שתף קטע נבחר
 

10 העצות הכי יעילות לעיכוב ההזדקנות

הגוף שלנו מתחיל להזדקן כמעט מהרגע שאנחנו מתחילים בתהליך ההתבגרות. 10 דרכים בהן אנחנו מזדקנים - והשיטות לעצור את תהליכי ההזדקנות

תהליך ההזדקנות מתחיל כבר משלהי גיל העשרה. תהליכי ההזדקנות הראשונים אמנם סמויים מן העין אולם הם ניתנים לזיהוי בבדיקות פשוטות שתוצאותיהן הן שקובעות את גילנו הביולוגי.

 

מקובל כיום להפריד בין הגיל הביולוגי - זה הנקבע על פי גיל רקמות הגוף, לגיל הכרונולוגי - הגיל בהתבסס על שנת הלידה. כמו כן, גם קצב ההזדקנות שונה בין אדם לאדם ובין הרקמות והאיברים השונים. למשל, ייתכן אדם בעל גיל כרונולוגי של 35 ועל פי בדיקות מעבדה גילו הביולוגי הוא 60 ולהפך כמובן.

 

גיל ביולוגי נקבע על פי מספר מדדים, כמו למשל תפקודים קוגניטיביים, תפקודי הריאה, רקמת הכבד, צפיפות העצמות, פרופיל הורמונלי ומדדים ביוכימיים נוספים. תיתכן למשל הזדקנות מואצת של העור אך איטית במיוחד בעצמות השלד, או הזדקנות ניכרת של רקמת הריאות לצד כבד בריא.

 

קראו עוד

10 מזונות שמאטים הזדקנות התאים בגוף

4 תרגילים שיעכבו לכם את ההזדקנות

מהו הסוד של האנשים המבוגרים שנראים צעירים לגילם?

 

תהליך ההזדקנות האישי מושפע מגורמים רבים, ביניהם לגנטיקה שמור תפקיד נכבד, אולם מחקרים רבים מוכיחים שוב ושוב כי גם לאורח החיים בו בחרנו השפעה גדולה ובמקרים מסוימים אפילו מכריעה על קצב הזדקנות האישי.

 

בגלל שעצם תהליך ההזדקנות הוא גורם סיכון למחלות רבות, חשוב וכדאי לנסות ולהאט קצב הופעתו. לכל אחד מתהליכי הזדקנות האופייניים יש כיום מספר דרכים יעילות ובטוחות להאטת קצב התקדמותו:

  

1. הזדקנות המוח

תאי רקמת המוח מתים מדי יום, אולם בניגוד לרקמות אחרות הם אינם מתחדשים. תהליך אובדן זה הוא בלתי נמנע אולם מידת השפעתו על התפקוד הקוגניטיבי ומצב הרוח תלויה בגורמים רבים הניתנים לשליטה.

 

להזדקנות המוח תורמים גם הסתיידות כלי הדם הזעירים במוח הפוגמים בתפקודו התקין ומעלים הסיכון לאובדן חלקים נרחבים מהמוח בגלל אוטם.

 

פתרונות:

שמירה על מסגרת חברתית ופעילות קוגניטיבית בכל גיל, לצד אבחון וטיפול יעיל בתסמיני דיכאון אם מופיעים כאלה מאטים במידה רבה את ההידרדרות הקוגניטיבית תלוית הגיל. דיכאון סמוי או גלוי מביאים להאטה בפעילות המוח ולקשיי זיכרון ניכרים ובמבוגרים עלולים אפילו להיות מאובחנים בטעות כשיטיון.

 

הקפדה על לחצי דם ופרופיל שומנים חיוניים להאטת הסתיידות כלי הם במוח.

 

נטילה ממושכת של תכשירי אומגה 3 בעלות ריכוז גבוה של חומצת ה-DHA נתגלו מזה כבר כמקטינים הסיכון ללקות בשיטיון מכל הסוגים ומועילים בשמירה על יציבות מצב הרוח.

 

נטילת תוספי תזונה המבוססים על הצמח גינקו בילובה נתגלו כבר בעשור הקודם כמשפרים תהליכי זיכרון קצב ומהירות חשיבה ומועילים לתפקוד המוח בכל הגילאים.

 

נטילת תוספי קו אנזים 10, חומר המיוצר בשפע בכבד שלנו בגיל צעיר ורמות ייצורו פוחתות עם העלייה בגיל. נטילתו כתוסף תזונה מעלה את רמת האנרגיה בתאי המוח ואת הפעילות ברקמת המוח ובכך מביא לשיפור ביכולות הקוגניטיביות אפילו בקרב כאלה שאובחנו כבר כלוקים בשיטיון, ובוודאי מועיל לתפקודי המוח בגיל המבוגר.

 

שמירה על מסגרת חברתית ופעילות קוגניטיבית בכל גיל. למנוע את הזדקנות המוח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שמירה על מסגרת חברתית ופעילות קוגניטיבית בכל גיל. למנוע את הזדקנות המוח(צילום: shutterstock)

 

2. הזדקנות הכבד

עם העלייה בגיל, רקמת הכבד הולכת ומוחלפת ברקמת שומן והכבד הופך לשומני. תהליך זה הוא הרסני לכבד ופוגע ברבים מתפקודיו לרבות ייצור הקו אנזים 10.

 

פתרונות:

כדי לצמצם למינימום את רקמת הכבד הנפגעת מדי שנה יש להימנע מהשמנה באמצעות צמצום צריכה קלוריות, לצד הימנעות מצריכה מרובה של משככי כאבים ואלכוהול, וטיפול יסודי ברמות שומנים גבוהות בדם.

 

3. הזדקנות השרירים

משלהי גיל העשרים לחיינו, אנו הולכים ומאבדים ממסת השרירים שלנו. במקביל לתהליך טבעי זה של ההזדקנות מופיעה גם עלייה שנתית באחוזי השומן בגופנו.

 

פתרונות:

על מנת ולהאט באופן היעיל ביותר תהליך טבעי זה של הידלדלות רקמת השריר יש להקפיד על צריכה נאותה של חלבון מלא ממקור תזונתי על בסיס יומי בכל סוגי התפריטים: טבעוני, צמחוני, לקטו אובו, או אוכל כל, לצד פעילות ספורטיבית קבועה הכוללת אימוני כוח לצד מתיחות.

 

4. רקמת השומן

כפי שמשתמע מהסעיף הקודם, עם העלייה בגיל אנו נוטים לעלות במשקל, בגלל עלייה ברורה בכמות רקמת השומן שבגוף - בנשים ההשמנה היא דיפוזית יותר ובגברים נוטה להתרכז באזור הבטן.

 

השמנה מכל סוג מעלה באופן ברור הסיכון ללקות בסוכרת מבוגרים ובגברים היא משמשת פתח להופעת מחלות כרוניות כגון יתר לחץ דם, סוכרת ומחלות לב.

 

פתרונות:

על מנת להאט את תהליך ההשמנה הפרוגרסיבי ותלוי הגיל (בשני המינים), יש לצמצם את הצריכה הקלורית היומית עם העלייה בגיל לצד הקפדה על פעילות אירובית נמרצת.

  

5. הזדקנות העור

גם בקרב אלה שניחנו בגנטיקה הטובה ביותר, קצב הזדקנות העור נקבע במרביתו על פי מדד החשיפה לשמש בעבר. חשיפה מרובה לשמש תורמת ליותר מ-70 אחוזים מקצב הזדקנות העור לרבות העלאת הסיכון להופעת כתמי גיל, קמטים, רפיון העור וכמובן נגעים סרטניים וטרום סרטניים האופייניים לגיל המבוגר.

 

פתרונות:

מעבר לחשיבות צמצום החשיפה לשמש גם להפסקת עישון ולהגדלת צריכת נוגדי חמצון ממקור תזונתי או כתוספי תזונה יש השפעה ניכרת.

 

למשל, נוגדי חמצון מסיסי שמן כגון ליקופן, פיגמנט צמחי המופק מעגבניות או ויטמין E נתגלו כולם כבולמים באופן ניכר את הנזק החמצוני הנגרם מקרינת השמש ובכך מאטים גם את שרשרת התהליכים הכימיים בעור המביאים להזדקנותו.

 

גם לוויטמין C תפקיד חשוב בשמירה על ייצור נאות של קולגן, המרכיב האלסטי הנפגע מקרנית השמש וגורם לרפיון העור האופייני (סולאר אלסטוזיס).

 

הופעת כתמים, קמטים ונגעי שמש. הזדקנות העור (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הופעת כתמים, קמטים ונגעי שמש. הזדקנות העור(צילום: shutterstock)

 

6. שיער

עם העלייה בגיל, בגברים בעלי נטייה גנטית ובנשים לאחר תום המחזור החודשי הולכת ומופיעה התקרחות פרוגרסיבית המתבטאת גם בהידקקות השיער ושינוי במרקמו ועד להופעת קרחת האופיינית לגברים בקדקוד, ודילול שיער דיפוזי בנשים.

 

פתרונות:

גם בנשים לאחר תום המחזור החודשי וגם בגברים, תכשירים טבעיים ותרופות המעכבים את המרת הורמון הטסטוסטרון הקיים בשני המינים לצורתו הפעילה dht מועילים בהאטת קצב התקדמות הרס זקיקי השיער ומעכבים הופעת קרחת או דילול שיער תלוי גיל.

 

7. עיניים

עם ההתבגרות גם העיניים שלנו מזדקנות. תהליכי הזדקנות האופייניים לעיניים מתחוללים ברובם בגלל הנזק חמצוני הנגרם להן מאור השמש.

 

תהליך הזדקנות העין כולל עכירות מתקדמת בעדשת העין - קטרקט וגם הרס חמצוני של הרשתית - ניוון מקולרי. לתהליכי קטרקט מתקדמים אין תחליף למעט החלפת עדשה בניתוח אולם מחקרים הוכיחו כי חבישת משקפי שמש לצד כלכלה עשירה בפירות וירקות כמו גם נטילה קבוע של ויטמין C מאטים כולם את הופעת העכירות וקצב התקדמותה.

 

לניוון המקולרי אין כיום כל טיפול הולם והוא נותר הסיבה המרכזית לעיוורון בגיל המבוגר. עם זאת נטילת תוספי תזונה המבוססים על לוטאין, פיגמנט צמחי המופק מעלים ירוקים, נחשב כיום לאחד מהטיפולים הבדוקים היחידים המאטים קצב התקדמות הפגיעה ברשתית העין.

 

8. הזדקנות השלד

צפיפות העצמות היא גורם מכריע בתפקוד בגיל המבוגר ופגיעה חמורה בה עלולה לגרום לשברים ספונטניים ולפגיעה קשה בניידות. הירידה בצפיפות העצמות מופיעה באופן מהיר ופרוגרסיבי בנשים לאחר תום המחזור החודשי אך קיימת גם בגברים באופן מדורג על פני כל שנות ההתבגרות.

 

למן הרגע בו העצמות איבדו חלק ניכר מתכולת הסידן שבהן אין כבר כל דרך תרופתית או אחרת להשיבה למעט הניסיון להאט התקדמותה.

 

פתרונות:

להאטת איבוד הסידן מהעצמות יש להקפיד על צריכה נאותה של סידן ממקור תזונתי או כתוסף תזונה בשילוב עם הקפדה על רמות ויטמין D נאותות בדם. ככלל, בשנים אחרונות מסתבר כי גם בארצות שטופות שמש כשלנו עדיין לרובנו קיים מחסור מסוים ברמות וויטמין D כך שאם נתגלו כאלה בבדיקות הדם יש להשלימם באמצעות נטילת תוסף של ויטמין D.

 

מעבר לכך, גם לפעילות ספורטיבית המבוססת על לחיצה כנגד משקל נתגלתה יעילות מובהקת בהאטת תהליך האוסטאופורוזיס.

 

9. מפרקים

עם העלייה בגיל מופיעה שחיקה הדרגתית בסחוס המפרקים נושאי המשקל כגון ברכיים ומפרקי האגן כמו גם במפרקים קטנים יותר כגון שורש כף היד ואפילו האצבעות.

 

פתרונות:

פעילות גופנית מסוג "היי אימפקט" כגון ריצה או הרמת משקלות עלולה להחמיר את שחיקת הסחוסים בברכיים ואילו פעילות גופנית מתונה כגון הליכה יכולה לשמר הסחוסים.

 

גם נטילה של תוספי תזונה המבוססים על החלבונים גלוקוז אמין וכונדרואיטין סולפט נתגלו מזה כבר כבעלי יעילות ברורה בהאטת ששחיקת הסחוסים אם ניטלים בקביעת ולאורך זמן.

 

10. רקמת הריאות

מדי שנה אנו מאבדים מנפח הריאות שלנו כמו גם מאבדים מעט מתפקודי הריאות שלנו. תהליך זה הכרוך בתהליך ההזדקנות הטבעי, מואץ באופן ניכר בכאלה עם מחלות ריאה מולדות או נרכשות, כמו גם בקרב מעשנים, כאלה החשופים לזיהום אויר קיצוני או החשופים לסיכונים מקצועיים מיוחדים כמו שאיפת סיליקה, וחומרים רעילים אחרים.

 

פתרונות:

הפתרון היעיל ביותר לשם האטת קצב הפגיעה המתמשכת בתפקודי הריאה עם העלייה בגיל הוא הימנעות מעישון או עישון פאסיבי וצמצום החשיפה לזיהום אויר, לצד פעילות גופנית סדירה הכרוכה בהגדלת האוורור הריאתי כמו למשל פעילות אירובית סדירה.

  

ד"ר אודי בר הוא מומחה לעיכוב תהליכי הזדקנות

 

ומה קורה למוחנו במחלת האלצהיימר?

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך אפשר לעצור את ההזדקנות?
צילום: shutterstock
צילום: רון קדמי
ד"ר אודי בר
צילום: רון קדמי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים