שתף קטע נבחר
 

לטיפולך, דונלד: עתיד סוריה בידי טראמפ ופוטין

החל מינואר יצטרך הממשל האמריקני הבא להתמודד עם הבעיה הקשה ביותר במזה"ת שעלולה להבעיר את האזור כולו, ואף לעורר מלחמת עולם שלישית אם לא יתחדש התיאום הרוסי-אמריקני. זה מה שמחכה לטראמפ באזור

 

טראמפ בראיון לתוכנית "60 דקות"

טראמפ בראיון לתוכנית "60 דקות"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הממשל האמריקני החדש בוושינגטון בראשותו של הנשיא דונלד טראמפ יצטרך החל מינואר להתמודד עם הבעיה הקשה ביותר במזרח התיכון, הפתיל הקטלני שעלול להבעיר את כל האזור ואף לעורר מלחמת עולם שלישית, אם לא יתחדש התיאום בין ארה"ב לבין רוסיה.

 

הכוחות שמתקיפים כעת את "המדינה האיסלאמית" (דאעש) ממזרח וממערב עלולים להימצא בעתיד הקרוב על מסלול התנגשות. הכוחות הסוריים-כורדיים שנתמכים על ידי האמריקנים הכריזו בשבוע שעבר על ראשית המלחמה לשחרורה של בירת דאעש בסוריה, העיר א-רקה, מידי ארגון הטרור הסוני. אולם ממשלו של ברק אובמה כבר לא יספיק לסיים את המלאכה לחיסול דאעש כפי שתכנן. עיקר התסבוכת בצפון סוריה, שם עלולות המעצמות ארצות הברית ורוסיה, טורקיה ואיראן והמיליציות התומכות בכל צד, להגיע למאבק בשל המרוץ לכיבושם של שטחי דאעש הנרחבים. עד כמה חמורה הסכנה? מה עלולות להיות תוצאותיה?

 

שברו של חלום סוריה השלמה

בקיץ 2015, כשהרוסים החלו להיות מעורבים ישירות במלחמת האזרחים בסוריה, נראה היה כי כוונתם לקיים עם האמריקנים מעין "חלוקת עבודה": הקואליציה בראשות האמריקנים תמשיך לתמוך בצבא העיראקי במלחמתו נגד דאעש בעיראק, ואילו רוסיה תילחם נגד דאעש בסוריה לצד משטרו של בשאר אסד. זו אחת הסיבות שהרוסים קידמו בברכה את ההתקדמות הכורדית מצפון במלחמה נגד דאעש. אולם לדאבונה של רוסיה, הכורדים העדיפו את החסות האמריקנית על פני הברית איתם.

 

אחרי המערכה על חלב רוצה להשיג לעצמו את השליטה על סוריה כולה. אסד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אחרי המערכה על חלב רוצה להשיג לעצמו את השליטה על סוריה כולה. אסד(צילום: EPA)
רוסיה לא התפנתה עד עכשיו למאבק בדאעש משום שהיא נותרה שקועה עד צוואר בלוחמה במורדים "המתונים" במערב סוריה, בעיקר בחלב. המלחמה ב"מורדים המתונים" אמנם מתקדמת לטובת המשטר הסורי, אך באיטיות, ויש אפשרות שהיא תגיע להכרעה רק בשלהי השנה הבאה.

 

האמריקנים אינם מחכים שהרוסים יסיימו את מלחמתם נגד המורדים. הם רק מגבירים את תמיכתם בכורדים על ידי שליחת ציוד צבאי, יועצים וכוחות מיוחדים לסייע לכוחותיהם ולאמן אותם. כדי לחסום כל אפשרות של התפשטות צבא אסד לצפון מערב סוריה, נתנו האמריקנים אור ירוק לפלישה טורקית צפונית לחלב. אלא שההתערבות הטורקית המאוחרת בזירה הסורית סיבכה את המצב עוד יותר, בשל הצהרת הטורקים כי בכוונתם להילחם בכורדים. ארה"ב מנסה למצוא פשרה ולקיים מעין חלוקת עבודה בין הכורדים לבין הטורקים ובני חסותם מארגון המורדים "צבא סוריה החופשי" במלחמה נגד דאעש.

 

לפי התוכנית, הטורקים ובני חסותם יתקיפו ממערב, קרוב לחלב. בו זמנית, "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" יתקיפו את דאעש מצפון-מזרח. "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" הוא כוח שהורכב לפני שנה בחסות ארה"ב מ"יחידות הגנת העם" הכורדיות (YPG) בצירוף נוצרים אשורים, מוסלמים טורקמניים ושבטים ערביים מהאזור.

 

התסבוכת הסורית

המצב בסוריה מורכב יותר מאשר בעיראק. במלחמה על מוסול, בירת דאעש בעיראק, נלחמים זה לצד זה ובתיאום מלא הצבא העיראקי המונהג על ידי המשטר השיעי בבגדד, וחוליות "אל-חשד א-שעבי" (הריכוז העממי), מיליציה של לוחמים שיעים ערבים עיראקים הנשלטת על ידי איראן. קיימת אפשרות שהצבא העיראקי יסתייע בכורדים ובצבא הטורקי במלחמה נגד דאעש בעיראק.

 

לעומת זאת, בסוריה, הצבאות הנלחמים בדאעש מצויים במצב מלחמה זה נגד זה. במלחמה לכיבוש א-רקה, האמריקנים צריכים למנוע כל הזמן מלחמה בין שני בני בריתה היריבים - הכורדים והטורקים.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
בשבוע שעבר נוסף לבעיה ממד נוסף. דובר "הריכוז העממי" השיעי העיראקי הצהיר כי אחרי מערכת מוסול בכוונת המיליציות הללו להצטרף לצבאו של אסד בסוריה. בהקשר זה יצוין כי חוליות הנקם של "הריכוז העממי" ידועות באכזריותן ומואשמות בהתעללות וברצח של אזרחים סונים.

 

חלוקת הגבולות מחדש

למי יימסרו השטחים שייכבשו מידי דאעש? מלחמות האזרחים בסוריה ובעיראק, תופעת דאעש והיעדר הלגיטימיות של המשטרים בשתי המדינות מעלים מחדש את שאלת הרלוונטיות של הסכמי סייקס-פיקו וחלוקת הגבול בין שתי המדינות, שנערכה על ידי צרפת ובריטניה בעשור השני של המאה ה-20.

 

בצפון עיראק ובצפון סוריה מתקיימות ברציפות שתי ישויות כורדיות אוטונומיות. דרומית להן, במערב עיראק ובמזרח סוריה, קיים מרחב גדול בעל רוב של אוכלוסייה ערבית סונית. האוכלוסייה במרחב זה חשה כעת כי היא עומדת לעבור משלטון האימה של הטרוריסטים של דאעש למצב כיבוש של הצבא העיראקי ו"הריכוז העממי", שאינו גרוע פחות מדאעש. תושבי הערים והשבטים הסונים לא יוכלו להשלים עם חזרתם למצב הקודם, שבו הם חיים תחת שלטון השיעים בבגדד. גם הסונים במזרח סוריה לא יסכימו לעולם לשוב ולהיות נתונים לשליטת העלווים בדמשק.


תושבי הערים והשבטים הסוניים בעיראק לא יוכלו להשלים עם חזרתם למצב הקודם, שבו הם חיים תחת שלטון השיעים בבגדד. הקרב על מוסול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תושבי הערים והשבטים הסוניים בעיראק לא יוכלו להשלים עם חזרתם למצב הקודם, שבו הם חיים תחת שלטון השיעים בבגדד. הקרב על מוסול(צילום: רויטרס)

המלחמות הבאות

הזירה הסורית נמצאת בסבב מלחמה נגד דאעש שאחריו צפוי סבב מלחמות נוסף. בעיראק שאחרי דאעש צפויה כאמור להתעורר מחדש ההתקוממות של הסונים נגד השלטון השיעי. בסוריה, לעומת זאת, אין מדובר בעימות בין צבא לבין אזרחים, משום שהמדינה עדיין מחולקת לאזורי שליטה שונים, והסיכויים להשתלטות המשטר הסורי מחדש על כל שטחי המדינה קלושים למדי. בסוריה עלולה לפרוץ מלחמה חדשה בין מיליציות ובין צבאות הנותנים להן חסות.

 

הכוחות הסוריים-כורדיים שמגובים על ידי האמריקנים הכריזו על תחילת המבצע לכיבוש בירת דאעש בסוריה, א-רקה (צילום: AP) (צילום: AP)
הכוחות הסוריים-כורדיים שמגובים על ידי האמריקנים הכריזו על תחילת המבצע לכיבוש בירת דאעש בסוריה, א-רקה(צילום: AP)
 

שיעים נגד סונים

מיליציות שיעיות של "הריכוז העממי" העיראקי וחיזבאללה הלבנוני בחסות איראן שיסייעו לאסד צפויים להתנגש בצפון מערב סוריה עם המורדים של "צבא סוריה החופשי" בחסות טורקיה. התנגשות זו עלולה לגרור גם עימות ישיר בין משמרות המהפכה האיראניים השוהים בסוריה לבין הצבא הטורקי צפונית למוסול. לא ברור מה תהיה עמדתם של הכורדים בסוגיה.

 

כורדים נגד טורקים

המלחמה בין הטורקים לבין הכורדים צפויה לפרוץ באזורי החיץ שבין שני הכוחות בצפון סוריה, אם האמריקנים לא יצליחו לפשר בין הצדדים. ההתנגשות הזו יכולה לפרוץ כבר בזמן הקרוב במהלך המלחמה נגד דאעש באזורים שבהם לא תהיה חלוקה ברורה של שטחי הלחימה של כל צד. הטורקים כבר הצהירו כמה פעמים כי הם לא ירשו לכורדים לכבוש את א-רקה. מבחינת הטורקים, המיליציות הכורדיות אינן אלא זרוע של המחתרת הכורדית, ה-PKK. יש לקוות כי הפשרה תהיה כי לא כורדים ולא טורקים, אלא ערבים סורים מ"צבא סוריה החופשי" ומ"הכוחות הסוריים הדמוקרטיים", יכבשו את לבה של העיר א-רקה.

 

הצבא הסורי נגד טורקיה ונגד הכורדים

המשטר הסורי חזר כמה פעמים על טענתו כי כל חדירה לשטחים הטריטוריאליים של סוריה מהווה הכרזת מלחמה. הפלישה הטורקית צפונית לחלב והאוטונומיה של "רוג'ובה" שיצרו הכורדים מהוות סדין אדום למשטר בדמשק. יש להניח כי ביום שאחרי הכנעת המורדים בחלב יפנה הצבא הסורי את כוחותיו לאזורים שהוא איבד לפני חמש שנים - בצפון-מזרח המדינה.

 

נלחמים לצד אסד. מטוס חיל האוויר הרוסי בסוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
נלחמים לצד אסד. מטוס חיל האוויר הרוסי בסוריה(צילום: AP)
הנשיא הסורי אסד הצהיר בשנה האחרונה כי בכוונתו להמשיך להילחם עד השבת כל שטחי סוריה לשליטתו. איראן וחיזבאללה תומכים בגישה זו. אסד ובעלי בריתו יטענו כי הריבון בצפון סוריה אינו הכורדים, "צבא סוריה החופשי" או הטורקים, אלא המשטר הסורי בלבד. הצבא הסורי עלול גם לקיים את הבטחתו לנסות לפרק את האוטונומיה הכורדית. כאן ישנה סכנה של התנגשות מטוסים אמריקניים המסייעים לכורדים עם מטוסים רוסיים המסייעים לצבא אסד.

 

אמנם הדרך לחיסול דאעש רצופה מכשולים - מנהרות, טרור נגד האזרחים והפיכתם למגן אנושי, עשן צמיגים בוערים ואולי גם שימוש בנשק כימי. אולם סופו של דאעש ידוע מראש וזו רק שאלה של זמן. יחסי הכוחות הם אלפי לוחמי דאעש מול עשרות אלפי חיילי צבא ומיליציות שנלחמים נגד ארגון הטרור הסוני. המטוסים של הקואליציה מבטיחים גם הם יתרון אסטרטגי, אולם אין לצפות לסוף שמח בסיפור הזה. חיסול "המדינה האיסלאמית" יעורר בעיות ישנות וחדשות, בראשן סימון הגבולות החדשים. יש לזכור כי כעת מאוחדים כוחות רבים נגד האויב המשותף - דאעש. ברגע ש"המדינה האיסלאמית" תרד מהמפה, ישלוף כל צד את הסכין שלו.

 

הכוחות הסוריים-כורדיים - זרוע של המחתרת הכורדית PKK. ארדואן (צילום: AFP, YASIN BULBUL) (צילום: AFP, YASIN BULBUL)
הכוחות הסוריים-כורדיים - זרוע של המחתרת הכורדית PKK. ארדואן(צילום: AFP, YASIN BULBUL)

במהלך מערכת הבחירות טען טראמפ כי הוא מכבד את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ורואה בו פרטנר. יש לקוות כי משטרו של טראמפ ישפר את היחסים עם הרוסים, המצויים כעת בשפל המדרגה. רק תיאום מלא בין שתי המעצמות יציל את המזרח התיכון והעולם כולו מהאסון הנראה לעין שראשיתו במלחמת כול בכול בסוריה.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים