טראמפ משנה את דעתו: שיטת האלקטורים גאונית
ב-2012 כשאובמה ניצח כתב טראמפ ששיטת האלקטורים היא אסון לדמוקרטיה. כעת, אחרי שהוא עצמו ניצח בזכות השיטה הזו אף שקלינטון קיבלה יותר קולות של אזרחים, הוא מביע תמיכה בה. ויש לו הסבר
תומכיה של הילרי קלינטון חשפו בימים האחרונים ציוץ של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ מלפני ארבע שנים, שבו יצא נגד שיטת הבחירות בארה"ב ממש לפני הבחירות שבהן ניצח ברק אובמה את המועמד הרפובליקני לנשיאות מיט רומני. באותם ימים הסתמן שאובמה מוביל במספר האלקטורים אבל רומני מוביל במספר קולות האזרחים שיצביעו, וטראמפ כתב: "שיטת האלקטורים היא אסון לדמוקרטיה".
כעת, אחרי שטראמפ עצמו ניצח בבחירות לנשיאות בזכות אותה שיטת אלקטורים, אף שדווקא לקלינטון הצביעו יותר אזרחים (היא גרפה נכון לעכשיו כ-800 אלף קולות יותר ממנו), הוא יוצא להגנת השיטה הזו.
"למעשה שיטת האלקטורים גאונית, בכך שהיא גורמת לכל מדינות ארה"ב, כולל הקטנות, להשתתף במשחק. אופן ניהול הקמפיין שונה בשיטה הזו!", כתב אחר הצהריים (יום ג') טראמפ בטוויטר.
טראמפ טען כי גם לוּ היו הבחירות בארה"ב מבוססות על השיטה שבה המנצח הוא המועמד שקיבל יותר קולות של אזרחים – הוא היה מנצח, משום שהיה מתאים את דרך ניהול הקמפיין שלו לשיטה הזו.
"אם הבחירות היו מבוססות על שיטת ההצבעה הפופולרית הייתי מנהל קמפיין בחירות גם בניו יורק, בפלורידה ובקליפורניה – ומנצח בפער אפילו גדול יותר ובקלות רבה יותר", כתב טראמפ.
ניו יורק וקליפורניה הן מדינות גדולות עם מספר מצביעים עצום, והן מצביעות באופן מסורתי למועמד הדמוקרטי. מועמדים רפובליקניים אינן משקיעים בהן זמן רב, משום שהם יודעים שבשיטת האלקטורים שבה כל מדינה מעניקה את כל האלקטורים שלה למועמד שניצח בה, ולא מחלקת אותם בין המועמדים - הם לא יזכו בהן אפילו באלקטור אחד. כיוון שלמועמד רפובליקני אין כרגע סיכוי ממשי לנצח במדינות האלה, בשיטה הנוכחית אין להם טעם להשקיע בהן כספים ומאמץ.
ספירת הקולות בבחירות לנשיאות טרם הסתיימה רשמית (אף שניצחונו של טראמפ כבר ברור), אולם ככל שהיא נמשכת גדל במידת מה הפער לטובת קלינטון במספר קולות הבוחרים. מצב דומה נרשם בבחירות לנשיאות בשנת 2000: המועמד הדמוקרטי אל גור קיבל יותר קולות בוחרים מג'ורג' בוש הבן, אך הפסיד לו בפלורידה על חודם של כמה מאות קולות - וכך קרה שבוש גרף יותר אלקטורים וניצח.