללא קשר לעוצמתה, הוא נטול הצדקה מבחינה מהותית ומעשית, ונראה כי כל מטרתו היא להתסיס ולפגוע באזרחים הערבים בישראל". הם אף הזהירו כי החוק יגביר את המתח בין הציבור הערבי לממשלת ישראל.
עאדל זקריא אלפאר, אימאם ממסגד אלנור שבלוד, אמר לפני אישור החוק: "לדעתי צריך להעניש את מי שעובר על החוק (עם כריזה חזקה מדי) ולא להעניש את כולם. אנחנו חיים בעיר משותפת שכולם התרגלו לשמוע את המואזין. אי אפשר לעבור על חוק כזה בשקט".
הוא הוסיף: "לא אמורה להיות בעיה בערים המשותפות. בשכונה שלנו יש בית כנסת שקרוב אלינו, הם גם מתפללים ושרים, ויש להם לפעמים אירועי הכנסת ספר תורה וחגים. צריך לכבד אותם כשיש אירועים דתיים שאי אפשר לוותר עליהם . צריך פשוט לכבד, ולא צריך לחוקק חוק ולהוריד את הרמקולים. אני קורא לממשלה להתייחס לערבים כמו שהיא מתייחסת ליהודים. אנחנו חושבים שיש במדינה מנהיגות חכמה שצריכה לחשוב יותר לעומק על כך שלא צריך להפריע לאוכלוסייה שלמה רק כדי לרצות כמה אנשים. החוק הזה הוא ממש אפליה".
אבל מי שגרים בסמיכות למסגדים בערים המעורבות הביעו תמיכה: "זה רעש לא נורמלי של תפילות וקריאות בשעות לא מתורבתות", סיפרה דגנית זינגר שמתגוררת בנצרת עילית. "הרעש מגיע מכיוון נצרת, והילדים שלי כבר יודעים בעל פה את המילים. אנחנו מתעוררים מזה באמצע הלילה". היא הדגישה כי "אני לא נגד תפילות וגם אם הם מסיתים הם יכולים לעשות את זה עד מחר, זה לא מפחיד אותי. אבל הרעש הוא בלתי נסבל. אם אני אדליק מוזיקה בשעה כזו בלילה או אעמוד עם מגפון ברחוב ואצעק, אני לא חושבת שלא יטפלו. זה מפריע לנו כבר שנים".
נטע אסנר, סטודנטית באוניברסיטה העברית שמתגוררת בהר חומה, סיפרה כי קריאות המואזין מעירות אותה בערך פעמיים בשבוע בשעה 04:00. "אנחנו חיים במדינה דמוקרטית וברור שצריך להיות חופש דת, אבל אפשר גם למזער את הפגיעה באחרים. אני מקווה שיגבילו את הרעש בשעות הלילה כי זה מאוד קשה. במאה ה-21 יש דרכים פחות פוגעות באחר כדי להתעורר באמצע הלילה".
איציק אוחנונה תושב פסגת זאב, ממובילי מאבק אנשי השכונה במפגע הרעש מקריאות המואזין, ביקש להדגיש: "זה לא שאנחנו חס וחלילה נגד הפולחן. א-סיסי אישר חוק דומה במצרים ומדינות ערביות נוספות פעלו כך. אנחנו מבקשים שקט כדי לחיות חיים נורמליים". לטענתו של אוחנונה, "הרעש תמיד מפריע בשעות הכי קריטיות, זה יכול להיות בערב כשמנסים להרדים את הילדים או בשעות הבוקר המוקדמות ב-4 או ב-5 לפנות בוקר ובלתי אפשרי לחזור לישון אחר כך".